FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Peticija za protjerivanje Piersa Morgana zbog oružja

ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Mediji u SAD pronašli su novu zabavu, raspisavši se o peticiji skupine vlasnika oružja koji od američke vlade zahtijevaju protjerivanje voditelja na TV mreži CNN, Britanca Piersa Morgana zbog toga što je jednog od njih nazvao glupim, što oni tumače napadom na ustav SAD-a.

Iz Europe im, međutim, stižu savjeti da bi Amerikanci prije svega trebali dobro promisliti o tome zašto toliko njihovih građana pogiba od vatrenog oružja.

Nakon masakra u osnovnoj školi u Newtownu, piše CBSNews, Morgan se obrušio na američke zakone o posjedovanju oružja i zagovornike te američke "svetinje", a oni su mu uzvratili pokretanjem peticije na mrežnoj stranici Bijele kuće "We the People" u kojoj zahtijevaju da se britanskog voditelja protjera zbog "neprijateljskog napada na američki ustav" koji je počinio time što Amerikancima želi ograničiti pravo na nošenje oružja, zajamčeno drugim amandmanom ustava SAD-a.

Američka administracija tu je stranicu pokrenula 2011. s namjerom da omogući svakome da izravno uputi peticiju vladi, a predsjednik Barack Obama je pri njezinom stavljanju u promet građanima poručio da će to biti forum za "sve ono do čega vam je najviše stalo". Na peticije koje u 30 dana prikupe 25 tisuća potpisa Bijela kuća je obvezna poslati odgovor.

Peticiju je 21. prosinca pokrenuo korisnik iz teksaškog grada Austina, a dosad ju je potpisalo više od 80 tisuća ljudi, triput više od broja potrebnog za dobivanje reakcije Bijele kuće.

No možda je mali problem u tome što je ideja Obamine administracije u nemalom broju slučajeva protumačena kao mogućnost za promociju najčudnijih ideja, pa je tako peticiju saveznoj vladi da "osigura sredstva i resurse" za izgradnju Zvijezde smrti potpisalo 32 tisuće ljudi, pa bi se vlada o tome također trebala očitovati, a "We the People" vrvi peticijama za secesiju pojedinih saveznih država iz SAD, a uvjerljivi predvodnik je Teksas, čije odvajanje od Sjedinjenih Država podupire 122 tisuće potpisnika peticije.

Gotovo istodobno, na sam Božić, na istoj se stranici pojavila peticija kojom se od američke vlade traži da Piersa Morgana zadrži u SAD, objašnjavajući taj zahtjev prvim amandmanom američkog ustava (pravo na slobodu izražavanja) i činjenicom da ga "Britanci ne žele natrag". Tu je peticiju dosad potpisalo gotovo 300 ljudi, kako prenosi portal DailyNews.

No dok se Amerikanci bave peticijama Bijeloj kući, iz Europe stižu ozbiljna upozorenja da je Morgan u pravu. Britanski The Guardian objavio je članak u kojem kaže da se mnogim Amerikancima možda ne sviđa Morganovo stajalište, ali da su argumenti na njegovoj strani.

"Masovna ubojstva su vrlo predvidljiva i zarazna. Nasilje je neobjašnjivi izraz samodopadnosti, samoprijezira i otuđenja i zato neće nestati samo od sebe", piše britanski dnevnik.

Američko udruženje za vatreno oružje, napominje The Guardian, može tražiti da se u svaku školu rasporede naoružani čuvari, ali dokazi upućuju na to da je najbolji način da se zaustavi "zlikovac s oružjem" taj da mu se onemogući da do tog oružja uopće dođe.

"Američki političari samo trebaju pogledati preko Atlantskog oceana kako bi vidjeli kako da zaštite svoju djecu od pokolja", ističe se u osvrtu.

Mogućnost da netko u Velikoj Britaniji bude žrtva ubojstva vatrenim oružjem sve je manja iz jednostavnog razloga jer vrlo malo ljudi posjeduje takvo oružje, stoji u članku, uz napomenu da oružje korišteno u pokolju u Newtownu u toj zemlji koriste samo vojnici.

Amerikanci ne vjeruju u pozive vlade da građani vrate oružje, smatrajući da će se na taj potez odlučiti samo "dobri ljudi", dok će ga oni od kojih prijeti opasnost zadržati, no The Guardian se pita ne bi li kontrola naoružanja građana mogla biti provedena u fazama, pri čemu bi se trebalo krenuti od zabrane izdavanja i posjedovanja oružja osobama koje imaju kriminalnu prošlost te postupno uvoditi šira ograničenja kao što se to odavno radi ne samo u Velikoj Britaniji nego i u cijeloj Europi.

"U SAD su se 2011. dogodila 8583 ubojstva vatrenim oružjem, što je gotovo tri puta više žrtava nego u napadima 11. rujna. Možda će potrajati, ali bi američki rat protiv terorizma trebao početi doma, uklanjanjem oružja velike vatrene moći, a ne onoga tko širi glas razuma, bio on Amerikanac ili stranac", zaključuje se u The Guardianovom tekstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙