FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: osumnjičeni pripadnik Al Kaide odbacio krivnju

NEW YORK, 7. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Pakistanac optužen za sudjelovanje u međunarodnoj uroti Al Kaide s planiranim napadima na ciljeve u Sjedinjenim Državama i Europi, u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv po optužbama za terorizam, tijekom svog prvog pojavljivanja na sudu u New Yorku.

Abid Naseer (26), izručen je u četvrtak iz Velike Britanije u SAD. Prijeti mu kazna doživotnog zatvora ako bude proglašen krivim po optužbama za pružanje materijalne potpore Al Kaidi i urotu za uporabu oružja za masovno uništenje, vezano uz navodno planiranje bombaškog napada u središtu Manchestera u Engleskoj.

Optužbe protiv Naseera također su vezane s navodnom urotom Al Kaide za bombaški napad u podzemnoj željeznici u New Yorku 2009., rekli su tužitelji.

Zbog sudjelovanja u istoj uroti, prošle su godine na doživotni zatvor osuđeni Naseerovi suučesnici Najibullah Zazi i Zarein Ahmedzay, koji su priznali krivnju za planiranje napada, te Adis Medunjanin podrijetlom iz BiH, koji je proglašen krivim za pokušaj izvršenja terorističkog napada i druge optužbe povezane s terorizmom.

Tijekom kratkog pojavljivanja na saveznom sudu u Brooklynu, Naseer se izjasnio da nije kriv za optužbe preko odvjetnika kojeg mu je imenovao sud. Sudac je odredio Naseerovo zadržavanje u pritvoru bez jamčevine. Njegove sljedeće izvođenje pred sud zakazano je za 7. ožujka.

Naseer je jedan od desetak ljudi, uglavnom studenata iz Pakistana, koji su 2009. uhićeni u Velikoj Britaniji pod sumnjom za planiranje bombaškog napada u Manchesteru.

Naseer i ostali osumnjičenici nisu nikada optuženi, ali su britanske i američke vlasti objavile da je on bio dio šire ćelije Al Kaide, formirane radi izvođenja napada u Sjedinjenim Državama i Skandinaviji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙