FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Gazprom želi sudjelovati na tržištu plina u Hrvatskoj, a kako je riječ o velikoj i važnoj kompaniji u plinskom sektoru, nužno je ozbiljno s njom razgovarati, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u stanci između dvije runde razgovora s predstavnicima te ruske energetske kompanije. Vrdoljak je izvijestio da su razgovori vođeni o tri teme - opskrbi plinom, suradnji u potencijalnim proizvodnim blokovima elektrana na plin, te o interesu Gazproma za razvoj mreže za opskrbu motornih vozila plinom. Razgovori o tim i drugim temama nastavit će se u sklopu posebne radne skupine, rekao je Vrdoljak. Rusi su, po njegovim riječima, iskazali i interes za pripremne radove na eksploataciji i istraživanju novih naftnih i plinskih polja u Hrvatskoj. Gazpromov plin već je u Hrvatskoj jer je kutinska Petrokemija sklopila ugovor o kupnji 130 milijuna prostornih metara po cijeni 20 posto nižoj od dosadašnje i to je znak da Gazprom u Hrvatskoj želi ozbiljno raditi, smatra Vrdoljak. Na pitanje hoće li povratak Gazproma u Hrvatsku sniziti cijene plina za građane i industriju, kazao je kako vjeruje da bi buduća suradnja mogla omogućiti jeftiniju energiju, kazao je Vrdoljak. Zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma i generalni direktor Gazprom Exporta Alexander Medvedev sastanak je ocijenio dobrom pripremom za sastanak s hrvatskim predsjednikom i premijerom. Kaže da se razgovaralo o opskrbi plinom te o želji Gazproma da razvije ne samo hrvatsko, nego i tržište regije kojoj Hrvatska pripada.

ZAGREB - Ruski Gazprom i hrvatski Plinacro sutra će potpisati Plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Potpisivanjem Plana aktivnosti Plinacro i Gazprom potvrdit će obostrani interes i zajedničko sudjelovanje u projektu Južni tok na teritoriju Hrvatske (odvojak plinovoda) te se međusobno obvezati na ispunjenje terminskih planova u razdoblju od 2013. do 2016. godine, ističu iz Plinacroa. Riječ je o 100 kilometara dugom odvojku Južnog toka odnosno dvosmjernog plinovoda kapaciteta 2,7 milijardi prostornih metara plina godišnje, koji će povezati plinske sustave Hrvatske i Srbije kroz koju će prolaziti glavna trasa Južnog toka. Prema ranijim procjenama izgradnja tog odvojka vrijedna je 60 milijuna eura. Južni tok je plinovod za transport ruskog prirodnog plina prema zapadnoj Europi preko Crnog mora, a zaobilazeći Ukrajinu, koja je do sada bila glavna tranzitna zemlja. Rusija je službeno pokrenula radove na njegovoj izgradnji početkom prosinca prošle godine. Procjenjuje se da će u izgradnju Južnog toka biti uloženo 16,5 milijarda eura i da će njime Rusija u Europu transportirati 63 milijarde prostornih metara plina godišnje.

ZAGREB - Minimalna plaća u bruto iznosu mogla bi uskoro porasti sa sadašnjih 2.814 kuna na 2.985 kuna, pri čemu bi se ostavila mogućnost da se u pojedinim sektorima i poduzećima kolektivnim ugovorima utvrdi do pet posto niži iznos minimalca, doznaje se danas iz sindikalnih krugova. Sindikati i poslodavci trebaju se do kraja tjedna očitovati na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava po kojem bi minimalna plaća porasla za 171 kunu, s time da se nekim sektorima, poput drvoprerađivačke ili tekstilne industrije, koji muku muče i s dosadašnjim iznosom minimalca, omogući isplata najmanje 95 posto od ugovorene minimalne plaće. Od 2009. godine minimalna plaća nije rasla, a njezin je udio u prosječnoj plaći s 39 posto pao na 36 posto. Poslodavci su dosad odbijali ideju o povećanju minimalca ističući da bi to teško pogodilo upravo drvni i tekstilni sektor, te izazvalo gubitak još nekoliko tisuća radnih mjesta. Sindikati su pak tražili povećanje minimalne plaće na 3.080 kuna bruto, navodeći kao cilj da minimalac dosegne 50 posto prosječne plaće.

OSIJEK - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) unijela je brojne izmjene u svoje jamstvene programe, koji nisu odgovarali potrebama tržišta, skratila birokratske procedure za dobivanje jamstava, povećala jamstveni udio za potpore u IT sektoru, a od ove godine počinje s mikrokreditiranjem poduzetnika početnika, istaknuto je na današnjem predstavljanju programa ove agencije u Osijeku. Predsjednik Uprave Darko Liović kazao je kako su procedure za dobivanje jamstva skraćene na sedam radnih dana, a redefiniranjem odnosa s 21 poslovnom bankom i preuzimanjem većeg poslovnog rizika jamstva Hamag Investa ponovno su učinjena privlačnim za banke. Napomenuo je kako će se u jamstvenom programu tvrtkama, koje se bave proizvodnjom softvera, jamstvo s dosadašnjih 50 povećati na 70 posto vrijednosti projekta, a za razliku od prošlih godina mogu se prijaviti i tvrtke koje su tek započele s poslovanjem. Ove godine, po prvi put, počet ćemo program izravnog mikrokreditiranja poduzetnika početnika, za što je osiguran fond od 2,1 milijun kuna, a očekuje se da će iduće godine taj fond biti znatno veći, kazao je Liović. Najavio je kako će program mikrokreditiranja krenuti u travnju ili svibnju, s kreditima od 10.000 do 70.000 kuna, na rok otplate do pet godina, uz poček od šest mjeseci te kamatu 0,99 posto.

ZAGREB - Tehnika je putem Zagrebačke burze izvjestila o sklopljenom ugovoru s TransEuropean Properties IV Supermarket 2, a vrijednost ugovorenih radova koje će za tog naručitelja izvesti Tehnika u Makarskoj je 26,5 milijuna kuna (bez PDV-a). Tehnika je kao izvođač radova sklopila ugovor o gradnji s naručiteljem TransEuropean Properties IV Supermarket 2 d.o.o. za rekonstrukciju (dogradnju i nadogradnju) sjeverozapadnog dijela postojeće poslovne građevine i izgradnju tipske autopraonice u Makarskoj - Makarska Capitol Park. Ugovorena vrijednost radova je 26,5 milijuna kuna, bez PDV-a. Početak radova je odmah nakon uvođenja u posao, a završetak radova krajem lipnja ove godine, navodi se u obavijesti Tehnike na Zagrebačkoj burzi.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je pala za 0,57 posto, na 1.865,64 boda, a Crobex10 smanjen je za 0,28 posto, na 1.047,93 boda. Redovni promet Burze danas je iznosio nešto više od 13 milijuna kuna, a na listi milijunaša našle su se četiri dionice. Najtrgovanije su bile dionice Valamar Adria Holdinga s prometom od 1,6 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,25 posto, na 120 kuna. Više od 1,2 milijuna kuna prometa ostvarile su dionice Petrokemije, čija je cijena pala 4,99 posto, na 234,62 kune. Dionica HT-a danas je protrgovano za 1,16 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,45 posto, na 212,96 kuna. Milijunski promet ostvarile su još dionice Ingre, kojih je prodano za 1,14 milijuna kuna, a nakon pet trgovinskih dana rasta, cijena Ingrine dionice danas je pala za 10,64 posto, na 4,20 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙