FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimir poziva prognane Hrvate da se prijave u RS

SARAJEVO, 9. siječnja 2013.(Hina) - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir podržao je u srijedu aktivnosti koalicije nevladinih udruga pod nazivom "1. ožujka" koja ima za cilj potaknuti što brojniju registraciju prognanika na području Republike Srpske kako bi tamo mogli glasovati na izborima 2014. godine te je istodobno pozvao prognane i izbjegle Hrvate iz tog entiteta da to i sami učine te podupru ovu akciju.

Kako je priopćeno iz koalicije "1. ožujka", čiji su se predstavnici sastali s predsjednikom FBiH, Budimir je izrazio punu potporu planiranim aktivnostima, a izbjegle i prognane Hrvate pozvao je da pokažu građansku odgovornost i prijave prebivalište u mjestima u RS u kojima su živjeli do početka rata. Budimir je istaknuo kako bi oni time dali doprinos u izgradnji Bosne i Hercegovine u kojoj će svi građani bez obzira na etničku vjersku i nacionalnu pripadnost biti jednaki u svakom njenom dijelu.

Budimir se obvezao kako će njegov ured u najskorije vrijeme pokrenuti proceduru izmjene zakonskog okvira, točnije Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju i Zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, s ciljem omogućavanja svim prognanima, interno raseljenima i izbjeglima zadržavanje svih prava i nakon povratka odnosno prijave prebivališta u prijeratnim domovima.

Koaliciju "1. ožujka" osnovalo je u prosincu prošle godine tridesetak pretežito bošnjačkih nevladinih udruga.

Najavili su kako će zajednički djelovati na tome da se do općih izbora u BiH, planiranih za 2014. godinu, na teritoriju Republike Srpske osigura registracija najmanje stotinu tisuća prognanih nesrba koji bi svojim glasovima mogli presudno utjecati na izbor dijela zastupnika iz Republike Srpske u Zastupnički dom parlamenta BiH i tako spriječiti stranke sa srpskim predznakom da ubuduće imaju većinu kojom će blokirati donošenje važnih zakona na državnoj razini.

Predsjednik RS Milorad Dodik u međuvremenu je zaprijetio kako neće dopustiti provedbu ovakvog plana, a najavio je i kazneni progon koordinatora inicijative "1. ožujka" Emira Suljagića zbog njegova djelovanja u Srebrenici, gdje je na proteklim lokalnim izborima radio na pojačanom prijavljivanju bošnjačkih birača.

Odgovarajući na te prijetnje Suljagić je u srijedu kazao kako se on i ostali aktivisti neće dati zatrašiti, tim prije jer je sve urađeno po zakonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙