FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet tečaja eura nakon skoka njemačkog ZEW indeksa

LONDON, 11. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u utorak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je ZEW-ov indeks povjerenja i očekivanja u njemačkom gospodarstvu ugodno iznenadio ulagače, a u fokusu je i dvodnevno zasjedanje američke središnje banke (Fed).

Euro je ojačao 0,35 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2985 dolara. Time se dodatno udaljio od najniže razine u dva tjedna od 1,2880 dolara, na koju se spustio jučer. Ojačao je u sličnom postotku i prema švicarskom franku te se njime trgovalo po 1,2115 franaka.

Dolar je ojačao 0,13 posto prema jenu, na 82,44 jena.

Po riječima trgovaca, euro bi mogao zabilježiti daljnje dobitke, poglavito prema dolaru, ako Fed signalizira agresivnije kvantitativno ublažavanje monetarne politike na dvodnevnom zasjedanju Feda koje počinje danas.

Glavni poticaj današnjem uzletu jedinstvene europske valute bio je skok indeksa gospodarske klime u Njemačkoj koji izrađuje ugledni ekonomski institut ZEW. U prosincu je skočio na 6,9 bodova, s minus 15,7 u prethodnom mjesecu, vrativši se u pozitivno područje prvi put od ovogodišnjeg svibnja.

"Izvješće ZEW-a značajno je pozitivno iznenađenje i pomoglo je euru. Svjedočimo njegovu naglom skoku, no težnja da se euro značajnije podigne, iznad razine od 1,31 dolara, ambiciozna je zbog priličnog otpora upravo oko tih razina, pa će ih teško biti održati", tumači Ulrich Leuchtmann, čelnik odjela valutne analize u Commerzbanku.

Dodaje da će spomenuti pokazatelji dovesti u pitanje sumorne gospodarske prognoze za 17-članu eurozonu koje je nedavno objavila Europska središnja banka (ECB) i očekivanja sniženja ključnih kamatnih stopa početkom iduće godine. Njemačka središnja banka Bundesbank također je nedavno snizila svoje prognoze rasta za Njemačku u 2013., upozorivši da bi najveće europsko gospodarstvo moglo zapasti u recesiju.

Očekivanja nižih kamatnih stopa, sumorne gospodarske prognoze i politička previranja u Italiji razlozi su jučerašnjeg spuštanja tečaja eura na najnižu razinu u dva tjedna. Ubrzo se ipak stabilizirao nakon što je talijanski premijer Mario Monti kazao kako nema opasnosti od 'vakuuma' u razdoblju do izbora.

Švicarski franak oslabio je pak prema euru nakon što je švicarski bankovni div UBS također najavio da će zaračunavati određene pristojbe za neke novčane pologe u francima. Nedavno je slično najavila i banka Credite Suisse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙