FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

CANBERRA

Australski vatrogasci nastavili su se u utorak boriti sa stotinama požara u australskoj divljini izazvanim velikim vrućinama i jakim vjetrovima, no nadaju se da će dan proteći bez mrtvih i veće štete. Stotine ljudi morale su napustiti svoje domove u jugoistočnoj Australiji, dok su nekima njihovi domovi bili jedino utočište pred vatrenom stihijom. Temperature su premašile 45 stupnjeva Celzijevih. Vatrogasci se nadaju da će svježije vrijeme na istočnoj obali, zahvaljujući kojem su temperature u nekim priobalnim gradovima u samo nekoliko sati pale za 20 stupnjeva Celzijevih, ublažiti situaciju. Predsjednik vatrogasaca države Novi Južni Wales Shane Fitzsimmons istaknuo je da novi požari i dalje izbijaju, upozorivši da predaha neće biti još nekoliko sati te da će potrajati samo nekoliko dana prije nego se vrati vrućina praćena toplim vjetrovima.

LA PAZ

Suđenje optuženima za pokušaj ubojstva bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, među kojima je i bolivijski Hrvat Mario Tadić, nastavljeno je nakon blagdanske stanke u ponedjeljak u gradu Tarija na jugu Bolivije, prenose u utorak nacionalni mediji. Sudac Marcel Soza potvrdio je nastavak suđenja u slučaju Rozsa saslušanjem osmorice od 39 optuženika kojima se na teret stavlja planiranje terorističkog napada, piše dnevnik La Paz. Na sudu su se pojavili Mađar Elod Toaso i Hrvat Mario Tadić, a prema pisanju regionalnog lista EL Potosi među njima je ključni svjedok Ignacio Villa Vargas zvan "El Viejo" (stari), koji je ustvrdio da su u urotu u cilju rušenja Moralesa i podjele Bolivije bili umiješani visoki pokrajinski dužnosnici. Mario Francisco Tadić Astorga, koji ima i hrvatsko državljanstvo, jedan je od 39 navodnih urotnika koji su planirali atentat na ljevičara Moralesa, što je spriječila policija 16. travnja 2009. u hotelu Las Americas u gradu Santa Cruzu.

JERUZALEM

Službena predizborna kampanja na radiju i televiziji počela je u utorak u Izraelu uoči parlamentarnih izbora 22. siječnja na kojima bi, prema ispitivanjima javnog mnijenja, trebao pobijediti dosadašnji premijer Benjamin Netanyahu. Zajednička lista Netanyahuova Likuda i Yisrael Beiteinua, ultranacionalističke formacije Avigdora Liebermana, trebala bi dobiti od 34 do 36 mjesta na 120 nasuprot 42 u dosadašnjem parlamentu, prema različitim ispitivanjima. Među njezinim saveznicima religiozna nacionalistička stranka Židovski dom mogla bi dobiti između 13 i 16 mjesta, ultraortodoksna stranka Shass deset do 12, a stranka Ujedinjenog judaizma Tore pet do sedam. Unutar centrističke i lijeve oporbe, laburističkoj stranci smiješi se 17 do 18 mjesta, formaciji novinara Yaida Lapisa, Yesh Atid, od deset do 11 te Hatnuahi bivše ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni od sedam do deset.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanicu Australije u Hrvatskoj Susan Cox, priopćeno je u utorak iz Sabora. U razgovoru dvoje dužnosnika istaknuta je važna uloga hrvatske iseljeničke zajednice u Australiji za razvoj bilateralnih odnosa te je izražena želja da se što brže riješi pitanje izručenja Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, priopćeno je. Predsjednik Sabora je ocijenio da su odnosi Hrvatske i Australije već 20 godina u uzlaznoj putanji na više područja te je istaknuo razumijevanje i partnerstvo dviju država u multilateralnoj suradnji. Izrazio je očekivanje da će bilateralni odnosi, posebno trgovinska razmjena i gospodarska suradnja, u narednom razdoblju biti podignuti na još višu razinu.

SARAJEVO

Srbijanski diplomat i političar Goran Svilanović u utorak je preuzeo dužnost glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) naslijedivši na tom mjestu hrvatskog diplomata Hidu Biščevića, koji je glavnim tajnikom bio u dva uzastopna mandata od 2008. godine, priopćeno je iz sjedišta te organizacije u Sarajevu. "Poticanje napretka i rasta putem regionalnih aktivnosti u jugoistočnoj Europi, uz istodobnu potporu europskim i euroatlantskim integracijama, osnovne su aktivnosti RCC-a na koje ću se i ja koncentrirati u svom radu", izjavio je Svilanović povodom stupanja na novu dužnost. Svilanović je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova nekadašnje SR Jugoslavije nakon smjene s vlasti Slobodana Miloševića, a radio je i kao koordinator za ekonomske i ekološke aktivnosti u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Bio je član ekspertne skupine Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi, koja je i predložila transformaciju te organizacije u RCC.

SARAJEVO

Ljekarne i trgovine mješovitom robom u Bosni i Hercegovini uz granicu s Hrvatskom od početka godine otkako je uveden PDV na lijekove te na neke prehrambene proizvode bilježe pojačani priljev kupaca, posebice iz Slavonije i Dalmacije, prenosi u utorak sarajevski "Dnevni avaz". Kupci iz Hrvatske u BiH su tako u potrazi za jeftinijim lijekovima ali i drugom robom poput hrane i pića. Pozivajući se na izvore iz Granične policije BiH, "Avaz" navodi kako se samo na graničnom prijelazu Doljani kod Metkovića sada u prosjeku bilježi prelazak po pedesetak automobila s hrvatskim registarskim oznakama više nego je to bio dnevni prosjek prošle godine. Pojačanu potražnju za lijekovima kupaca iz Hrvatske potvrdili su i u ljekarnama na području Hercegovine što tumače činjenicom da su u BiH oni postali jeftiniji nakon što je Hrvatska od 1. siječnja uvela PDV od pet posto na lijekove koji se ne nalaze na osnovnoj ili dopunskoj listi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙