FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deseci tisuća iračkih sunita prosvjeduje protiv Malikija

BAGDAD, 11. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Deseci tisuća iračkih sunita izašle su na ulice Bagdada i drugih gradova nakon molitve u petak, još jednom pokazujući neslaganje s politikom šijitskog premijera Nurija al-Malikija.

Trotjedni masovni prosvjedi ukazuju na duboko nezadovoljstvo sunita koji tvrde da je šijitska vlada na čelu s Malikijem marginalizirala njihovu manjinsku zajednicu, što prijeti ponovnim izbijanjem vjerskoga nasilja kakvo je već zabilježeno u nedavnoj povijesti Iraka.

Sunitska pobuna izbila je dok rat u susjednoj Siriji, gdje se uglavnom sunitski pobunjenici bore protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada, saveznika šijitskog Irana, izaziva napetost u cijeloj regiji i dovodi u pitanje krhku ravnotežu između religijskih i etničkih skupina u Iraku.

Mašući iračkim zastavama i izvikujući parole protiv vlade, nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se zajedno sa sunitskim čelnicima i vjerskim vođama pred najvećom bagdadskom džamijom al-Qura, koju je dao sagraditi bivši vođa Saddam Hussein.

"Ova okupljanja nisu usmjerena protiv neke zajednice, političke stranke ili osobe. Ona su protiv nečasnih namjera vlade", rekao je sunitski zastupnik Ahmed al-Missari pred okupljenom gomilom.

"Nećemo biti građani drugog reda", dodao je on na prosvjedu protiv Malikija, šijitskog nacionaliste kojega suniti optužuju da ih isključuje iz podjele vlasti, samo godinu dana nakon što su se posljednji američki borbeni vojnici povukli iz Iraka, važnog proizvođača nafte i člana OPEC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙