FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva priprema strategiju industrijske politike koja će definirati industrijske grane koje država smatra perspektivnima i koje želi učiniti inovativnim i konkurentnim, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjem susretu s novinarima. Strategija je bitna kao odgovor na pitanje čime se želimo baviti u sljedećih 10-15 godina te je u tom smislu i poruka investitorima u koje industrijske grane bi se isplatilo ulagati, ali i kao podloga za povlačenje novca iz fondova EU-a, rekao je Vrdoljak. Uz strategiju industrijske politike, Ministarstvo je odmaklo i u izradi strategije inozemnih ulaganja te strategiji pametne specijalizacije s koncentracijom na niše u kojima je domaća industrija najjača. Zasad je ulagački interes koncentriran na turizam i energetiku. Ministar Vrdoljak najavio je i dolazak visoke delegacije ruskog energetskog diva Gazproma u Hrvatsku. Dolazak ruske delegacije planiran je za sutra i preksutra, a razgovarat će se o tržištu plina, Gazpromovim interesima u Hrvatskoj i regiji, mogućnostima suradnje s hrvatskom industrijom, realizaciji odvojka plinovoda Južni tok i drugim temama.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas novinarima da njegovo ministarstvo trenutno ne razmišlja o privatizaciji kutinske Petrokemije, ali je stanje te tvrtke dugoročno neodrživo. Ideju o privatizaciji nisam čuo ni u kuloarima, ona sada nije u planu, ali srednjoročno i dugoročno morat će se razmišljati o tome kako spriječiti da Petrokemija posluje s minusima, rekao je Vrdoljak tijekom susreta s novinarima. Pritom će se, istaknuo je, voditi računa o zaštiti radnih mjesta i interesa zaposlenih. Odgovarajući na pitanje je li država spremna kupiti zemljište Diokija, kako bi se iz tih sredstava isplatile zaostale plaće, kazao je da bi on osobno to odmah učinio, ali treba biti oprezan jer je stigao ovršni prijedlog Hypo banke na to zemljište. Više će se znati kako bude odmicao tijek predstečajne nagodbe, smatra Vrdoljak.

KUTINA - Stožer za obranu Petrokemije neće dozvoliti privatizaciju tog trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništu, već traži da se Petrokemiji omogući da iskoristi uvjete slobodnog pristupa tržištu plina u Europi i sve boljeg poslovanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare članova Stožera kojeg čine Sindikat EKN-a, Sindikat DEMOS-HUS, te Udruga branitelja Petrokemije. Našu osnovnu sirovinu - plin uvijek smo plaćali barem 30 posto više nego naša konkurencija u Europi, unatoč tome što Hrvatska ima 70 posto vlastitog plina. To nije spriječilo monopolističku Inu da nam po principu "uzmi ili ostavi", nameće ugovor koji obračunava plin po formuli kao da je sav uvezen iz Rusije, rekao je glasnogovornik Stožera Željko Klaus. To je osnovni razlog gubitaka Petrokemije u prošloj godini. Privatizacijom Petrokemije, koju su najavili predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, prekršio bi se Sporazum o načinu privatizacije Petrokemije koji je 1998. potpisan s Vladom, a koji danas više nitko ne spominje, dodao je. Petrokemija će ove godine prvi put raditi pod istim uvjetima kao i drugi proizvođači mineralnih gnojiva u Europi, pa se već ove, a naročito slijedeće godine, očekuju osjetno bolji poslovni rezultati. Predstavnici Stožera protive se i imenovanju tri nova člana Uprave jer ih smatraju nedovoljno stručnim za vođenje tvornice.

ZAGREB - U prosincu prošle godine u Hrvatskoj je inflacija dosegnula 4,7 posto na godišnjoj razini, dok je mjesec dana prije iznosila 4,4 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U prosincu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na studeni za 0,1 posto, dok su u odnosu na prosinac prethodne godine porasle za 4,7 posto. To predstavlja blago ubrzanje inflacije, nakon dva mjeseca usporavanja. U rujnu je, naime, inflacija dosegnula 5 posto, najvišu razinu u gotovo četiri godine, da bi u listopadu skliznula na 4,8, a u studenome na 4,4 posto. Po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u prosincu su, u odnosu na studeni, najviše pale cijene odjeće i obuće, 6,5 posto, a s padom od 1,6 posto slijede cijene komunikacija. S druge strane, cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su na mjesečnoj razini 1,4 posto. Na godišnjoj su razini najviše, 13,8 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva. S rastom od 5,6 posto slijede cijene prehrane i bezalkoholnih pića, dok su cijene alkoholnih pića i duhana porasle za 5,0 posto.

ZAGREB - Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila su 452,7 milijuna eura, objavila je danas Hrvatska narodna banka na svojim web stranicama. Strana izravna ulaganja u Hrvatsku značajno su smanjena, upola su manje nego u istom razdoblju godinu prije. Istodobno se tek polovina ulaganja odnosila na nove projekte, poglavito u nekretnine, djelatnosti turizma te trgovine koje su i u proteklom kriznom razdoblju privlačile inozemne ulagače, dok još uvijek nema značajnih ulaganja u proizvodne djelatnosti. Prema statistici inozemnih izravnih ulaganja po djelatnostima, u prvih devet mjeseci prošle godine najviše je bilo vlasničkih ulaganja u nekretnine, u iznosu od 99,2 milijuna eura, potom slijedi poslovanje nekretninama sa 93,2 milijuna eura, 85,6 milijuna eura stranci su uložili u djelatnosti rekreacije, kulture i sporta, 74,8 milijuna eura u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini, 71,6 milijuna eura u financijsko posredovanje. Po zemljama, najviše su u Hrvatsku u razdoblju siječanj-rujan prošle godine ulagale tvrtke iz Austrije, 193 milijuna eura, a slijede ulagači iz Nizozemske sa 87,8 milijuna eura te Italije i Turske sa po 81,3 milijuna eura.

ZAGREB - Kvota za poticanje korištenja sunčeve energije je ispunjena, a interes ulagača je i dalje velik pa Ministarstvo gospodarstva mora donijeti odluku kako riješiti taj problem, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjem susretu s novinarima. Suprotno predviđanjima da će promjene tarifnog sustava obeshrabriti ulagače, dogodilo se suprotno pa smo u šest mjeseci ispunili kvotu, kaže Vrdoljak. To se odnosi na integrirane solarne uređaje, to jest one koji se nalaze na krovovima i koji višak energije plasiraju u distribucijsku elektroenergetsku mrežu. Ministarstvo je sada u situaciji da pronađe rješenje za one koji imaju odobrenja i gdje su investicije i radovi u tijeku kako im ulaganje ne bi propalo. Moguća rješenja su povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije na računima za električnu energiju ili spuštanje granice snage uređaja pri čemu je drugo rješenje izvjesnije. Daljnje opcije su smanjivanje poticaja za korištenje solarne energije i povećanje kvota, no to povećanje treba financirati, a pitanje je kako bi na to reagirali građani.

RIJEKA - Vlasnik riječke tvrtke "Pletenina Iris" najavio je danas preko svog odvjetnika da će uprava uskoro zatražiti pokretanje stečaja u toj tvrtki, kazala je predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske Zora Radetić. Po njenim riječima, talijanski vlasnik tvrtke, unatoč obećanju, danas nije došao na dogovoreni sastanak s 80-ak radnica, koje su nakon preseljenja pogona te tvrtke u Srbiju ostale bez posla. Umjesto toga, sindikat je telefonom kontaktirao njegov odvjetnik kazavši da će uprava predati zahtjev za pokretanje stečaja. Radnice od vlasnika traže da im predoči plan postupanja u vezi s ostvarivanjem njihovih prava, budući da nisu predane nikakve isprave o statusu, nisu im uručeni otkazi ni radne knjižice, a nisu im isplaćene ni dvije plaće. Radnice će same, ako do petka ne dobiju pisani dokument o namjerama poslodavca, zatražiti pokretanje stečaja kako bi ostvarile zakonom zajamčena prava, kao što su isplata triju plaća i dijela otpremnina.

ZAGREB - Hrvatsko tržište osiguranja i u prošloj godini bilježi pad ukupne zaračunate bruto premije - krajem prosinca 2012. ukupna zaračunata bruto premija 27 društava za osiguranje iznosila je 9,04 milijarde kuna, što je 106,5 milijuna kuna, ili 1,2 posto manje nego na kraju 2011. godine, prvi su podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) koji se temelje na podacima izravno zaprimljenim od društava za osiguranje. Prošla je godina tako četvrta godina za redom u kojem se bilježi pad hrvatskog tržišta osiguranja, odnosno pad bruto premije koji je započeo 2009. godine. Po podacima HUO-a, krajem prosinca prošle godine ukupna zaračunata bruto premija u neživotnim osiguranjima iznosila je 6,57 milijardi kuna, što je za 2 posto manje nego krajem prosinca 2011. Istodobno je bruto premija u životnim osiguranjima porasla za 1,2 posto, na 2,46 milijardi kuna. Više od polovice ukupne zaračunate bruto premije na kraju prosinca prošle godine, odnosno više od 52,8 posto čini premija triju najvećih društava za osiguranje, Croatia osiguranja, Allianza i Euroherca, od kojih je jedino Allianz na godišnjoj razini zabilježio rast premije, a time i tržišnog udjela.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u prosincu lani su u odnosu na studenom ostale su na istoj razini, a u odnosu na prosinac 2011. godine više su za 4,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Kada se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene na mjesečnoj razini zadržale istu razinu, a na međugodišnjoj porasle za 1,7 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u prosincu su u odnosu na studeni zadržale stabilnost, a u odnosu na prosinac 2011. godine više su za 6,9 posto.Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u prosincu su u odnosu na studeni niže za 0,2 posto, dok u odnosu na prosinac 2011. godine bilježe rast za 1,6 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi nastavljen rast cijena dionica drugi dan zaredom, pa su Crobexi dosegnuli nove najviše razine u posljednjih 15 mjeseci, a u fokusu ulagača ponovno je dionica Petrokemije. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,5 posto, na 1.886 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 0,7 posto, na 1.059 bodova. Redovni promet iznosio je oko 8,2 milijuna kuna, što je gotovo 4 milijuna kuna manje nego jučer u to doba, ali ipak znatno više od prosjeka u posljednjim mjesecima. Najveći promet, 1,9 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom Petrokemije. No, nakon jučerašnjeg skoka za više od 8 posto, danas je cijena dionice te kutinske kompanije pala više od 2 posto, na 254 kune. S prometom od oko 960 tisuća kuna slijedi dionica Ingre, kojoj je cijena skočila više od 15 posto, na 4,80 kuna. Povlaštena dionica Adris grupe i dalje jača, pa joj je cijena danas porasla daljnjih 3,2 posto, na 284,80 kuna, uz promet od oko 660 tisuća kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago je ojačala prema euru, za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,568499 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio danas i švicarski franak, za 0,97 posto, na 6,115465 kuna, a oslabila je i britanska funta, za 0,25 posto, na 9,107700 kuna. Istodobno je američki dolar ojačao prema kuni za 0,06 posto, na 5,669712 kuna po srednjem tečaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙