FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule zbog zastoja u američkim pregovorima

LONDON, 20. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu ispod 110 dolara zbog zastoja pregovora o američkom proračunu, što je ponovno potaknulo zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 49 centi, na 109,87 dolara, nakon što je prethodnog dana završila u plusu 1,52 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 38 centi i njime se trgovalo po 89,59 dolara za barel.

Očekuje se da će nesuglasice oko američkog proračuna zaoštriti kako se približava rok za usuglašavanje stajališta. Nakon nekoliko dana napretka pregovori republikanaca i demokrata u Washingtonu o smanjenju proračuna ponovo su se jučer našli u slijepoj ulici. Dvije strane trebale bi do kraja godine postići dogovor o smanjenju deficita kako bi se izbjeglo automatsko povećanje poreza i smanjenje rashoda, što bi ponovo moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju. To bi pak nagrizlo potražnju za energijom u najvećem svjetskom potrošaču.

"Pregovori ne napreduju i to je vjerojatno razlog današnjih rasprodaja i slabe sklonost rizičnim ulaganjima. Tržišta su pod velikim utjecajem raspoloženja povezanog s američkim pregovorima koji u ovome trenutku najviše utječu na cijene", kazala je Natalie Rampono iz melbournskog ANZ-a.

Ulagači i dalje vjeruju da će Sjedinjene Države uspjeti izbjeći fiskalnu krizu ali će cijene nafte i druge rizične imovine ostati pod pritiskom zbog približavanja roka do kojeg treba postići dogovor.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 107,1 dolara za barel, što znači da je bila 72 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙