FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Najmanje 23 mrtva i 83 ranjena u napadima

BAGDAD, 31. prosinca 2012. (Hina/AFP) - U nizu napada u Iraku u ponedjeljak poginule su najmanje 23 osobe a desetci su ranjeni, usred političke krize u zemlji koju produbljuju prosvjedi protiv vlade koju kontroliraju šijiti.

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za petnaestak napada na šijitske hodočasnike i na policiju, ali radikalne sunitske skupine poput Al Kaide redovito napadaju sigurnosne snage ne bi li destabilizirale vladu, kao i šijitske hodočasnike.

Napadi su izvedeni u 13 gradova bombama, autobombama i granatama, napose u pokrajinama Kirkuku i Dijali, sjeverno od Bagdada te u Babilonu, nešto južnije, dodali su sigurnosni čelnici.

Najmanje su 23 osobe poginule a 83 su ranjene, po najnovijim podatcima dobivenim od medicinskih izvora.

Većina napada bila je uperena protiv šijitskih vjernika, uoči početka proslave Arbaina, blagdana kojim se obilježava završetak četrdesetodnevnog žalovanja zbog smrti Huseina, sina imama Alije i unuka proroka Muhameda, ubijenog 680., kojeg šijiti iznimno štuju.

Napadi se događaju u vrijeme dok jačaju napetosti između šijitskog premijera Nurija al-Malikija, kojeg njegovi kritičari već mjesecima optužuju da je prigrabio sve ovlasti i bloka Irakije, laičke formacije koju podupiru suniti, slabog člana koalicijske vlade.

Vlada je u ponedjeljak pozvala na prekid prosvjeda protiv Malikija u više pokrajina sa sunitskom većinom, koje je ocijenila nezakonitim i pozvala je dužnosnike na sjeveru zemlje da se ne odazovu pozivima na opći štrajk.

Nasilje je i dalje veoma prisutno u Iraku, premda je puno slabije nego 2006. i 2007. kada je u vjerskim sukobima poginuo velik broj ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙