FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena barela nafte nadomak 111 dolara

LONDON, 28. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte kretale su se u petak na londonskom tržištu blizu razine od 111 dolara, što je njihova najviša razina od početka mjeseca, dok američki političari koriste zadnju priliku za pokretanje nove runde pregovora o proračunu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove oslabila 16 centi, na 110,64 dolara, i na putu je da u ovome tjednu ojača 1,5 posto. Od početka godine, pak, u plusu je oko tri posto, što predstavlja najmanji godišnji porast u zadnje četiri godine.

Na američkom tržištu barelom se danas također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 91 dolara. Po prvi puta u zadnje četiri godine, na tom će tržištu cijena barela na kraju godine biti niža nego na početku.

"Na vikend ćemo ponovno otići s rizikom od američke "fiskalne litice", a ako se to ne riješi, cijena sirove nafte mogla bi se 2013. korigirati naniže", kaže Olivier Jakob iz Petromatrixa.

"Fiskalna litica utjecat će na cijene sirove nafte dok se konačno ne riješi", kazala je Natalie Rampono iz melbournskog ANZ-a.

Američki predsjednik Barack Obama sastat će se kasnije poslijepodne u Bijeloj kući s kongresnim čelnicima obiju stranaka u nastojanju da ožive pregovore o proračunu i tako izbjegnu "fiskalnu liticu", automatski rast poreza i smanjenje potrošnje od 1. siječnja.

Objava pozitivnih podataka sa američkog tržišta rada u četvrtak je poduprla je cijene nafte. Broj novih zahtjeva za nezaposlene pao je na najnižu razinu u zadnje skoro 4,5 godine, dok se prodaja novih nekretnina našla na najvišoj razini od travnja 2010.

No dobitke je ograničilo povjerenje američkih potrošača, koje je u prosincu bilo najniže u posljednja četiri mjeseca, budući je fiskalna nesigurnost umanjila nedavni gospodarski optimizam.

Američki institut za naftu u svom je izvješću objavljenom u četvrtak objavio da su američke zalihe sirove nafte pale za 1,2 milijuna barela u tjednu do 21. prosinca, što je niži pad od očekivanog. Danas popodne očekuju se službeni podaci američke vlade.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 108,03 dolara te bila 1,11 dolara viša nego prethodnoga dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙