FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

ZUERICH

Argentinac Lionel Messi osvojio je nagradu Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) za 2012. godinu, te je postao prvi nogometaš u povijesti koji je četiri godine uzastopce osvojio nagradu za najboljeg nogometaša godine.

Messi je posljednje dvije godine osvojio FIFA "Zlatnu loptu", nagradu koju od 2010. zajednički dijele Fifa i France Football, dok je 2009. slavio i u izboru Fife i u izboru francuskog magazina. Ove godine je pobijedio u konkurenciji klupskog suigrača Španjolca Andresa Inieste i portugalske zvijezde Cristiana Ronalda.Messi je u protekloj kalendarskoj godini za Barcelonu i argentinsku reprezentaciju postigao 91 gol oborivši rekord slavnoga njemačkoga centarfora Gerda Müllera, koji je 1972. godine postigao 85 golova za Bayern i Njemačku. Jedini Messijev trofej u 2012. godini je Kup Kralja s Barcom.Otkako Fifa i France Football zajedno dijele nagradu Messi je jedini dobitnik. Fifinu nagradu za najboljeg igrača svijeta tri puta su osvajali Francuz Zinedine Zidane i Brazilac Ronaldo, dok su Ballon d'Or tri puta osvajali Nizozemci Johan Cruyyf i Marco van Basten, te Francuz Michel Platini.

UMAG

Hrvatski rukometaši izgubili su u Umagu od Norveške 35:38 (18:20) u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči Svjetskog prvenstva. Nakon što su izabranici Slavka Goluže u nedjelju u Puli slavili s 37:36 pogotkom Marića u posljednjoj sekundi, Norvežani su uzvratili u Umagu. Norvežani su vodili cijelu utakmicu, a početkom drugog poluvremena Hrvatska je zaostajala čak osam zgoditaka (22:30). Goluža za ovu utakmicu nije mogao računati na lakše ozlijeđene Blaženka Lackovića i Zlatka Horvata, a najbolji strijelac kod naših bio je Ivan Ćupić s 12 pogodaka, dok je goste predvodio Hansen (10). Dvoboj s Norvežanima u Umagu iskorišten je i za dodjelu priznanja najboljim rukometašicama i rukometašima Hrvatske u izboru Sportskih novosti i Hrvatskog rukometnog saveza. Za najbolju rukometašicu Hrvatske izabrana je Andreja Penezić, dok je rukometaš godine Ivan Ćupić, kojima je nagrade uručio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Trofej trenera godine dobio je izbornik Slavko Goluža, koji se i u Umagu, kao i u nedjelju u Puli, suočio sa zvižducima navijača koji ne odobravaju nepozivanje u reprezentaciju Ivana Balića.Za četiri dana u Španjolskoj počinje Svjetsko rukometno prvenstvo, a Hrvatska je u skupini sa Španjolskom, Mađarskom, Alžirom, Egiptom i Australijom.

BARCELONA

Vraćam se trenerskom poslu sljedeće sezone, ali me nemojte pitati gdje, izjavio je španjolskim novinarima bivši trener Barcelone Pep Guardiola, koji i dalje uživa u jednogodišnjem odmoru od nogometa. Guardiola će sljedeći mjesec napuniti 42 godine, a iz Barcelone je otišao na kraju prošle sezone. U katalonskom nogometnom divu Guardiola je proveo četiri godine i osvojio čak 14 od mogućih 19 trofeja u svim natjecanjima.

"Da, vraćam se naredne sezone jer sam još uvijek mlad, ali još uvijek ne znam gdje. Bilo bi bahato od mene sada govoriti o bilo kojem klubu koji trenutno ima trenera, ali sigurno znam da neću voditi brazilsku reprezentaciju. Takva velesila zaslužuje domaćeg, brazilskog trenera", kazao je Guardiola, koji je objasnio da je uzeo godinu odmora jer je bio doslovce iscrpljen.

"Bio sam jako umoran i bio mi je potreban odmor. Odluku o odlasku sam donio i zbog moje obitelji jer sam tek sada vidio što sam propuštao zbog nogometa, toliko dragocjenih trenutaka s djecom i suprugom", dodao je Guardiola.

LAUSANNE

Istanbul, Madrid i Tokio jedini su kandidati za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine nakon što su danas u sjedištu Međunarodnog olimpijskog odbora u Lausannei predali službene kandidature. Predstavnici gradova predali su MOO-u opširnu dokumentaciju koja se odnosi na proračune, financijske garancije, sigurnosti i smještajnim kapacitetima. Japansku kandidaturu predala je nogometašica Homare Sawa, tursku gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas, a onu madridsku trojica španjolskih članova MOO-a Madrid i Istanbul nikad nisu bili domaćini OI, a Tokio je organizirao Igre davne 1964.

Nakon što posebne inspekcije MOO-a u ožujku obiđu gradova, odluka o domaćinu bit će poznata 7. rujna na kongresu MOO-a u Buenos Airesu.

ZAGREB

Edo Fantela, trener trofejnog dvojca Fantela/Marenić, imenovan je novim predsjednikom Vijeća za natjecanje Hrvatskog jedriličarskog saveza, odnosno novim izbornikom, odlučeno je na prvoj sjednici Izvršnog odbora kojeg predvodi nova predsjednica HJS-a Ana Mrak Taritaš. "U slijedećem četverogodišnjem razdoblju apsolutnu pozornost posvetit ćemo kadetima i juniorima, jer smatramo da je loše stanje u tim dobnim uzrastima. Na Olimpijskim igrama smo lani imali 12 sportaša, a istovremeno na Svjetskom juniorskom prvenstvu Svjetskog jedriličarskog saveza (ISAF Youth) smo imali samo dvoje. Taj trend moramo zaustaviti, moramo potaknuti klubove da ponovno ulažu u rad s mladima, mi smo tu da ih koordiniramo i motiviramo, da im pomognemo. A rad s vrhunskim sportašima u olimpijskim disciplinama ide svojim putem, oni rade po svojim programima i tu nema problema", izjavio je novi izbornik.

Pred hrvatskim jedrenjem puno je novih izazova. Samo ove godine hrvatskim jedriličarima predstoji mnoštvo međunarodnih nastupa, svjetska i europska prvenstva za sve uzraste u svim klasama, odnosno za olimpijske discipline Svjetski i Europski kup, Mediteranske igre i testna regata u Španjolskoj, u rujnu u Santanderu, gdje će se 2014. jedriti za 50 posto olimpijskih normi.

ZUERICH

Međunarodni nogometni savez (FIFA) objavio je uoči dodjele Zlatne lopte u Zuerichu najboljih 11 nogometaša i trenera u prošloj godini, a nagrađeni su isključivo nogometaši koji igraju u španjolskoj Primeri. Nezapamćena dominacija nogometaša iz jedne lige najbolje se očituje u izoru idealnih 11, gdje FIFA izabrala po pet igrača Barcelone i real madrida, te Radamela Falcaoa iz Atletica. Tako je najbolji vratar Iker Casillas, braniči su Dani Alves, Gerard Pique, Sergio Ramos i Marcelo, veznjaci Xabi Alonso, Xavi Hernandez i Andres Iniesta, a napadački trojac je Lionel Messi, Radamel Falcao i Cristiano Ronaldo. Nogometaši Reala su prošle sezone osvojili su titulu prvaka Španjolske, dok je Barcelona osvojila Kup Kralja. Naravno, gotovi svi španjolski igrači u ova dva kluba sudjelovali su u osvajanju naslova europskog prvaka Španjolske na EURU u Poljskoj i Ukrajini, a nije iznenađenje što je FIFA za trenera godine izabrala španjolskog izbornika Vicentea del Bosquea.

Nagradu za najbolji pogodak u 2012. pripala je igraču Fenerbahčea Slovaku Miroslavu Stochu za zgoditak volejem koji je postigao protiv Genclerbirligia.

ZUERICH

Amerikanka Abby Wambach dobila je večeras na ceremoniji u Zuerichu nagradu "Zlatna lopta" za najbolju nogometašicu svijeta u 2012. godini.

Wambach je prošle godine sa selekcijom SAD-a osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, a na tom turniru je postigla pet zgoditaka. Ona je i prva Amerikanka s naslovom najbolje igračice svijeta od 2002. kada je nagradu osvojila Mia Hamm.

U konkurenciji za najbolju nogometašicu svijeta bile su još njezina sunarodnjakinja Alex Morgan i Brazilka Marta, koji je čak pet puta bila nabolja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙