FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

ZAGREB

Izbornik hrvatskih rukometaša Slavko Goluža objavio je danas popis od 17 igrača na koje računa za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj.

Na Golužinom popisu nema većih iznenađenja, a u odnosu na momčad koja je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila broncu nedostaju Ivano Balić, Denis Buntić i Ivan Ninčević. Po prvi puta će na SP-u nastupiti mladi hrvatski igrači Stipe Mandalinić (21) i Luka Stepančić (23), kao i mladi vratar Filip Ivić (21). S šireg popisa su otpali Ninčević, Ante Vukas, Mate Šunjić, Marin Šego, Hrvoje Batinović, Ilija Brozović, Jerko Matulić, Franjo Lelić, Josip Valčić i Nikola Špelić. "Ovo je treće veliko međunarodno natjecanje u nepunih 12 mjeseci, a mi smo jedini koji smo osvojili dvije medalje. Naravno da želimo opet doći do medalje, a za to će nam trebati zajedništvo, puno trke i malo sreće. Formu smo tempirali za utakmicu 3. kola s Mađarima, radili smo puno individualno i stoga nisam zabrinut porazom u posljednjoj pripremnoj utakmici s Norveškom u Umagu. Iako su pripreme bile kratke, bile su i intenzivne posebno na fizičkom planu, a vrlo je važno da nije bilo ozljeda, vjerujem da će Blaženko Lacković i Zlatko Horvat do utakmice s Mađarima sanirati svoje ozljede", kazao je izbornik Goluža. Lacković nije igrao s Norvežanima zbog ozljede prsta, ali je uvjeren da zaigrati na Svjetskom prvenstvu. "Prst je sve bolje i bolje, odradio sam prvi trening s loptom i vjerujem da će sve biti u redu. Očekujem da ću sigurno igrati s Mađarskom", kazao je Lacković, do drugi veteran, Igor Vori, najavljuje još jedan pohod ka medalji.

"Pripreme su zaista bile naporne, trkački ćemo se moći nositi s bilo kojoj reprezentacijom. Izgubili smo od Norveške u Umagu i primili 38 golova, no mnogi ne znaju da smo taj dan odradili puni trening. Očekujem da naša forma biti najbolja u susretu s Mađarima, u 3. kolu", kazao je Vori.

Dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac kazao je kako je primarni cilj na SP-u ulazak među osam naboljih ekipa, a sve ispod toga će se smatrati neuspjehom. "Naši strateški ciljevi su medalje na Igrama u Riju i Svjetskom prvenstvu u Kataru. Nikoga nismo odbacili, krenuli smo u fazu pomlađivanja, koje ćemo provoditi i dalje. No, ne želimo raditi pomlađivanje nauštrb rezultata, pa tako i na ovom SP-u cilj jest proći osminu finala, a nadam se da će Hrvatska uz malo sportske sreće, doći i do polufinala. Ekipa u kojoj igraju Vori, Lacković, Duvnjak, Čupić i Alilović je jaka momčad koja može pobijediti svakoga", kazao je Gobac, koji se osvrnuo i na nepozivanje Ivana Balića.

"Ponavljam, mi nikoga nismo odbacili, a Goluža nije napravio ništa mimo politike HRS-a. Možda će se Balić vratiti u travnju, a tada možda neće biti Vorija. Moramo dati šansu svojim mladim igračima, ali nećemo ići na drastične rezove, uvijek će u momčadi biti i iskusniji igrači", zaključio je Gobac.

Hrvatski rukometaši u Španjolsku idu u petak, a igraju u skupini s sa Španjolskom, Mađarskom, Alžirom, Egiptom i Australijom, s kojom igra prvu utakmicu u subotu.

VRATARI: Ivan Alilović, Filip Ivić

KRILA: Ivan Čupić, Zlatko Horvat, Manuel Štrlek, Lovro Šprem

PIVOTI: Igor Vori, Željko Musa, Marino Marić

DESNI VANJSKI: Marko Kopljar, Luka Stepančić

SREDNJI VANJSKI: Domagoj Duvnjak, Drago Vuković

LIJEVI VANJSKI: Blaženko Lacković, Jakov Gojun, Stipe Mandalinić, Damir Bičanić

DUBROVNIK

U 7. kolu "B" skupine Lige prvaka večeras su vaterpolisti dubrovačkog Juga pobijedili francuski Montpellier sa 17:5 (7:1, 3:2, 5:2, 2:0) i sa sedmom uzastopnom pobjedom potvrdili prvo mjesto u skupini ali i ulogu glavnih favorita za osvajanje ovogodišnje Lige prvaka. Strijelci za momčad Juga bili su: Bušlje i Azavedo po 4, Ivović 3, te Bošković, Janović i Marković po 2, dok su golove za francusku momčad postigli: Peisson 2, te Laux, Heinrich i Kovačić po 1.Utakmica je bila odlučena već poslije prve četvrtine koju su odabranici trenera Veselina Đuhe dobili sa 7:1 i mirno priveli susret kraju protiv nedoraslih protivnika u čijim redovima nastupa prvi strijelac Lige prvaka i bivši igrač Mornara BS Željko Kovačić.

SPLIT

Na splitskom groblju Lovrinac danas je u nazočnosti brojnih prijatelja i igrača svih generacija Hajduka pokopan legendarni nogometaš "bilih" Vladimir Geza Šenauer koji je umro u subotu u 83 godini.Prije pokopa, u sjedištu Hajduka na Poljudu održana je komemoracija na kojoj je predsjednik Hajduka Marin Brbić istaknuo da je otišao "još jedan od Hajdukovih velikana", dok je predsjednik Skupštine hajduka Vinko Radovani naglasio kako je Geza bio istinska legenda za vječnost Hajduka. "Moramo biti ponosni na Gezu pogotovu zbog njegove širine i tolerancije i svega što je dao klubu", rekao je Radovani i naglasio kako je Geza Šenauer bio "intelektualac u kopačkama" koji je za trajanja igračke karijere završio Ekonomski fakultet, a govorio je i nekoliko svjetskih jezika. Radovani je posebice istaknuo da je Geza Šenauer bio član "zlatne generacije" Hajduka iz 50-ih godina 20 stoljeća u kojima je bio suigrač velikanima Frani Matošiću, Vladimiru Beari i Bernardu Vukasu. Tada je Hajduk u razdoblju od 1949. do 1962. godine tri puta osvojile titulu prvaka Jugoslavije, a posebice je u sjećanju ostala titula iz 1950. godine koju je Hajduk osvojio bez ijednog poraza.

Vladimir Geza Šenauer je za Hajduk odigrao 471 utakmicu i postigao 132 zgoditka, a odigrao je i pet utakmica za B reprezentaciju bivše Jugoslavije i postigao jedan zgoditak.Po završetku izgradnje stadiona Poljud, Geza Šenauer je od 1979. godine do umirovljenja 1990. godine bio direktor stadiona. Potom je pet godina bio šef Hajdukova protokola, više je godina bio član Uprave a jedno je vrijeme obavljao i dužnost direktora kluba.

ZAGREB

Hrvatski će sportaši tijekom 2013. godine sudjelovati na čak 667 europska i svjetske natjecanja u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Prema podacima objavljenim danas na internetskom portalu HOO-a 80 nacionalnih sportskih saveza, od kojih su 39 iz olimpijskih, a 41 iz neolimpijskih sportova, planirali su tijekom ove godine svoje sportaše poslati na 168 svjetskih prvenstava, među kojima su 114 seniorska i 54 juniorska, te 175 europskih prvenstava (107 seniorska i 68 juniorska). Naši sportaši nastupit će i na 110 svjetskih kupova (101 seniorska i 9 juniorskih), 51 europski kup (27 seniorska i 24 juniorska), te 137 drugih međunarodnih natjecanja u inozemstvu. Osim nastupa u inozemstvu naši sportaši će se u juniorskim i seniorskim konkurencijama moći okušati i pred domaćim navijačima, jer će Hrvatska u 2013. biti domaćin i organizator 26 natjecanja sportaša iz Europe i svijeta.

ZUERICH

FIFA je doživotno suspendirala 41 južnokorejskog nogometaša zbog sudjelovanja u namještanju utakmica u južnokorejskoj K-League, objavljeno je u srijedu.Svi suspendirani su optuženi nakon što je istraga u Južnoj Koreji provedena 2011. potvrdila njihovo sudjelovanje u namještanju utakmica a doživotno im je zabranjeno bilo kakvo bavljenje nogometom u K-League, a Korejski nogometni savez je zajedno s FIFA-om proširio zabranu na svijet.

Južnokorejska profesionalna odbojka, nogomet i košarka su zahvaćeni namještanjem utakmica zbog čega je vlada pokrenula pravi rat protiv tog problema. U veljači je ukinuta Korejski kup u sklopu uvođenja promjena kojima se željelo izbjeći namještanje nalik na namještanje od godinu dana ranije.

Još je deset sportaša dobilo od FIFA-e u lipnju doživotne zabrane bavljenja nogometom, dok je u ožujku Južnokorejski odbojkaški savez doživotno suspendirao 11 igrača kako bi izbrisao korupciju u domaćem sportu.

ZAGREB

Hrvatska nogometna liga (HNL) je napredovala je sa 51. na 32. mjesto na godišnjoj listi najboljih svjetskih nogometnih liga prema Međunarodnom institutu za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS).Najbolja nogometna liga u svijetu je španjolska Primera kao i prošle godine, dok je druga brazilska iz koje je došao i novi svjetski klupski prvak Corinthians. Treća je njemačka Bundesliga, a četvrta talijanska Serie A.

Engleska Premier League je pala s drugog na peto mjesto.Od liga iz regije iza Hrvatske su se našle i slovenska koja dijeli 39. mjesto s Bjelorusijom, zatim Srbija na 41. mjestu, Makedonija na 64. mjestu, Crna Gora na 101. te Bosna i Hercegovina na 102. mjestu.

Od zemalja koje su nama u skupini u kvalifikacijama za SP 2014. belgijska liga je ispred HNL-a na 12. mjestu kao i škotska koja je na 24. mjestu.

BARCELONA

Najbolji svjetski nogometaš, Argentinac Lionel Messi poslao je svoju majicu s potpisom bivšem njemačkom napadaču Gerdu Muelleru u znak poštovanja.Messi je u 2012. godini sa 91 pogotkom u slzužbenim utakmicama srušio 40 godina stari rekord Muellera koji je 1972. postigao 85 golova.

"Za Gerda Muellera, s poštovanjem i divljenjem, zagrljaj", napisao je Messi na svoj dres.

PARIZ

Francuski napadač Guillaume Hoarau (28) napustio je redove trenutačno vodeće momčadi francuskog nogometnog prvenstva Paris SG-a, te će karijeru nastaviti u kineskom klubu Dalian Aerbin s kojim je potpisao ugovor na tri godine.Hoarau, koji je upisao pet nastupa za francusku reprezentaciju, ove je sezone odigrao samo 118 minuta u šest prvenstvenih nastupa za Paris SG postigavši samo jedan gol s obzirom da trener parižana u napadu preferira Zlatana Ibrahimovića, Kevina Gameira i Jeremyja Meneza.

U četiri i pol godine provedene na Parku prinčeva Hoarau je ukupno postigao 38 golova u 114 nastupa.

U sastavu Dalian Aerbina je i bivši veznjak Barcelone Seydou Keita, a momčad je prošlogodišnje prvenstvo okončala na petom mjestu ljestvice sa 14 bodova manje od prvaka Guangzhou Evergrandea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙