FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 24. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Jedino moguće rješenje za brz oporavak je privlačenje stranih izravnih ulaganja, što je moguće samo uz radikalne strukturne reforme, a zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se zemlja nalazi pozvao sam na politički i općedruštveni konsenzus o glavnim ciljevima i načinu njihovog ostvarivanja, ističe uz ostalo guverner HNB-a Boris Vujčić u intevjuu za siječanjski broj magazina Banka. Hrvatsko gospodarstvo je nekonkurentno ponajprije zbog vrlo nekonkurentnog, nepoticajnog poslovnog okružja. Kao područja u kojima je naša relativna nekonkurentost vrlo visoka navodi efikasnost tržišta roba, gdje najlošije stojimo po pitanju troškova poljoprivredne politike, pravila o stranim izravnim ulaganjima, razmjere i učinke poreza, tržišne dominacije i antimonopolske politike, efikasnost tržišta rada, zaštita ulagača i pribavljanje građevinskih dozvola. Svaki od tih problema, kao i mnoge druge, treba ocijeniti na stručan način te odrediti akcijski plan njihovog rješavanja, kaže Vujčić i poručuje kako u taj posao treba uključiti tim stručnjaka, sve ministre, kako to mora biti dio sustava, a ne ad hoc inicijativa. HNB za 2013. prognozira blagi rast od 0,3 posto, ali upozorava da "osobito uz smanjenje kreditnog rejtinga, pretežu negativni rizici". Napominje i kako je utjecaj S&P-ovog smanjenja rejtinga Hrvatske u prva dva dana nakon toga prošao vrlo benigno, ali i da je teško reći koliko će to potrajati. Smanjenje rejtinga treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje. Idealno bi bilo pred investitore izaći s rebalansom proračuna i realiziranjem barem još nekih od važnijih strukturnih reformi, smatra Vujčić.

ZAGREB - Cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti više za pet lipa po litri, dok će plavi dizel i loživa ulja biti jeftinija za 11, odnosno 12 lipa, a eurodizel jeftiniji za 14 lipa. Od sutra, 25. prosinca, Inin eurosuper BS 95 prodavat će se po 10,13 kuna (do sada 10,08 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,17 kuna (do sada 10,12 kuna). Eurodizelska goriva od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti jeftinija za 14 lipa po litri. Nova cijena eurodizela BS iznosi 9,61 kunu (do sada 9,75 kuna), a eurodizela BS class 9,65 kuna (do sada 9,79 kuna). Ina će od ponoći imati 11 lipa niže cijene plavog dizela i običnog lož ulja, dok će loživo ulje s oznakom euro pojeftiniti za 12 lipa po litri. Tako će plavi dizel od sutra koštati 6,06 kuna (do sada 6,17 kuna), loživo ulje ekstra lako 6,85 kuna (do sada 6,96 kuna), a loživo ulje euro 7,07 kuna (do sada 7,19 kuna). Promjene na Ininim benzinskim postajama u skladu su s kretanjima cijena derivata čije je najviše dopuštene cijene na hrvatskom tržištu u razdoblju od 15. do 31. prosinca danas objavilo Ministarstvo gospodarstvo.

RIJEKA - Sindikat radnika Dina Petrokemije iz Omišlja na Krku danas se obratio otvorenim pismom Vladi i nadležnim ministarstvima pozivajući na ubrzanje procesa vezanih uz rješavanje sudbine ove tvrtke naglašavajući da radnici više ne mogu izdržati takvo stanje. Predstavnik sindikata Predrag Mihaljević je u pismu naveo da je u više navrata pozivao na ubrzanje postupka, ali da nije dobijao odgovor. Kazao je da su radnici dobili odgovor od investitora u Dina Petrokemiju, odnosno novog vlasnika tvrtke Caliskan iz Turske, da oni nisu dužni isplatiti plaće radnicima za pripremu postrojenja za početak proizvodnje nego da je to ugovorna obveza Vlade. Sindikat od Vlade zahtijeva da reagira na činjenicu da strani investitor ne priznaje hrvatski zakon jer se prihvatio uloge poslodavca, a ne pristaje platiti radnike za odrađeni posao. Sindikat u ime radnika Dine predlaže da se DINA Petrokemija zadnji put turskom investitoru ponudi po krajnje ograničenom principu uzmi ili ostavi, a da se nakon socijalnog zbrinjavanja radnika Dini javnim međunarodnim natječajem osigura ozbiljan strateških investitor kojih, kako se navodi u pismu, bez svake sumnje ima.

ZAGREB - Građevinski radovi u Hrvatskoj su u listopadu, prema kalendarski prilagođenim indeksima, u odnosu na isti mjesec prošle godine bili manji za 7,5 posto, dok desezonirani indeksi na mjesečnoj razini pokazuju rast građevinskih radova u listopadu u odnosu na rujan za 2,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Godišnje stope promjena izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa pokazuju da je u listopadu ove u odnosu na deseti mjesec prošle godine, pad građevinskih aktivnosti na zgradama iznosio 16,1 posto, a na ostalim građevinama 0,3 posto. Pad građevinskih radova na godišnjoj razini pokazuju i izvorni indeksi (kalendarski i sezonski neprilagođeni) po kojima je u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine fizički obujam građevinskih radova pao za 4,9 posto. U listopadu je na novogradnjama odrađeno 54,1 posto sati rada, a na ostalim radovima 45,9 posto. Na zgradama je odrađeno 41,5 posto odrađenih sati, a na ostalim građevinama 58,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙