FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak oslobodio zatočenike da bi prestali prosvjedi sunita

BAGDAD, 14. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Iračka vlada je u ponedjeljak oslobodila više od 300 zatvorenika osuđenih zbog terorizma u znak dobre volje prema sunitskim muslimanima koji prosvjeduju protiv šijitskog premijera Nurija al-Malikija.

Trotjedni prosvjedi, uglavnom u pokrajini Anbaru u kojoj su suniti u većini, prometnuli su se u velik izazov za šijitskog premijera, povećavajući zabrinutost od ponovnog izbijanja sektaškog nasilja kakvo se dogodilo u novijoj prošlosti.

Među zahtjevima koje su postavili sunitski čelnici, bilo je i puštanje na slobodu zatvorenika osuđenih po zakonu o suzbijanju terorizma za koji mnogi tvrde kako ga vlast zlorabi za progon njihove u Iraku manjinske vjeroispovijesti.

Odbor za preispitivanje sudskih predmeta oslobodio je 335 zatvorenika kojima uskoro istječe zatvorska kazna ili kojima su optužnice odbačene zbog nedostatka dokaza.

"Uime iračke države ispričavam se onima koji su bili uhićeni i zatvoreni a poslije je dokazano da su bili nedužni", rekao je premijerov zamjenik Hussein al-Shahristani, ugledni šijitski čelnik koji predvodi odbor.

Tisuće ljudi još se okupljaju u Anbaru, odakle je nekad al Qaeda vodila kampanju protiv američkih snaga u Iraku, gdje su zapriječili promet glavnom cestom prema Jordanu i Siriji, blizu velikog sunitskog središta Ramadija.

Oslobađanje zatvorenika je tek jedan od zahtjeva prosvjednika. Drugi zahtjevi kreću se od radikalnijih poziva na Malikijevu ostavku do prekida kampanje za uhićenje bivših članova zabranjene stranke Baath Saddama Husseina.

Nakon pada iračkog diktatora 2003., mnogi irački suniti drže da ih je šijitska većina gurnula na rub društva. Iračka vlada u kojoj sudjeluju šijiti, suniti i etnički Kurdi, zapala je u krizu zbog načina podjele vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙