FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara ojačao jer investitori traže utočište za kapital

LONDON, 31. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura danas je na deviznim tržištima oslabio prema američkom dolaru, jer raste zabrinutost da političari u Washingtonu neće do kraja dana uspjeti postići sporazum o proračunu, pa investitori traže utočište za svoj kapital u likvidnijoj američkoj valuti.

Tečaj eura do podneva je oslabio 0,2 posto, na 1,3187 dolara.

Američki Kongres danas bi se trebao sastati u posljednjem pokušaju da izbjegne 'fiskalnu liticu', odnosno 600 milijardi dolara vrijedno automatsko povećanje poreza i rezanje državne potrošnje od 1. siječnja, koje bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju.

„Ako u srijedu i ne vidimo rješenje te situacije, mislim da nećemo svjedočiti velikim povlačenjima iz tržišta dionica, jer investitori se i nisu pozicionirali kao da će rješenje fiskalne krize biti postignuto u srijedu. Čini se da je tržište uzelo u obzir da će se pregovori o fiskalnoj litici nastaviti i u novoj godini“, ističe Michael Sneyd, strateg pri BNP Paribasu.

Dolar se smatra sigurnim utočištem za kapital u doba financijskih neizvjesnosti. No, bilo kakav napredak u pregovorima ojačat će kod investitora apetit za rizik, što bi bilo pozitivno i za tržišta dionica i za rizičnije valute, poput eura i australskog dolara.

Od početka godine, pak, tečaj eura ojačao je prema dolaru za 2 posto. Naime, poboljšalo se raspoloženje investitora prema eurozoni nakon što je Europska središnja banka obećala da će kupovati obveznice posrnulih članica te monetarne unije i smanjiti njihove troškove posuđivanja.

U odnosu na jen, tečaj eura danas je oslabio 0,1 posto, na 113,5 jena. Unatoč tome, otprilike je 14 posto u plusu prema jenu od početka godine i na tragu da zabilježi najveći godišnji postotni rast od svog uvođenja u 1999. godini.

Tečaj jena prema dolaru danas stagnira na 86,06 jena, dok je od početka godine u plusu prema američkoj valuti za 11,9 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙