FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oko 40 posto katoličkih obitelji u BiH trebaju potporu

MOSTAR/SARAJEVO, 17. prosinca 2012. (Hina) - Oko 40 posto katoličkih obitelji u Bosni i Hercegovini je u stanju socijalne ili neke druge potrebe, a država je zakazala na planu potpore najsiromašnijima, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju godišnjeg Izvješće o siromaštvu i socijalnoj isključenosti koje je proveo Caritas BiH.

"Nedostaje nam izgrađeno civilno društvo i njihovo odlučnije djelovanje. Država je zakazala, crkva ne smije. U razgovoru s predstavnicima Pravoslavne crkve i Islamske zajednice složili smo se da na ovom problemu treba raditi intenzivnije. Međutim, vjerske zajednice nisu dobrodošle tamo gdje država treba raditi", rekao je banjolučki biskup i predsjednik Caritasa Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema podacima koji su predstavljeni u izvještaju na temelju 10.000 različitih upitnika o obiteljima i zajednicama Caritas je došao do zaključaka da je 40,6 posto obitelji kojima je potrebna socijalna i druge vrste potpore, 18 posto obitelji su bez ijednoga zaposlenoga člana a 5,4 posto je obitelji koje već primaju neku vrstu pomoći.

Osim neimaštine, u istraživanju su istaknuti i zdravstveni problemi, budući da sustav zdravstvene zaštite ne osigurava u potpunosti besplatne lijekove koje propisuju liječnici, a esencijalne liste su različite.

Direktor Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije velečasni Mirko Šimić ocijenio je da je očito povećanje broja siromašnih u BiH te da Caritas nije u stanju svima udovoljiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙