FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Porezna uprava Ministarstva financija izvijestila je da je jučer puštena produkcija sustava fiskalizacije te da od tada nije zabilježen ni jedan problem u ovjeri računa koje su poduzetnici dostavljali na ovjeru kroz produkcijski sustav fiskalizacije. To je nekoliko dana prije samog početka primjene kako bi se poduzetnici mogli prilagoditi sustavu fiskalizacije koji počinje s 1. siječnjem 2013. Od trenutka kada je puštena stvarna produkcija sustava, nije zabilježen niti jedan problem u ovjeri računa koje su poduzetnici dostavljali na ovjeru kroz produkcijski sustav fiskalizacije, ističu iz Porezne uprave. Iznose i podatke po kojima je do 9,00 sati jutros u produkcijski sustav fiskalizacije ušlo 144.433 zapisa za račun od 707 različitih OIB-a odnosno poduzetnika. Sustav fiskalizacije zaprimio je i 4.075 podataka o poslovnicama od 870 različitih OIB-a odnosno poduzetnika, a ovjerene su i 3.423 knjige računa. Po podacima Fine, obveznici fiskalizacije do danas su predali zahtjeve za 15.820 digitalnih certifikata. Ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici, bez obzira na djelatnost koju obavljaju, prvi su obveznici fiskalizacije prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine. Ti poduzetnici i ugostitelji moraju imati elektronički naplatni uređaj i to softverski prilagođen za postupke fiskalizacije, jer moraju podržavati digitalni potpis i omogućiti internet vezu s Poreznom upravom, te moraju imati digitalni certifikat koji izdaje Fina.

ZAGREB - U Financijsku agenciju neprestano pristižu novi prijedlozi za otvaranje postupaka predstečajne nagodbe dužnika koji su uvjete za pokretanje postupka stekli u trenutku stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, budući da je tim dužnicima zadnji rok za predaju prijedloga 31. prosinca ove godine. Prema procjenama uoči donošenja zakona, uvjete za otvaranje postupaka predstečajne nagodbe na dan stupanja na snagu zakona, 1. listopada, ispunjavalo je više od 55 tisuća insolventnih, odnosno nelikvidnih poduzetnika, a do danas do podne Fina je zaprimila 542 prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe. Kako bi i ostali poduzetnici, koji po zakonu već ispunjavaju uvjete za pokretanje postupka, imali dovoljno vremena za predaju zahtjeva pisarnice u Fininim regionalnim centrima, u koje se dostavljaju ti prijedlozi, iznimno će biti otvorene i u subotu, 29. prosinca, do 13,00 sati. Poslovnice Fine radit će i 31. prosinca, i to uglavnom do 13,00 ili do 17,00 sati. Ukupni iznos obveza tvrtki na koje se odnose do danas podneseni prijedlozi za pokretanje predstečajne nagodbe iznose više od 10,7 milijardi kuna, a imaju ukupno 10.451 radnika. Kako većina poduzetnika koja su predala zahtjev za pokretanje postupka predstečajne nagodbe nije dostavila sve zakonom predviđene dokumente, do danas je pokrenuto svega šest postupaka.

ZAGREB - Uvođenjem stope PDV-a od pet posto od 1. siječnja iduće godine najvjerojatnije će doći do rasta cijene kruha i osnovnih vrsta peciva za taj iznos, korekcije će vjerovatno biti i kod cijena mlijeka, no o tome će svaka pekarska i mljekarska tvrtka odlučiti samostalno, kažu u udrugama Žitozajednica i Croatiastočar. Iz trgovačkih lanaca pak uglavnom poručuju kako još razgovaraju sa svojim dobavljačima i nadaju se da do rasta cijena najvažnijih proizvoda za sada neće doći. Uvođenjem stope PDV-a od pet posto najvjerojatnije će doći do rasta cijene kruha i osnovnih vrsta peciva za taj iznos kazali su u Žitozajednici napominjući kako je riječ o rastu od svega nekoliko lipa koji neće predstavljati drastičan udar na potrošače. U Croatiastočaru su kazali kako će uvođenjem stope PDV-a od pet posto vjerovatno doći do određenih korekcija cijena, no kako će odluku o tome donijeti svaka tvrtka za sebe. Od 1. siječnja 2013. u Hrvatskoj se ukida nulta stopa i počinje naplaćivati PDV od pet posto na kruh, mlijeko, knjige i znanstvene časopise, lijekove, ortopedska pomagala i kino ulaznice. Ti su proizvodi do sada imali nultu stopu PDV-a, a ugradi li se na njihove sadašnje maloprodajne cijene PDV od 5 posto to bi primjerice za peciva i kruh, kojima se cijene kreću od dvije do 13 kuna, značilo poskupljenje za 10 do 65 lipa.

ZAGREB - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku o utvrđivanju osnovne referentne stope u iznosu od 3,26 posto, koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2013. godine, objavili su danas iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Nova stopa je niža u odnosu na stopu u prethodnom razdoblju, koja se primjenjivala od 1. rujna ove godine i koja je iznosila 3,58 posto. Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih. Izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u rujnu, listopadu i studenom ove godine. Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od 1 posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore, navode iz Agencije.

ZAGREB - Najnovija analiza Nacionalnog indeksa sreće (NIS) prema dobnim skupinama pokazuje da razina sreće pada s godinama, najviša je razina indeksa od 72,8 bodova zabilježena kod najmlađih između 15 i 24 godine, a snižava se u svakoj sljedećoj dobnoj skupini pa kod najstarijih, iznad 65 godina, iznosi 15 bodova manje, ili 57,5 bodova. To je hrvatska specifičnost, dok svjetska istraživanja pokazuju drugačiji trend. U svijetu je sreća najveća kod najmlađih, u srednjim godinama pada, ali u starijoj dobi opet raste, jer se starije osobe bolje nose sa stresom i problemima. No, razina sreće u Hrvatskoj konstantno pada kako se životni vijek povećava, ističu analitičari magazina Banka. Trend koji je u Hrvatskoj obratan od onoga u svijetu objašnjavaju činjenicom da je u posljednjih 20 godina velik broj ljudi u punoj radnoj snazi otišao u mirovinu. Kako je statistički poznato da je nešto više od polovice svih umirovljenika mlađe od 65 godina, njihov je utjecaj na sreću starijih presudan. I dok ekonomisti analiziraju posljedice demografskog starenja stanovništva na tržište rada, mirovinski i zdravstveni sustav, istraživanje Nacionalnog indeksa sreće pokazuje da živimo dulje, ali ne i kvalitetnije, navodi se u istraživanju.

ZAGREB - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas je obilježio relativno nizak redovni promet, od 9,3 milijuna kuna, kao i rast vrijednosti dioničkih indeksa, pri čemu je Crobex porastao za 0,63 posto, na 1.738,86 bodova, a Crobex10 za 0,69 posto, na 973,4 boda. Milijunski promet, odnosno promet od 1,2 milijuna kuna, ostvaren je samo dionicama šećerane Viro, čija je cijena pritom povećana za 5,15 posto, na 536,15 kuna. Interes investitora za dionicu Vira potaknula je jučerašnja odluka dioničara na Glavnoj skupštini da ne prihvate prijedlog Uprave o povlačenju dionica Vira s Uređenog tržišta Zagrebačke burze, kao i odluka o isplati dividende u iznosu od 20 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011. Promet dionicama HT-a iznosio je 876,5 tisuća kuna, a njihova je cijena pala za 0,08 posto, na 200,33 kune. Dionicama Ericssona Nikole Tesle ostvareno je 855,6 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 2,54 posto, na 1.374 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,07 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, a prema tečajnici od prošlog petka oslabila je za 0,17 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,545624 kune. Na tjednoj su razini prema kuni ojačali i američki dolar, za 0,45 posto, te švicarski franak, za 0,13 posto, dok je britanska funta oslabila za 0,43 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,726794 kune, franka 6,245343 kune, a funte 9,219971 kunu. Prema jučerašnjoj tečajnici HNB-a, kuna je oslabila prema dolaru za 0,74 posto, prema funti za 0,15 posto i prema franku za 0,06 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙