FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači na deviznim tržištima proučavaju Fedovu najavu novih monetarnih poticaja

LONDON, 13. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak ostao gotovo nepromijenjen prema euru na međunarodnim deviznim tržištima budući da su ulagači proučavali jučerašnju najavu američke središnje banke o novim monetarnim poticajima za gospodarstvo.

Eurom se tako trgovalo po 1,3080 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na američku valutu u odnosu na dan ranije.

Švicarski je franak ojačao prema euru nakon što je središnja banka produljila ograničenje kojim je utvrdila minimalni tečaj franka prema euru od 1,20 franaka za euro. Potvrdila je također da je spremna kupovati inozemne valute u neograničenim iznosima kako bi ga obranila.

Kasnije se euro stabilizirao na 1,2089 franaka, što znači da je na gubitku prema franku 0,2 posto.

Dolar je pak blago ojačao prema jenu, za 0,2 posto, na 83,47 jena, a nakratko se približio i najvišoj razini prema japanskoj valuti u devet mjeseci od 83,67 jena.

Kao što se i očekivalo, američka središnja banka Fed jučer je objavila da će nastaviti kupovati državne obveznice, u iznosu od 45 milijardi dolara mjesečno, i nakon isteka aktualnog programa "Operation Twist", te 40 milijardi dolara vrijednosnih papira poduprtih hipotekama.

Iz Feda su također poručili da će ključne kamatne stope ostati nadomak nuli sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na najmanje 6,5 posto.

Budući da je američka središnja banka odlučila aktivno ciljati na određene vrijednosti makrogospodarskih pokazatelja, dolar bi mogao ojačati kad god oni pokažu poboljšanje u najvećem svjetskom gospodarstvu, ističu analitičari.

Napominju da bi i euro u dogledno vrijeme mogao crpiti potporu iz pozitivnih zbivanja u euroozoni i uspješnih aukcija talijanskog duga.

Europska unija postigla je jutros ključni sporazum kojim se Europskoj središnjoj banci povjerava zadaća nadzora europskog bankovnog sustava, što je protumačeno kao važan korak u procesu rješavanja dužničke krize.

Jen pak pritišću očekivanja da će japanska središnja banka dodatno ublažiti monetarnu politiku nakon nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora. Očekuje se uvjerljiva pobjeda opozicije Liberalne demokratske stranke, čiji čelnik Shinzo Abe već dugo traži od banke snažnije monetarne poticaje za gospodarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙