FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti proširilo sankcije Sjevernoj Koreji

NEW YORK, 22. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je u utorak rezoluciju o uvođenju proširenih sankcija Pyongyangu pošto je u prosincu lansirao raketu.

Rezolucija, prihvaćena jednoglasno, dodaje UN-ovoj listi sankcija sjevernokorejsku agenciju koja je odgovorna za to lansiranje i više fizičkih osoba. Sankcije se uglavnom sastoje u blokadi imovine i zabrani putovanja.

Rezolucija je reakcija na uspješno lansiranje sjevernokorejske rakete 12. prosinca. To lansiranje, koje je službeno trebalo postaviti satelit u orbitu, SAD i njegovi saveznici smatraju novim prikrivenim ispitivanjem balističke rakete dugog dometa, premda UN-ove rezolucije iz 2006. i 2009. zabranjuju Pyongyangu bilo kakvu nuklearnu i balističku aktivnost.

Popis UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji već je obuhvaćao 11 subjekata, napose banaka i trgovačkih društava te pet fizičkih osoba (tri nuklearna čelnika i dva direktora trgovačkih društava koji su pomogli Sjevernoj Koreji da pribavi osjetljivu tehnologiju).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙