FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

MOSTAR

Čelnici četiri stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH koju čine SDP BiH, Savez za bolju budućnost, HDZ BiH i HDZ 1990. su nakon zajedničkog sastanka održanog u četvrtak u Mostaru iskazali nepovjerenje izvršnoj vlasti u Federaciji BiH, Vladi i instituciji predsjednika i dvoje dopredsjednika te su zatražili potporu od međunarodne uprave u zemlji za rekonstrukciju vlasti u tom entitetu. "Zajednički stav je da parlamentarna većina ostaje opredijeljena za rekonstrukciju vlasti. Iskazujemo nepovjerenje trenutačnoj izvršnoj vlasti u Federaciji BiH i vjerujemo da ćemo tijekom siječnja to provesti", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon višesatnog sastanka.

Uz Čovića sastanku su nazočili i predsjednici HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić koji nastoje iz vlasti isključiti dužnosnike Stranku demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke Radom za boljitak koji je tome suprotstavljaju.

BEOGRAD

Američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby rekao je u četvrtak u intervjuu da Srbija treba izabrati dobru taktiku i nastaviti putem ka Europskoj uniji, ali i istodobno upozorio da trgovine teritorijem Kosova neće biti. U intervjuu Večernjim novostima Kirby je istaknuo da "rješavanje kosovskog problema napreduje". "Rješavanje kosovskog problema napreduje i volio bih da srpska vlada nastavi tim putem koji donosi rezultate, jer je u politici, najvažnije izabrati dobru taktiku", izjavio je američki veleposlanik i ohrabrio državni vrh Srbije da ustraje u dosadašnjoj politici. "Mislimo da trebate postići rješenje za Kosovo i nastaviti ka Europskoj uniji jer je to najbolje za vas. Zadovoljan sam kad vidim da predsjednik (Tomislav) Nikolić, premijer (Ivica) Dačić i prvi potpredsjednik vlade (Aleksandar) Vučić pričaju o budućnosti, ne samo o prošlosti", rekao je Kirby. Američki veleposlanik nije želio komentirati platformu za Kosovo koju je prošli tjedan predstavio predsjednik Nikolić, uz obrazloženje da "taj dokument nije službeni".

WASHINGTON

Čelnik demokratske većine u američkom Senatu Harry Reid upozorio je u četvrtak kako izgleda da SAD ide prema "fiskalnoj litici", ako demokrati i republikanci ne postignu dogovor o proračunu i poreznoj reformi. "Fiskalnom liticom" naziva se povećanje poreza za sve Amerikance i stupanje na snagu rezova u javnim rashodima od 1. siječnja, što bi po stručnjacima moglo prouzročiti novu recesiju u najsnažnijem svjetskom gospodarstvu. Porezne olakšice za sve porezne obveznike prestat će vrijediti 1. siječnja ako se Kongres i vlada ne dogovore. Reid je u svom govoru u Senatu rekao kako "izgleda da mi tamo idemo". On je pozvao republikansku većinu u Predstavničkom domu da spriječe najgore od fiskalnog šoka tako da stanu iza senatskog prijedloga zakona o produljenju postojećih poreznih olakšica za sve, osim za ona kućanstva koja zarađuju više od 250.000 dolara godišnje.

WASHINGTON

Čelnica američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) Lisa Jackson podnijet će ostavku nakon četverogodišnjeg mandata koji je počeo s velikim nadama glede akcija na području borbe protiv klimatskih promjena i drugih problema, ali je završio s potezima u svrhu obrane agencije od napada industrije, republikanaca u Kongresu i povremeno nedostatka potpore Bijele kuće Baracka Obame, piše u četvrtak The New York Times. Jackson (50) je rekla predsjedniku Obami ubrzo nakon njegova reizbora u studenome da želi napustiti administraciju početkom iduće godine. Djelatnike Agencije o svojoj je odluci izvijestila u četvrtak ujutro i izdala kratko priopćenje u kojemu navodi kako je uvjerena da "brod plovi u pravom smjeru". Jackson nije rekla što namjerava raditi nakon odlaska iz vlade i zasad nije imenovan njezin nasljednik, iako se očekuje da će tu dužnost preuzeti, barem privremeno, njezin zamjenik Robert Perciasepe.

MOSKVA

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je u četvrtak jednom visokom sirijskom diplomatu da se kriza u Siriji mora riješiti dijalogom, a ne silom. Nužnost da se 21-mjesečni konflikt riješi Sergej Lavrov je naglasio na sastanku sa zamjenikom sirijskoga ministra vanjskih poslova Faisalom Makdadom, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ruska je strana naglasila nedostatak alternative mirnome rješenju (sirijskog) unutrašnjeg konflikta svesirijskim dijalogom i političkim procesom", kaže se u priopćenju, ali ne spominje se način postizanja toga cilja. Sve su manji izgledi da se postigne rješenje sirijskog sukoba na temelju lipanjskoga sporazuma svjetskih sila koji je zahtijevao uspostavu prijelazne vlade, objavila je agencija Interfax.

KAIRO

Svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak bit će iz kućnog pritvora prebačen u zatvorsku bolnicu, objavili su u četvrtak izvori što govori da se pogoršava njegovo zdravstveno stanje koje je otprije vrlo teško. "Mubarak će biti prebačen u vojnu bolnicu Madi", rekao je vojni izvor. Mubarak je vladao Egiptom tri desetljeća, a svrgnut je u veljači 2011. narodnom pobunom. U lipnju je osuđen na doživotni zatvor pošto ga je sud proglasio krivim za ubojstva prosvjednika tijekom ustanka.

RIM

Vatikanski list Osservatorre Romano u četvrtak je pohvalno pisao o najavi aktualnog premijera Marija Montija prema kojoj bi se mogao kandidirati na predstojećim izborima u veljači, signalizirajući da je talijanski tehnokratski premijer u ostavci zamijeniio Silvia Berlosconija na mjestu omiljenog političara Crkve. Monti je u nedjelju izjavio kako je spreman kandidirati se za drugi mandat ukoliko vjerodostojna vlada koja bi bila fokusirana na reforme podupre njegov program prije parlamentarnih izbora koji će se održati 24. i 25 veljače. Monti je najavio da bi mogao ući u politiku te pozvao da se na odgovorniji načini razmišlja o politici i vodi računa o općem dobru, prenio je Osservatore Romano.

BRUXELLES

Belgijski kralj Albert II božićnom je porukom razbjesnio separatiste i neke stručnjake za ustavno pravo tako što je, kako oni smatraju, uvijeno kritizirao najjaču političku stranku flamanskog dijela zemlje. Kralj je u govoru upozorio na politički "populizam" koji jača tijekom gospodarskih kriza, povlačeći paralelu s prednacističkim razdobljem u Europi kad su krivcima za sve probleme bili proglašeni stranci. "Takvi argumenti bili su uobičajeni u mnogim europskim zemljama, pa i u našoj. Ne smiju se zaboraviti 1930-e godine i populističke reakcije koje su izazvale", rekao je kralj u televizijskom obraćanju naciji na Badnju večer. Profesor politologiije sa sveučilišta u Gentu Carl Devos ustvrdio je da kralj - koji bi trebao biti ujedinjujuća snaga u zemlji snažno podijeljenoj na frankofonu Valoniju na jugu i Flandriju na sjeveru - nije smio iznijeti tu ocjenu za koju on smatra da se neizravno odnosi na separatističku stranku N-VA.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak kako ne vidi razloga da ne potpiše zakonski prijedlog koji Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske siročadi i najavio da će novim zakonima potaknuti bolju skrb za njih u domovini. Iako je Putin kazao da mora proučiti tekst zakonskog prijedloga, njegov komentar naslućuje da je spreman potpisati taj dokument koji je već pogoršao odnose Rusije i Sjedinjenih Država. "Zasad ne vidim razloga da ne potpišem zakon iako trebam vidjeti konačni tekst i sve odvagnuti", rekao je Putin. U srijedu je Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, jednoglasno odobrilo taj zakon koji je prošli tjedan prihvatila i Duma (donji dom), a da bi stupio na snagu potreban je još Putinov potpis. Taj zakonski prijedlog odgovor je na "listu Magnitskog" donesenu u SAD-u koja sankcionira ruske čelnike umiješane u smrt pravnika Sergeja Magnitskog u zatvoru 2009. I novi ruski zakon predviđa izradu "crne liste" Amerikanaca nepoželjnih u Rusiji za koje se sumnja da su kršili prava ruskih građana.

WASHINGTON

Snažne sniježne oluje koje su na dijelove Sjedinjenih Država nanijele 30 centimetara snijega izazvale su u četvrtak otkazivanje 457 letova, a snažni vjetrovi koji pušu sjeveroistokom države prijete većim kaosom. Najviše snijega pada u saveznim državama Pennsylvanija, New York i New England, a upozorenja na snažne sniježne oluje oglašene su za najveći dio američkog sjeveroistoka, objavila je nacionalna meteorološka agencija.

Snježno nevrijeme zahvatilo je i područje Velikih jezera, gdje je u Michiganu palo oko 30 centimetara snijega. Pet centimetara snijega na sat pada u sjevernom New Yorku, Vermontu i New Hampshireu, a vjetrovi pušu brzinom 50 kilometara na sat, navodi agencija. Zasada je otkazano 475 letova nacionalnim zračnih prijevoznika, a u srijedu ih je bilo oko 1.500.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙