FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk u RS se nastavlja unatoč pritiscima, štrajk i u Zapadnoj Hercegovini

SARAJEVO, 22. siječnja 2013.(Hina) - Zaposleni u školama, pravosuđu, policiji i javnoj upravi na poručju entiteta Republike Srpske u utorak su nastavili sa štrajkom započetim u ponedjeljak, a nastave u osnovnim školama nema ni u Zapadnohercegovačkoj županiji, u Federaciji BiH, gdje je također u tijeku štrajk nastavnog osoblja.

Štrajkovi su proglašeni zbog najava smanjenja plaća, no vlada RS je u međuvremenu nametnula uredbu o obvezatnom minimumu procesa rada, dok je općinski sud u Širokom Brijegu u ponedjeljak štrajk nastavnika u Zapadnohercegovačkoj županiji, započet prošlog tjedna, proglasio nezakonitim. Nastavnici u osnovnim školama ipak su odlučili nastaviti štrajk pa nastave nije bilo ni u ponedjeljak, dok se u školama na području RS nastava djelomice odvijala sa satovima skraćenim na 30 minuta.

U entitetskim pravosudnim tijelima, prema podacima sindikalnih udruga, u utorak je štrajkalo oko 70 posto zaposlenih, a rad je prekinuo i dio zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova.

MUP RS svojim je zaposlenicima nametnuo obvezu da se posebno registriraju ako žele štrajkati, što su u sindikatima također protumačili kao oblik pritiska. IZ MUP-a je u utorak priopćeno kako se od nešto više od 6700 zaposlenih njih tek 61 predbilježilo da će štrajkati.

Vlada RS u ponedjeljak je optužila sindikate da stupanjem u štrajk krše zakon, a ministar prosvjete Anton Kasipović je učitelje i nastavnike označio odgovornima za manipuliranje djecom.

Iz sindikata su takve optužbe odlučno odbacili ističući kako je upravo vlada ta koja krši zakon jer zaposlenima uskraćuje njihovo pravo na štrajk, a sindikate izlaže političkom pritisku.

Plaće proračunskih korisnika u RS ove bi godine trebale biti smanjene za deset posto što su sindikati ocijenili neprihvatljivima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙