FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

MOSTAR

Hrvatski ministar branitelja Predrag Fred Matić i ministar za pitanja branitelja u vladi Federacije BiH Zukan Helez izjavili su za televizijsku postaju Al Jazeeru da će biti kazneno progonjeni bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji nezakonito primaju mirovine iz dviju država. "Već se godinama priča da pojedinci koriste dvostruka prava, jedno u Hrvatskoj, jedno u BiH. Smatram da je to, osim što je protuzakonito, skandalozno samo po sebi i dogovoreno je da razmijenimo podatke i kad to uradimo, vidjet ćemo pravu situaciju, a onda ćemo, sukladno tome, poduzeti odgovarajuće mjere", rekao je ministar Matić. Matić je nedavno u Zagrebu razgovarao s kolegom iz BiH Zukanom Helezom te su tom prigodom najavili zajedničke poteze glede revizije primanja pripadnika HVO-a. Helez je pojasnio da će podatke o korisnicima dvostrukih mirovina iz mirovinsko-invalidskog zavoda Federacije BiH proslijediti hrvatskim vlastima kako bi se provjerili navodi o zloporabama. Dodao je i da osobe za koje se utvrdi zloporaba ubuduće neće primati mirovine iz jedne od država. "Pripadnici HVO-a koji ilegalno primaju mirovine u dvije države, BiH i Hrvatskoj, bit će kazneno progonjeni", pojasnio je Helez. Po njegovim riječima, postoje podaci da su neki ljudi krivotvorili dokumente u srednjoj Bosni, kao i u Hercegovini, kako bi ostvarili prava u Hrvatskoj.

LJUBLJANA

Oko dvije tisuće Mariborčana sudjelovalo je prema procjenama policije u ponedjeljak poslije podne u novim prosvjedima protiv lokalnih i državnih političkih elita, ali su se u ranim večernjim satima razišli i veći incidenti nisu zabilježeni. Policija je zbog kršenja javnog reda i mira uhitila dvije osobe iz mnoštva koje je okupljeno oko zgrade općine zahtijevalo ostavku gradskog općinskog vijeća i raspisivanje novih izbora. Prosvjednici su izražavali nezadovoljstvo što je ostavku za sada dao samo gradonačelnik Franc Kangler, pod pritiskom optužaba o korupciji i klijentelizmu, iako njega smatraju samo vrhom "korupcijske hobotnice". Prosvjedi protiv političkih i gospodarskih elita, te sadašnje vlade i njezina načina rješavanje gospodarske krize započeli su prije mjesec dana upravo u Mariboru, proširivši se kasnije i na druge slovenske gradove. Za kraj tjedna skupine organizirane preko facebooka najavljuje i nove prosvjede u Ljubljani.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama imenovao je u ponedjeljak bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za novog ministra obrane, a svog savjetnika za borbu protiv terorizma Johna Brennana za direktora CIA-e, te pozvao Senat da hitro potvrdi njihova imenovanja. Hagel, odlikovani veteran rata u Vijetnamu, zamijenit će u Pentagonu Leona Panettu. Kritičari su protiv njega već pokrenuli napade zbog stavova oko Izraela i Irana. Brennan je iskusni dužnosnik CIA-e koji se 2008. povukao iz utrke za šefa američke Središnje obavještajne agencije, kada su se otvorila pitanja oko njegove uloge u agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih terorista u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Georgea W. Busha. On bi trebao naslijediti umirovljenog generala Davida Petraeusa, koji je dao ostavku zbog izvanbračne veze sa svojom biografkinjom.

RIM

Silvio Berlusconi povukao je svoju kandidaturu za premijera u ponedjeljak kako bi postigao savez sa Sjevernom ligom i ograničio snagu vjerojatne iduće vlade lijevog centra u parlamentu. Berlusconi tjednima nastoji postići dogovor sa svojim bivšim saveznicima kako bi ojačao blok desnog centra i potkopao vladu lijevog centra koja bi, po očekivanjima, trebala biti izabrana 24. i 25. veljače. Liga je ranije odbila sporazum jer se protivi da skandalima obilježeni Berlusconi bude kandidat za premijera.

Berlusconi je nakon optužbe za spolni odnos s maloljetnom prostitukom odstupio s premijerskog pložaja prije godinu dana na vrhuncu talijanske gospodarske krize.

Čelnik Lige Roberto Maroni potvrdio je postizanje koalicijskog sporazuma rekavši na konferenciji za tisak kako on "izričito utvrđuje da kandidat za premijera neće biti Silvio Berlusconi". "Silvio Berlusconi je prihvatio zahtjev da se ne kandidira za premijera", rekao je. Berlusconi je želio ostvariti savez sa Sjevernom ligom kako bi povećao izglede desnog centra da osvoji dovoljno mjesta u gornjem domu parlamenta, Senatu, što bi otežalo usvajanje zakona koje će predlagati iduća vlada.

Berlusconi je rekao da će ostati na čelu njegove stranke Narod slobode (PDL) i koalicije te da je najskloniji preuzeti ministarstvo gospodarstva, a da je najvjerojatniji kandidat za premijera Angelino Alfano, tajnik PDL-a. Lijevi centar Pier Luigija Bersanija po anketama bi na izborima trebao pobijediti s 38 do 39 posto glasova dok bi savez PDL-a i Lige mogao dobiti oko 28 posto glasova. Koalicija centra Marija Montija po anketama osvaja 14 do 15 posto glasova.

NEW YORK

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon smatra da nedjeljni govor sirijskog predsjednika Bašara al-Asada "ne pridonosi rješenju koje bi moglo okončati strašne patnje sirijskog naroda", rekao je u ponedjeljak Banov glasnogovornik Martin Nesirky. Ban je "razočaran" jer je u govoru "odbačen najvažniji čimbenik Ženevske deklaracije... politička tranzicija i uspostava prijelazne vlade sa svim izvršnim ovlastima, koju bi činili predstavnici svih Sirijaca", rekao je Nesirky. Ban i izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi "nastavljaju raditi u cilju postizanja političkog rješenja sukoba", uključujući i održavanje "slobodnih i poštenih izbora pod okriljem UN-a", dodao je. "Sad je, više nego ikad, presudno i hitno da se međunarodna zajednica ujedini kako bi pomogla sirijskom narodu u izgradnji, čim prije bude moguće u 2013., nove i demokratske Sirije u kojoj će se na odgovarajući način štititi prava svih skupina i manjina", zaključio je Nesirky.

ZAGREB

Sirijci su u ponedjeljak većinom odbacili govor predsjednika Bashara al-Assada u kojem je u nedjelju predložio svoju verziju mirovnog plana, a međunarodni analitičari su istup sirijskog predsjednika ocijenili kao dokaz da se smatra dovoljno vojno jakim da ne pokaže imalo fleksibilnosti. Samo nekoliko sati nakon što se Assad obratio stotinama svojih pristaša u zgradi Opere u Damasku, snažni su sukobi izbili ni pet kilometara od tog mjesta, u okrugu Arkabi, blizu ceste za zračnu luku, priopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava, koji djeluje iz Londona. Borbe su trajale cijelu noć, jednako kao u provincijama Idlibu i Alepu na sjeveru zemlje. Sirijski premijer Wael al-Halki zatražio je u ponedjeljak izvanredni sastanak vlade u cilju "provedbe nacionalnog programa za rješavanje krize u Siriji koji je predsjednik Bashar al-Assad objavio jučer". objavila je državna agencija SANA. Dopredsjednik oporbene sirijske Nacionalne koalicije George Sabra rekao je da Assadov prijedlog mirovnog plana "ne zaslužuje ni da ga se nazove inicijativom". "Zapravo bismo ga trebali gledati kao proglas kojim najavljuje nastavak rata protiv sirijskog naroda", rekao je Sabra. Assad u svojoj mirovnoj inicijativi nije ponudio ikakve ustupke, odbacivši svaku mogućnost pregovora s oporbom, koju je nazvao marionetama Zapada.

Glasnogovornica State departmenta Victoria Nuland govor sirijskog predsjednika nazvala je "još jednim pokušajem režima da se održi na vlasti".

BERLIN

Berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit u ponedjeljak je dao ostavku na dužnost predsjednika nadzornog odbora nove berlinske zračne luke u izgradnji, čije je puštanje u promet odgođeno nekoliko puta i čija spora izgradnja sve više opterećuje političke odnose u Njemačkoj. Nakon što je Wowereit dao ostavku na dužnost predsjednika nadzornog odbora, njega će, pišu njemački mediji, na tome mjestu naslijediti predsjednik brandenburške vlade Matthias Platzek. Vlasnici buduće središnje berlinske zračne luke su savezne zemlje Berlin i Brandenburg s po 37 posto udjela te njemačka država s 26 posto. Izgradnja zračne luke, koja je već odavno trebala biti jedno od važnih europskih čvorišta zračnog prometa, ostavlja traga i na političkim odnosima u zemlji, a list Sueddeutsche Zeitung (SZ) piše u ponedjeljak kako bi zračna luka mogla čak i zapečatiti sudbinu Wowereita, nekoć vrlo popularnog socijaldemokratskog političara. Zračna je luka trebala biti otvorena početkom lipnja 2012. i sve je bilo spremno za svečano otvaranje, ali je svečanost otkazana u posljednji trenutak jer je otkriveno da dovršetak izgradnje ni izdaleka nije na vidiku. Izgradnja vrvi nepravilnostima, odugovlačenjima, prikrivanjem i krivim projektima, piše SZ. Prema ranijim planovima, promet na novoj zračnoj luci trebao je biti pokrenut još u drugoj polovici 2011. Otvaranje je napokon zakazano za listopad 2013., ali list Bild je objavio da se ni taj termin ne može održati i da će zračna luka biti puštena u promet najranije 2014.

ABIDJAN

Rastuća afrička gospodarstva postala su pokretačka snaga globalnog rasta, izjavila je u ponedjeljak direktorica MMF-a Christine Lagarde, ali i upozorila da su oružani sukobi glavna prijetnja budućem razvoju kontinenta. Afričke države bogate prirodnim resursima nastavljaju ostvarivati impresivan rast, unatoč stagnaciji Europe i sporom oporavku američkog gospodarstva. MMF u 2013. godini prognozira rast sub-saharske Afrike od 5.25 posto, odmah iza rastućih gospodarstava Azije i daleko više od stope gospodarskog rasta od 3.6 posto na globalnoj razini. "Jasno je da su brzorastuće zemlje motor globalnog ekonomskog rasta", rekla je Legarde pred zastupnicima u parlamentu Obale Bjelokosti, vodećeg proizvođača kakaovca koji je prošle godine dobio MMF-ov zajam od 4 milijarde dolara. No, ta postignuća dovode u pitanje oružani sukobi diljem kontinenta, upozorila je čelnica MMF-a.

PEKING

Novinari jednog od vodećih kineskih listova Southern Weekly ušli su u štrajk zbog cenzure, što je rijedak slučaj prosvjeda i sukoba novinara i partijskih dužnosnika u toj zemlji, izvijestio je BBC u ponedjeljak. Djelatnici lista napisali su dva pisma u kojima traže ostavku pokrajinskog dužnosnika nadležnog za propagandu. Drugi je spor potom izbio oko nadzora nad mikroblogom lista. Stotine podržavatelja lista u ponedjeljak se okupilo pred zgradom uredništva a neki od njih su nosili transparente na kojima je pisalo: "Želimo slobodu tiska, ustavnost i demokraciju". "Nanfang Media grupa je razmjerno spremna govoriti istinu u Kini tako da moramo stati iza nje zbog njene hrabrosti i sada je podržati", rekao je jedan od prosvjednika agenciji Reuters. Policija je došla na mjesto prosvjeda ali mjere "sigurnosti nisu bile stroge", rekao je jedan od bivših novinara te kineske novinske kuće. Ljudi su oko podneva i dalje pristizali, dodao je. Southern Weekly je možda i najuglednija novina Kine, poznata po svojim vrlo kritičkim istragama i ispitivanju granica slobode govora, rekao je dopisnik BBC-a iz Pekinga. Kineske medije nadziru takozvani odjeli za propagandu koji često mijenjaju medijske sadržaje kako bi ih uskladili sa stavovima vladajuće Komunističke partije. Smatra se da je ovo prvi slučaj izravnog sukoba novinara i partijskih dužnosnika, rekao je dopisnik. Spor je izbio nakon što su cenzori izmijenili novogodišnju poruku lista u kojoj su se tražila zajamčena ustavna prava u pohvalu vladajućoj Komunističkoj partiji. Novinari lista odgovorili su zahtjevom za ostavkom čelnika za propagandu u Guangdongu optuživši ga da postupa "diktatorski" u dobu "sve veće otvorenosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙