FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15, 30 sati.

ZAGREB - Predsjednik udruge Glas roditelja za djecu - GROZD Ladislav Ilčić danas je na konferenciji za novinare pozvao ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da odustane od "nametanja svoje ideologije", uvaži pravo pluralnosti i omogući roditeljima da biraju između dva različita programa zdravstvenog odgoja u školama. Istaknuo da će se udruga boriti svim demokratskim sredstvima da ispuni ustavna prava da roditelji imaju mogućnost izbora spolnog odgoja u školama te protiv "ovakvog totalitarnog načina ministra koji želi program nametati svoj djeci". Prvi im je cilj da se roditelji informiraju o tome što se uvodi u škole, a nakon toga će, najavio je, organizirati veće akcije građanskog neposluha. GROZD ocjenjuje da je riječ o "kršenju Ustava i međunarodnih povelja koje govore da roditelji imaju pravo odgajati djecu u skladu sa svojim svjetonazorom". Udruga od ministra Jovanovića očekuje da suspendira taj "nametnuti program" jer je, rekla je dopredsjednica Željka Markić, uveden bez znanstvene recenzije i javne rasprave. Traže da se uvedu dva programa kako bi roditelji imali mogućnost izbora.

ZAGREB - Kada govorimo o Božiću, ne možemo zatvoriti oči pred onim što živi konkretni čovjek, rekao je nadbiskup zagrebački za Hrvatski katolički radio (HKR) odgovarajući na pitanje zašto su božićne propovijedi hrvatskih biskupa obilježene temom zdravstvenog odgoja i upozorenjima na nedostatke 4. modula koji govori o spolnom odgoju. U razgovoru je istaknuo da Crkva podupire zdravstveni odgoj, ali i ukazuje na područja u kojima su problemi te da je u pitanju odgoj koji se nalaže u javnim školama i da se tu vlast ne može predstaviti kao gospodar, nego je ona u službi tih škola. "U pitanju je odgoj koji se nalaže u javnim školama. One nisu državne, tu se vlast ne može predstaviti kao gospodar. Vlast je u službi tih škola. Za te škole doprinose svi građani i već iz te perspektive treba se gledati dobro svih. Mi upozoravamo na to da tu u prvom redu trebamo pred sobom imati roditelje koji imaju i ustavno pravo i pravo koje jamče međunarodne povelje da se brinu da nadziru i izabiru odgoj i obrazovanje za svoju djecu." Bozanić želi da se u javnosti ne govori općenito da je Crkva protiv zdravstvenoga odgoja, jer ga ona podupire, ali i ukazuje na područja u kojima su problemi. "Željeli bismo da se na tome zaustave svi odgovorni i da to prostudiraju, i da onda odgovorno govore o pojedinim vidovima koje nudi taj 4. modul", poručio je.

VUKOVAR - Vukovarski ogranak Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) protivi se uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, a postotak od 34,87 posto Srba, koliko ih prema popisu stanovništva iz 2011. živi u tom gradu, ocjenjuju "prenapuhanim". Izražavajući nezadovoljstvo zahtjevom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) da se na svim ustanovama u gradu Vukovaru uvedu dvojezični natpisi, vukovarski HDLSKL u današnjem priopćenju ocjenjuje da je postotak od 34,87 Srba u udjelu stanovništva Vukovara "sasvim sigurno prenapuhan, jer velika većina Srba živi u susjednoj Srbiji, a u Vukovar dolaze samo po potrebi da bi podigli mirovine i ostvarili neka od socijalnih i materijalnih prava". Navodeći dalje razloge zbog kojih se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru podsjećaju da je nakon agresije na Vukovar 1991. godine iz Vukovara prognano sve nesrpsko stanovništvo te su u nekoliko dana, nakon sloma obrane grada, u Vukovaru počinjeni i najveći zločini u Domovinskom ratu. "Sada dolazimo do krajnjeg licemjerja predstavnika srpske nacionalne manjine, koji kao 'nagradu' za etničko čišćenje i počinjene zločine traže uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru", navodi se, među ostalim u priopćenju.

RIJEKA - Ekološka udruga Eko Kvarner obilježila je danas na svečanosti u Kostreni desetu godišnjicu djelovanja, izvijestili su iz udruge. Eko Kvarner je utemeljen u prosincu 2002. godine na poticaj grupe građana, uglavnom s područja Omišlja na Krku, kako bi se pružio otpor realizaciji sporazuma "Družba Adria", kojeg je udruga ocijenila štetnim. Udruga je u prosincu 2004. u Komiži pokrenula osnivanje "Plavog foruma", mreže ekoloških i zavičajnih udruga te građanskih inicijativa s Jadrana. Mreža ima danas više od 50 članica i vodi mnoge kampanje i projekte na Jadranu. Eko Kvarner kao svoju osnovnu zadaću danas drži nastavak borbe protiv realizacije štetnih projekata te prijenos svojih znanja i iskustava s područja održivog razvoja u druge dijelove Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙