FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

BRUXELLES

Natječaj za izradbu predstudije izvedivosti za povezivanje hrvatskog juga s ostatkom Hrvatske bit će raspisan do kraja ove godine, a studija bi trebala biti gotova do konca svibnja 2013., izjavio je danas u Bruxellesu hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić. Ministar Hajdaš-Dončić, koji je u Bruxellesu kao promatrač sudjelovao na sastanku Vijeća EU za promet, telekomunikacije i energetiku, novinarima je rekao kako je njegovo Ministarstvo u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova pripremilo projektne zadaće za natječaj, koji će biti raspisan do kraja ove godine. "Nadam se da će do kraja ove godine natječaj biti raspisan. Predstudija izvedivosti povezivanja hrvatskog juga treba biti gotova do kraja svibnja sljedeće godine", kazao je ministar. Tu će studiju s 200.000 eura sufinancirati Europska komisija. Predstudija izvedivosti treba pokazati koja je najbolja varijanta za prometno povezivanje hrvatskog juga, uzimajući u obzir sve moguće opcije: most kopno-Pelješac, koridor kroz Neum i trajektnu vezu.

ZAGREB

U Hrvatskoj je laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u ovoj sezoni, a riječ je o uzorku pacijenta sa simptomima gripe iz Zagreba, kojem je jučer utvrđena gripa B u Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu, koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), priopćeno je danas iz HZJZ-a. Radi se o očekivanom dolasku gripe jer sezonska gripa u Hrvatsku već dugi niz godina dolazi upravo u ovo blagdansko vrijeme oko Božića, ističe se u priopćenju Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. Prema zadnjem izvješću Europskog centra za praćenje i kontrolu bolesti (ECDC), u Europi je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska, a u uzorcima se podjednako dijagnosticira tip A (53 posto) i tip B gripe (47 posto). Podtipovi gripe A koji cirkuliraju, su A(H3) i A(H1). Podjednaka je cirkulacija podtipa A(H3) i A(H1). Cjepivo protiv gripe, koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva Hrvatske, sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B. Cijepljenje protiv gripe ove godine u Hrvatskoj počelo je 14. studenoga i građani se i nadalje mogu cijepiti, ističu iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

ZAGREB

Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine prihvatila je danas izvješće o radu Zagrebačkog holdinga u prvoj polovici godine, a predsjednik Uprave Ivo Čović rekao je da većina podružnica posluje pozitivno, ali da im i dalje najveći problem predstavlja ZET, gdje se kumulirao gubitak od 1,3 milijarde kuna. "Stalno vozimo u uvjetima neusklađenih prihoda i rashoda", požalio se Čović i naglasio kako javni prijevoz dnevno košta četiri milijuna kuna. Naveo je kako je u svim Holdingovim podružnicama ostvareno više od 1,3 milijardu kuna dobitka, ali, nažalost, i dvije milijarde kuna gubitaka. Tu su, osim ZET-a, ubrojeni i gubici od 300 milijuna kuna u financiranju javnih potreba u športu, a u Holdingu se, kaže, još bore i s neefikasnim investiranjem. Osim toga, smanjene su im i subvencije, no, unatoč tome, poslovanje Holdinga se iz godine u godinu ipak poboljšava. Margareta Mađerić (HDZ) zamjerila je novo zapošljavanje ljudi, bez javnog natječaja, a rekla je i da povećanjem cijena usluga Holding ne može rješavati svoje gubitke u poslovanju. Čović je odgovorio da nije istina da su povećavali cijene usluga, osim u slučaju javnog prijevoza i vodoopskrbe i odvodnje. Zastupnici u Gradskoj skupštini odgodili su danas odluku o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu dok se ne postigne konsenzus između Gradske uprave i Gradske skupštine. Dosad je, naime, zaprimljeno malo zahtjeva za legalizaciju objekata zbog visokog komunalnog doprinosa.

ČAKOVEC

Predsjedništvo SDP-a raspustilo je Županijsku organizaciju te stranke u Međimurju te je za povjerenika postavilo njezina dosadašnjeg predsjednika i međimurskog župana Ivana Perhoča, koji na prošlotjednoj sjednici Županijske organizacije nije dobio potporu za kandidaturu za župana. Naime, na sjednici Županijske organizacije prošlog ponedjeljka Perhoč je dobio 13 glasova, a 24 člana dalo je potporu Deanu Hunjadiju, načelniku općine Svete Marije, kao kandidatu za župana. Jučeršnju odluku stranačkih čelnika Dean Hunjadi smatra sumrakom demokracije u SDP-u. Kako je izjavio, Županijska organizacija može biti raspuštena samo u slučaju povrede političkih načela, što njegova kandidatura za župana sasvim sigurno nije. "Ovakav potez predsjedništva je demokratski centralizam u kojem se na terenu igramo demokracije, a na kraju centrala određuje sve", ocijenio je Hunjadi. Uoči svečane sjednice međimurske Županijske skupštine, župan Ivan Perhoč potvrdio je rapuštanje međimurskoga SDP-a, dodajući kako nije sretan s događajima u stranci jer smatra da SDP to nije zaslužio. "Sve je to posljedica loše odrađenih odluka u međimurskoj organizaciji, svatko ima pravo na svoje mišljanje, ali to smo morali riješiti unutar stranke", objasnio je Perhoč. Za sljedeći četvrtak najavio je sastanak s čelnicima gradskih i općinskih organzacija, a izborna konvencija bit će održana nakon lokalnih izbora. Perhoč nije želio reći je li on novi kandidat SDP-a za međimurskog župana.

DUBROVNIK

U Dubrovniku je danas predstavljen Dubrovački demokratski sabor, nova stranka koja je nastala iz Nezavisne liste Pere Vićana, koja je tako prerasla u političku stranku. Kako je istaknuo Pero Vićan na konferenciji za novinare, nova stranka na idućim će lokalnim izborima izaći sa svojim kandidatima za grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i u nekim općinama u kojima će osnovati ogranke, kao što Konavle i Dubrovačko primorje. Svoje kandidate predstavit će nakon Dana grada Dubrovnika i blagdana Sv. Vlaha. Presudu koja je na Županijskome sudu u Splitu izrečena njemu i dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću nije želio komentirati budući da je, kako je rekao, riječ o nepravomoćnoj presudi. Rekao je samo da je nakon izricanja presude dobio potporu simpatizera i članova buduće stranke. U vezi s nedavnim događajima i izborom ravnatelja kulturnih institucija u Dubrovniku, osobito Umjetničke galerije u kojoj je umjesto Antuna Maračića za novu ravnateljicuu izabrana Vesna Delić-Gozze, Pero Vićan rekao je kako nije istina da je Maračić smijenjen, nego nakon 12 godina nije izabran. Dodao je da bi se trebalo istražiti koliko je novca Antun Maračić uložio u uređenje stana u Umjetničkoj galeriji iako nikad nije bio prijavljen u Dubrovniku, gdje ni porez nije plaćao. Među novim članovima Dubrovačkoga demokratskog sabora predstavljeni su i kompozitor Đelo Jusić te kipar Ivo Biočina.

OSIJEK

Izvršni odbor osječke podružnice HSP-a dr. Ante Starčevića (HSP-AS) izvijestio je danas kako će kandidat stranke za osječkoga gradonačelnika na izborima iduće godine biti predsjednik podružnice i negdašnji gradonačelnik (od travnja 2008. do siječnja 2009.) Gordan Matković. U priopćenju za javnost taj odbor ističe kako je Matković, obnašajući dužnost gradonačelnika te ostvarivši mnoge uspješne razvojne projekte, dokazao da se politikom suradnje i partnerstva Osijek može ravnopravno razvijati kao i drugi veliki gradovi u Hrvatskoj uvažavajući sve njegove specifičnosti. Dodaje se kako je kraj četverogodišnjega mandata gradonačelnika Krešimira Bubala i vladajuće koalicije HDSSB-a i HNS-a rezultirao "potpunom stagnacijom, izostankom gradskih investicija, pozicijom političke i gospodarske izolacije grada te promašenom politikom upravljanja novcem građana Osijeka". Rezultat svega toga jest opasan trend porasta nezaposlenih, izraziti pad poduzetničkih i ostalih gospodarskih aktivnosti te odlazak mladih ljudi iz toga grada i njegove okolice, navodi se u priopćenju. Izvršni odbor očekuje da će Gordana Matkovića poduprijeti i "oporbene političke opcija" te da će dobiti široku potporu Osječana.

ZAGREB

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) pripremit će za tisak i objaviti 2013. peti svezak edicije "Hrvatska i Europa, XX. stoljeće", kojim će biti obuhvaćeno razdoblje od 1918. do današnjih dana, najavio je glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan na današnjoj godišnjoj skupštini gdje je sažeo planove Akademije za iduću godine u kojoj su za našu vodeću znanstvenu i kulturnu ustanovu planirana ista financijska sredstva kao i za 2012. Akademik Rudan upozorio je da financijskim planom primitaka i izdataka u 2013. predviđenih 69 milijuna i 380 tisuća kuna neće biti ni izdaleka dostatno za željenu nakladničku i izložbenu djelatnost te druge djelatanosti te će, ustvrdio je, Akademija morati uložiti dodatan napor da za te aktivnosti namakne potreban novac od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), grada Zagreba i ostalih hrvatskih gradova u kojima se nalaze ustanove HAZU te od ostalih donatora i sponzora. Svjesni poteškoća akademici su ipak jednodušno podržali Planove rada HAZU za 2013. te prijedloge izmjena i dopuna Financijskoga plana za ovu i za iduću godinu. Kao jedan od najvećih uspjeha HAZU u ovoj godini na izmaku akademik Kusić spomenuo je sudjelovanje Akademije u izradi Smjernica za izradu strategije odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije na čemu su radili zajedno s predstavnicima MZOS-a, akademske zajednice i drugih ustanova.

ZAGREB

Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ocijenilo je neshvatljivom reakciju Ministarstva znanosti na upozorenja znanstvenih institucija da su humanističke znanosti diskriminirane i ponovno je istaknulo da Ministarstvo znanosti i Nacionalno vijeće za znanost imaju prema humanističkim znanostima diskriminatorski odnos. "Umjesto da se ozbiljno pozabavi argumentiranim upozorenjima koja su upućena od respektabilnog i reprezentativnog broja znanstvenih institucija u području humanističkih znanosti, Ministarstvo se odlučilo na neshvatljivu reakciju. Ovim očitovanjem Ministarstvo ne samo da je negiralo problem nego ga je, demagoškim obrtanjem teza i statističkim manipulacijama, dovelo do apsurdnog zaključka da su humanističke znanosti zapravo - privilegirane. U takvoj situaciji nužno je iznova ukazati na problem", ističe se u priopćenju kojim Vijeće Filozofskog fakulteta danas reagira na jučerašnje očitovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) naslovljeno "Nije istina da diskriminiramo humanističke znanosti". U njemu Ministarstvo znanosti odbacuje optužbe i ističe da Hrvatska po podacima EUROSTAT-a u humanističke u znanosti izdvaja 20,4 posto ukupnih sredstava namijenjenih znanosti i istraživanju te da je po tome vodeća u Europi.

ZAGREB

Ministarstvo kulture dodijelilo je milijun i 701 tisuću kuna potpore za poticanje književnog stvaralaštva u 2013. godini izabravši 53 od 162 projekta prijavljena na javni poziv, što je 210 tisuća kuna više nego 2012. godine, izvijestilo je danas Ministarstvo. Godišnja potpora nije dodijeljena ni ove godine jer se po mišljenju Povjerenstva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2013. godini nijedan projekt nije toliko izdvajao kvalitetom i obimom, stoji u priopćenju. Povjerenstvo je stoga odlučilo dodijeliti veći broj manjih potpora – 28 polugodišnjih u iznosu od 42 tisuće kuna bruto i 25 tromjesečnih u iznosu od 21 tisuće bruto za veći broj kvalitetnih projekata. Za 2013. godinu prijavljeno je 18 prijevodnih projekata od kojih je sufinancirano 11, među kojima je najviše prijevoda s francuskoga (4). Od ostalih jezika s po jednim su naslovom zastupljeni urdski, kineski, latinski, talijanski, ruski, njemački i engleski. Sufinanciran je i autorski rad na 19 romana, 5 zbirki poezije, 4 knjige eseja, jednom stripu te nizu knjiga umjetničke proze, priopćilo je Ministarstvo kulture.

ZAGREB

Savez za energetiku Zagreba i Energo Media Servis večeras su svečano predstavili prvi hrvatski green lifestyle magazin "Living Green" te Living Green Loyalty Card program, a predstavljanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Ministar Zmajlović istaknuo je kako se "o zelenom gospodarstvu puno priča u Hrvatskoj već godinama, no nismo daleko dogurali" te izrazio nadu kako će javni, a posebice privatni sektor u bliskoj budućnosti sve više prepoznati značaj zelenog gospodarskog razvoja. Važnim je istaknuo da sve mjere i aktivnosti koje kao država provodimo u smislu održivog razvoja budu koordinirane na horizontalnoj razini, da se međusobno ministarstva koordiniraju kako bi novac koji se troši u poticanje zelenog razvoja bio efikasan. "Mi u Ministarstvu ne sanjamo bijeli, već zeleni Božić", poručio je Zmajlović i izrazio nadu da će 2013. godina biti zelenija od ove. Čestitao je Savezu te rekao da njihovo izvješće o radu govori da je "eko oskar" koji im je Ministarstvo nedavno dodijelilo završio u pravim rukama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙