FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael smireno o imenovanju Hagela, ali vlada nelagoda

ZAGREB/JERUZALEM, 8. siječnja 2013. (Hina) - Izraelska vlada u utorak se suzdržala od komentara na nominaciju bivšega senatora Chucka Hagela za novog američkog ministra obrane, iako se u SAD oko toga lome koplja zbog njegovih svojedobnih stajališta oko Irana i Izraela, ali se kritike na imenovanje nije suzdržao predsjednik Knessete Reuven Rivlin.

"Imenovanje Hagela neće imati utjecaj samo na Izrael, nego na ukupnu stratešku ravnotežu u svijetu.. Teorija "sjajne izolacije", koju zastupa Hagel mijenja američku strategiju u svijetu", stoji u pisanoj Rivkinovoj izjavi u dijelu koji se vjerojatno odnosi na Hagelovu suzdržanost glede američkih vojnih intervencija u inozemstvu.

"Taj koncept mora izazvati zabrinutost u Izraelu, ali ga ne smije plašiti", dodao je Rivkin, član Likuda, stranke premijera Benjamina Netanyahua.

"Ne može samo jedna osoba određivati politiku (neke zemlje) i to imenovanje nije opasno po strateške odnose između Izraela i SAD", ustvrdio je Rivkin dva tjedna prije izraelskih parlamentarnih izbora.

Izvršna vlast, na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Ehudom Barakom, odlučila je ne očitovati se o najnovijem kadrovskom potezu američkog predsjednika Baracka Obame, iako su proteklih tjedana mnogi proizraelski čimbenici u SAD pribijali Hagela na stup srama.

Suzdržanost vlade glede tog pitanja narušila su njezina mlađa člana - ministar civilne zaštite Avi Dichter i doministar vanjskih poslova Danny Ayalon - od kojih nijedan ne bi, prema očekivanjima, trebao ostati u vladi nakon izbora 22. siječnja. Obojica su se prema Hagelu ponijela razmjerno blago i pozitivno.

"Već je i prije bilo imenovanja koja su nam izgledala vrlo zabrinjavajuća, ali su se u konačnici ona pokazala potpuno drukčijima, nekad na bolje, nekad na lošije", rekao je Dichter u razgovoru za izraelski radio, pozvavši stoga na "oprez" u odnosima prema Hagenu.

"Susreo sam ga mnogo puta i on Izrael sigurno smatra istinitim i prirodnim saveznikom SAD", rekao je Ayalon, nekadašnji izraelski diplomat u SAD.

Izraelski dnevnik Israel Hayom, blizak Netanyahuu, citirao je u utorak neimenovanog vladinog dužnosnika koji je navodno rekao da je Hagelov izbor "vrlo loša vijest" i dodao da je "jasno da s njim neće biti lako".

Mnogi američki republikanci kažu da je Hagel, koji je otišao iz Senata 2008., povremeno iskazivao stajališta protivna izraelskim interesima. Uporno je glasovao protiv američkih sankcija Iranu i iznosio omalovažavajuće opaske o utjecaju onog što je nazivao "židovskim lobijem" u Washingtonu.

Hagel je u ponedjeljak pokušao pobiti takve navode, izjavivši za dnevnik Lincoln Journal Star da je tijekom karijere iskazivao "nedvosmislenu i punu potporu Izraelu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙