FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Tjedan je na Zagrebačkoj burzi počeo rastom dioničkih indeksa, pa su Crobexi na novim najvišim razinama u posljednjih 15 mjeseci - Crobex je porastao za 1,78 posto, na 1.876,98 bodova, a Crobex10 za 2,05 posto, na 1.051,71 bod. Crobex je tako na najvišoj razini od 22. rujna 2011. godine kada je iznosio 1.877 bodova, a Crobex10 na najvišoj razini od 21. rujna 2011. kada je bio na 1.056 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 21,4 milijuna kuna, a na listi milijunaša našle su se četiri dionice. Najtrgovanije su dionice Petrokemije kojih je prodano za 2,4 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 8,11 posto, na 260,75 kuna. Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za 2,1 milijun kuna, uz rast cijene za 3,65 posto, na 282 kune. Više od dva milijuna kuna prometa ostvarile su dionice HT-a čija je cijena porasla 0,10 posto, na 211,22 kune. Milijunski promet, 1,8 milijuna kuna, imala je i dionica Valamar Adria Holdinga kojoj je cijena porasla za 2,10 posto, na 121,50 kuna. Dionici Ericssona Nikole Tesle cijena je skočila za 3,75 posto, na 1.494 kune, uz promet od 766,3 tisuće kuna. S padom je pak današnje trgovanje završila dionica Đuro Đaković Holdinga, za 1,12 posto, a imala je promet od 726,2 tisuće kuna. Izrazitiji postotni rast cijene među trgovanijim dionicama bilježi dionice Ingre, za 11,72 posto, a promet tom dionicom iznosio je 603 tisuće kuna.

ZADAR - Poljoprivrednici iz Smilčića te Biljana Gornjih i Donjih danas su u Benkovcu potpisali ugovore za kupnju državnoga poljoprivrednog zemljišta površine 92 hektara, što su prvi takvi ugovori u Zadarskoj županiji. Ugovore je s poljoprivrednicima potpisao benkovački gradonačelnik Branko Kutija. Riječ je o 38 poljoprivrednika koji su kupili 92 hektara negdašnjega državnog zemljišta po prosječnoj cijeni od sedam tisuća kuna po hektaru. Riječ je o poljoprivrednicima koji su i dosad obrađivali tu zemlju. To je prva takva prodaja državnog zemljišta u Zadarskoj županiji, istaknuo je gradonačelnik Kutija. U Nadinu se uskoro očekuje slična prodaja državnog zemljišta, i to gotovo 260 hektara, a za Tinj će mjerodavno ministarstvo najvjerojatnije odbiti zahtjev jer, kako je objasnio gradonačelnik Kutija, nema zemljišnih knjiga.

SISAK - Inina Rafinerija nafte Sisak danas postupno obustavlja rad nekoliko procesnih jedinica, izvijestili su iz Ine, a u kompaniji se doznaje da se radi o ranije planiranoj privremenoj obustavi što će se iskoristiti i za neke nužne radove. Kako se navodi u priopćenju, Rafinerija nafte Sisak danas, 14. siječnja, pristupit će obustavi sekcija - atmosferska destilacija, vakum destilacija, FCC i HDS FCC benzina, reforming i PSA, HDS plinskih ulja, spliter reformata i NHT te amin/claus. Tijekom aktivnosti ne očekuje se utjecaj na okoliš, ističu iz Ine. Direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković naglašava kako se radi o ranije planiranoj privremenoj obustavi rada pojedinih sekcija. Prekid rada nekih sekcija, koji smo planirali, iskoristi ćemo za neke nužne radove. Tako ćemo na sekciji platforminga obaviti regeneraciju katalizatora, a u planu je i više drugih zahvata u održavanju pojedinih postrojenja, kaže Butković. Po njegovim riječima, ponovno pokretanje sekcija može se očekivati za oko mjesec dana.

OSIJEK - Na kraju prosinca prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 37.426 nezaposlenih osoba, što je 2,4 posto više nego u studenom i 11,8 posto više nego u prosincu 2011. godine. Prema podacima osječkog Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), povećanje nezaposlenosti u prosincu je zabilježeno u svim ispostavama u toj županiji, a najviše u Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu. U usporedbi s istim razdobljem godine prije rast nezaposlenosti najizrazitiji je u Valpovu za 17,6 posto, Osijeku za 14,2 posto i Donjem Miholjcu za 14 posto. Na kraju prosinca prošle godine 46,5 posto nezaposlenih u osječkom Područnom uredu HZZ-a čekalo je na zaposlenje dulje od godinu dana, a nezaposlene osobe su prosječno čekale 11 mjeseci na zaposlenje.

KARLOVAC - Na kraju prosinca 2012. godine u Karlovačkoj županiji evidentirano je 11.918 nezaposlenih, što je tri posto više nego u studenom i 4,5 posto više nego godinu dana ranije, izvijestili su iz Područnog ureda Hrvastkog zavoda za zapošljavanje u Karlovcu. U prosincu su u evidenciju nezaposlenih u toj županiji ušle 823 osobe, što je 9,7 posto manje nego u studenom, a 76 posto njih je došlo izravno iz nekog oblika zaposlenja. Istodobno je iz evidencije nezaposlenih odjavljeno 477 osoba, od kojih se 234 zaposlilo, među kojima je 37 osoba posao pronašlo prvi put.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙