FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je večeras da se Hrvatska nalazi nadomak pronalasku rješenja za sva tri brodogradilišta a, ako se realiziraju projekti o kojima se razgovaralo prilikom jučerašnjeg posjeta izaslanstva ruskog energetskog diva Gazproma Zagrebu, i veliku šansu smanjiti cijenu plina i struje. "Nakon sedam godina, zahvaljujući odličnom poslu ljudi u Ministarstvu gospodarstva i ministru (Ivanu) Vrdoljaku, vrlo smo blizu toga da imamo rješenje koje se može potpisati za sva tri brodogradilišta", kazala je Pusić gostujući večeras u središnjem dnevniku HTV-a. Na pitanje zašto se premijer Zoran Milanović nije sastao s Gazpromovim izaslanstvom, na čijem je čelu bio predsjednik uprave te kompanije, prva potpredsjednica vlade kazala je kako je s njima ministar Vrdoljak proveo čitav dan te da je i sama s njima imala jednosatni sastanak. "Bili su odlični, profesionalni, vrlo zanimljivi. Sve što su iznijeli je vrlo zanimljivo za Hrvatsku i, ako realiziramo te projekte, imamo dobre šanse smanjiti cijenu plina, pa možda i struje", kazala je Pusić. Na pitanje ima li Hrvatska problema s ratifikacijom pretpristupnog ugovora s obzirom na to da neke europske zemlje još čekaju završetak izvješća o monitoringu, te postoji li mogućnost da ga neke države ne ratificiraju, Pusić je rekla kako problema s ratifikacijom nema a jedino otvoreno pitanje što se ratifikacije tiče je Slovenija. "Sa Slovenijom, kao što znate, još od proljeća razgovaramo na temu razdvajanja pitanja rješavanja Ljubljanske banke od pitanja ratifikacije. Naši stručnjaci sastali su se četiri puta a još jednom se sastaju 29. siječnja", kazala je. Napomenula je kako je Hrvatska do sada od deset točaka jesenskog izvješća ispunila osam. "Dva preostala su izgradnja kućica za granične prijelaze na Neumu, što će biti gotovo 31. ožujka, te brodogradnja", kazala je Pusić.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao da je Zagreb spreman za novi nalet snijega, sve i da pada neprekidno još mjesec dana. "Na Žitnjaku sad imamo osam tisuća tona soli, a doći će još četiri tisuće. To znači da imamo soli i sipine da snijeg pada neprekidno mjesec dana. Pripremili smo se i posložili sve kao 'zagrebačku vuru' kad je u pitanju organizacija u borbi protiv zimskih nepogoda", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Na upit novinara, Bandić je ponovno komentirao i povlačenje "Gavellinih" plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke". "Ne mogu oni koji su danas poplavili s kritikama ući u moju kožu gradonačelnika, a još manje vjernika. Tu je keč", kazao je Bandić. Ponovio je da bi, kao gradonačelnik i kao vjernik, tako postupio i u slučaju kad bi bilo koja druga vjerska, manjinska zajednica doživjela isti slučaj.

PULA - Predsjednik Upravnog vijeća pulske Opće bolnice Valerio Drandić danas je u izjavi za javnost izvijestio kako su članovi tog i stručnog vijeća na zajedničkoj sjednici raspravljali o primjeni Zakona o sanaciji javnih ustanova koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Ustvrdivši kako je riječ o zakonu koji ih je zatekao, Drandić je istaknuo kako se Upravno vijeće bolnice mora do kraja ovoga mjeseca očitovati o tome prihvaća li Opća bolnica tu sanaciju. "Riječ je o zakonu koji smo s nestrpljenjem očekivali jer naša bolnica, kao i većina županijskih bolnica u Hrvatskoj, iziskuje sanaciju, ali nažalost još ne znamo o kakvom se obliku sanacije radi", naglasio je Drandić i dodao kako loše financijsko stanje u bolnici nije, kako je rekao, "uzrokovala županija kao osnivač ni ravnatelj koji upravlja bolnicom". "Situacija je produkt dugogodišnjega krivoga i podcijenjenog financiranja bolnice, a upravo na to u posljednjih 15 godina upozoravamo jer očito proračun bolnice ne udovoljava zdravstevnim uslugama koje bolnica stvarno pruža", istaknuo je Valerio Drandić i najavio za 28. siječnja Županijsku skupštinu koja će se očitovati o primjeni tog zakona.

ZAGREB - Dvodnevni 25. godišnji skup Europskog udruženja očnih banaka u sklopu kojeg će stručnjaci iz više od dvadeset zemalja održati predavanja na temu transplantacije rožnice i očnog bankarstva, danas je svečano otvoren u Zagrebu. Cilj kongresa je prijenos znanja o ovom zdravstvenom problemu, a osim predavanja na temu transplantacije rožnice i očnog bankarstva, sudionici će imati mogućnost uvježbavanja metoda slojevite transplantacija u tzv. wet-labu, gdje će uz superviziju europskih stručnjaka moći isprobati operacije uživo. "Siguran sam da će hrvatski i strani stručnjaci na ovom skupu prezentirati najnovija dostignuća u transplantaciji rožnice", istaknuo je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić koji je otvorio skup. Ministar zdravlja Rajko Ostojić tom je prilikom podsjetio da se Hrvatska nalazi na prvom mjestu ljestvice Svjetske zdravstvene organizacije u transplantaciji bubrega i jetre te na drugom mjestu u transplantaciji srca.

BAJAKOVO - Suradnjom carinika i djelatnika PU vukovarsko-srijemske na Međunarodnom carinskom graničnom prijelazu „Bajakovo“ spriječeno je da državljanin Srbije prokrijumčari 10,7 kilograma marihuane, rečeno je današnjoj konferenciji za novinare na tom graničnom prijelazu. U četvrtak oko 8,30 sati na putničkom ulazu nakon kontrole je izdvojeno osobno vozilo srbijanskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 41-godišnji državljanin Srbije. Carinici se vozilo pregledali, a ispod "tapecirunga" na bočnoj strani vozila uočili su sumnjive paketiće te pozvali policiju. Pronađeno je 20 paketića valjkastog oblika, dimenzija 21 puta 15 centimetara, omotanih ljepljivom trakom, za koje je utvrđeno da sadrže marihuanu. Vrijednost zaplijenjene droge policija procjenjuje na 215.000 kuna. Protiv vozača je podignuta kaznena prijava te je predan pritvorskom nadzorniku.

OSIJEK - Zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na ta kaznena djela osječko-baranjska PU je našičkom Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) podnijela kaznenu prijavu protiv devet hrvatskih državljana. Prva petorica osumnjičenika bez carinskog su nadzora u Hrvatsku dovozili strana polovna vozila te na za sada neutvrđeni način na njima mijenjali brojeve šasija, stavljajući im originalne brojeve šasija s uništenih ili neispravnih vozila, prethodno registriranih u Hrvatskoj. Tako preinačena vozila registrirali kao domaća vozila uz pomoć petoosumnjičenika, kao odgovorne osobe u jednoj stanici za tehnički pregled vozila, a u jednom slučaju pomogao im je i devetoosumnjičenik. Osnovano se sumnja i da su trojica osumnjičenika sudjelovali u nelegalnom unošenju lijeka iz Bosne i Hercegovine, čiji promet u Hrvatskoj nije dopušten. Svi osumnjičenici, osim drugoosumnjičenika, su uhićeni. Sudac istrage odredio im je istražni zatvor, a zatraženo je raspisivanje tjeralice protiv drugoosumnjičenika koji je u bijegu.

ZAGREB - Velika studijska izložba slika "Praška četvorica, Uzelac, Gecan, Varlaj, Trepše", koja s više od 100 slika, crteža i grafika tematizira najvažnije formativne godine četvorice autora koje je tijekom i nakon Prvog svjetskog rata povezao Prag, otvorena je večeras u Umjetničkom paviljonu. "Praška četvorica" neformalni je naziv za generacijske prijatelje i umjetnike Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja i Vilka Gecana, koje povezuje zajedničko praško iskustvo te mnoge teme, motivska i stilska ishodišta u rasponu od kubizma do ekspresionizma. Po riječima autora koncepcije izložbe Zvonka Makovića, Prag je odigrao važnu ulogu u njihovim formativnim godinama, neposredno prije pojavljivanja na umjetničkoj sceni, no povezuje ih i odnos prema djelu Miroslava Kraljevića, čiji se status u nacionalnoj povijesti umjetnosti dobrim dijelom učvrstio iz afirmativnog stajališta koje su oni naglašavali. Podsjetio je kako su se ti umjetnici kod nas prvi put afirmirali na Proljetnom salonu upravo u Umjetničkom paviljonu, a ovo je od dvadesetih godina prošlog stoljeća tek njihovo drugo veliko zajedničko okupljanje u istom prostoru. Izložba će biti otvorena do 17. ožujka, a njome Umjetnički paviljon započinje izlagačku sezonu u novoj godinu u kojoj, uz restauriranu fasadu, slavi 115. obljetnicu djelovanja.

ZAGREB - Film "Krugovi" redatelja Srdana Golubovića, hrvatska manjinska koprodukcija "Propeler filma", večeras se premijerno prikazuje na Sundanceu, najznačajnijem američkom festivalu nezavisnog filma, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Sundance Film Festival održava se od 17. do 27. siječnja u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utah, a srpski film bit će, s još 11 filmova iz cijeloga svijeta, prikazan u programu World Dramatic Competition što je međunarodna konkurencija igranog filma. Film je nastao kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a i Eurimagesa. To je prvi put da se film iz regije našao u natjecateljskom programu prestižnog američkog festivala koji je Robert Redford osnovao 1984., ističe HAVC. "Krugovi" su suvremena priča o jednom herojskom djelu i njegovim posljedicama. Tri paralelne radnje odvijaju se u Beogradu, njemačkom gradu Haleu i Trebinju, prateći likove koji, kao svjedoci događaja iz prošlosti donose odluke koje će im promijeniti živote. U filmu jednu od glavnih uloga tumači i hrvatski glumac Leon Lučev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙