FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u novogodišnjem obraćanju naciji, koje su mediji dobili na uvid u nedjelju, upozorila je svoje sunarodnjake da će ekonomsko ozračje biti teže u 2013. nego tijekom 2012. te ih je pozvala na strpljenje i odvažnost. "Ekonomsko ozračje neće biti lakše, nego teže nego protekle godine. No, to nas ne treba obeshrabriti, već naprotiv, potaknuti", rekla je Merkel u govoru koji će prenijeti televizija u ponedjeljak navečer. U tekstu koji su mediji dobili na uvid u nedjelju, čelnica prve europske ekonomije, podsjetivši na ekonomsku krizu u Europi, pozvala je na strpljenje. "Reforme o kojima smo donijeli odluku u Europi počinju pokazivati rezultate. No, moramo imati još strpljenja, jer smo još daleko od prevladavanja krize", rekla je, uz ostalo, Merkel

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedjelju Radio-televiziji Srbije (RTS) da će srbijanske vlasti do 17. siječnja srušti spomenik koji su u središtu Preševa, na jugu Srbije, lokalni Albanci podigli poginulim pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM). Dačić je sinoć, reagirajući na poziv predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja vlastima Srbije da se ponašaju u skladu s europskim standardima, u izjavi RTS-u rekao kako "nije siguran da je bilo gdje u Europi" moguće da se podižu spomenici pripadnicima terorističke organizacije.

ISTANBUL - Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je pred više tisuća sirijskih izbjeglica u izbjegličkom kampu u Akcakali kako se njihova zemlja priprema za "sveti preporod" kojim će aktualni predsjednik Bašar al-Asad biti smijenjen u skladu sa željom sirijskoga naroda. U izbjegličkim kampovima u Turskoj trenutačno se nalazi oko 150.000 Sirijaca koji su ondje našli utočište. Erdogan je u nedjelju posjetio jedan od njih, izbjeglički kamp u Akcakali, kazavši okupljenima kako Tursku trebaju osjećati kao svoj drugi dom gdje će dobiti pomoć. Ankara je ranije objavila kako će se potruditi da prihvati nešto više od 100.000 izbjeglica, no dosad ih je i više, ne postavljajući ograničenja.

JERUZALEM - Izraelski predsjednik Shimon Peres pozvao je u nedjelju na ponovne pregovore s Palestincima, kazavši kako je palestinski predsjednik Mahmud Abas partner s kojim je moguće postići dogovor. U govoru održanom pred izraelskim diplomatima u svojoj rezidenciji u Jeruzalemu, Peres je rekao kako je jedini način da Izrael pozitivno utječe na zbivanja u regiji "zaključenje mirovnog sporazuma s Palestincima". Ova je izjava potaknula oštru reakciju članova Likuda, stranke premijera Benjamina Netanyahua.

"Žalosno je da je predsjednik države odlučio iznijeti svoja osobna politička razmišljanja koja se protive službenom izraelskom stajalištu, prema kojemu Abas odbacuje sklapanje mira", stoji u priopćenju stranke. No nakon nekoliko sati Netanyahu je odlučio ublažiti reakciju svoje stranke kazavši: "Poštujem i cijenim predsjednika. Razmišljanja su različita i mi razmjenjujemo svoja stajališta", rekao je u tv programu.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande u nedjelju je pozvao sve strane u sukobu u Srednjoafričkoj Republika da prekinu međusobna neprijateljstva te je ponovno pozvao vlasti te zemlje da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se zajamčila sigurnost stranim državljanima koji su se ondje zatekli, objavilo je francusko predsjedništvo. Seleka koalicija, sačinjena od tri pobunjeničke skupine, počela je napade 10. prosinca tražeći poštovanje mirovnih sporazuma potpisanih s vladom 2007. i 2011. godine, koji podrazumijevaju razoružanje, demobilizaciju i socijalnu integraciju bivših boraca. Ekonomska zajednica zemalja Središnje Afrike želi uspostavu primirja na terenu prije nego što se održe pregovori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙