FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Francuskoj počelo suđenje u aferi "nafta za hranu"

PARIZ, 22. siječnja 2013. (Hina) - Glavni direktor francuskog naftnog diva "Total" Christophe de Margerie i bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua izvedeni su u utorak na sud u Parizu u sklopu francuskog dijela suđenja za mito i korupciju tijekom provedbe UN-ova programa "Nafta za hranu" u Iraku, piše portal France 24.

Francuski dio suđenja međunarodne korupcijske afere počeo je u ponedjeljak razmatranjem tehničkih pitanja na sudu u Parizu gdje je izvedeno 20 osoba, među njima Pasqua, Margerie i bivši diplomati.

Programom "nafta za hranu" Ujedinjeni narodi su od 1996. do 2003., za vladavine iračkog predsjednika Sadama Huseina, dopuštali Iraku izvoz određenih količina nafte u zamjenu za kupnju hrane i lijekova unatoč međunarodnom embargu koji je UN nametnuo Iraku nakon Zaljevskog rata 1991.

UN-ova istraga razotkrila je vrlo raširenu međunarodnu korupciju vrijednu milijarde dolara, a upleteni su visoki dužnosnici iz više zemalja te visoki UN-ovi dužnosnici.

Margerie je optužen za suučesništvo u pronevjeri korporacijske imovine i prijeti mu kazna do pet godina zatvora te novčana kazna od 375.000 eura.

Bivši ministar Paqua odbacuje optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙