FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar i jen oslabili nakon američkog dogovora o proračunu

LONDON, 2. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar i jen oslabili su u srijedu na međunarodnim tržištima valuta nakon što je usvajanje zakona o proračunu u američkom Kongresu ponovo potpirilo apetit ulagača za rizičnijom imovinom.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,3 posto, na 1,3248 dolara, a nakratko je dosegnuo i najvišu razinu u dva tjedna od 1,3299 dolara. Bio je na još većem dobitku prema jenu, poskočivši 0,8 posto, na 115,39 jena.

Dolar je također bio u plusu prema jenu, i to 0,5 posto, pa se njime trgovalo 87,07 jena.

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u utorak navečer zakon kojim je spriječeno automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara. Ekonomisti su strahovali da bi takav ishod mogao gurnuti SAD u novu recesiju.

Usvajanje zakona oslobodilo je tržišta velike neizvjesnosti, ali samo nakratko. Neki analitičari upozorili su već da bi optimizam mogao izblijediti ako američki podaci najavljeni za drugu polovinu tjedna budu protumačeni kao razočaranje.

"Fokus pozornosti ponovo se preusmjerava s Washingtona na makrogospodarske podatke. Tržište traži potvrdu da je rast još netaknut", tumači Boris Schlossberg iz BK Asset Managementa.

"Iskreno rečeno, mislim da smo malo ranjivi, budući da je prosinačka neizvjesnost ozbiljno nagrizla potražnju. Budu li nas podaci u narednih nekoliko dana razočarali, vjerojatno će sklonost riziku splasnuti", dodaje Schlossberg.

Američki Institut za upravljanje nabavom (ISM) objavit će danas podatke o aktivnostima u industrijskom sektoru u prosincu a u petak će američka vlada izvijestiti o stanju na tržištu rada.

U međuvremenu je indeks menadžera nabave za industrijski sektor eurozone koji izrađuje londonski institut Markit signalizirao nastavak trenda pada aktivnosti u prosincu, sedamnaesti mjesec zaredom. Njegova je vrijednost u posljednjem mjesecu 2012. iznosila 46,1 bod, u odnosu na 46,2 boda u studenom.

Pojačana sklonost ulagača riziku potaknula je također rast vrijednosti australskog i novozelandskog dolara prema njihovom američkom imenjaku, i to za jedan odnosno 1,1 posto, na 1,0499 američkih dolara odnosno na 83,64 američkih centi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙