FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 15. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Hrvatska Vlada u najkraćem roku mora ponuditi jednostavan i učinkovit model podrške posrnulom gospodarstvu, priopćila je Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) danas, u povodu pada kreditnog rejtinga Hrvatske, i istaknula kako daljnja podrška monopolima javnog sektora i svako spominjanje dodatnih poreznih opterećenja samo doprinose produbljenju krize. "Hrvatska Vlada u najkraćem roku mora ponuditi jednostavan i učinkovit model podrške posrnulom gospodarstvu. Podsjećamo i ističemo da osnovne smjernice modela već postoje te da su ih HNS i koalicijski partneri predvidjeli i prihvatili u Planu 21. Sada je trenutak kada se primjena tih mjera više ne može odlagati. Gubitak svakog i dodatnog radnog mjesta u privredi, a posebno ako je to posljedica svjesnog ili nesvjesnog negativnog djelovanja ili nedjelovanja države više se ne može tolerirati. Daljnja podrška monopolima javnog sektora, kao i svako spominjanje bilo kakvih dodatnih poreznih opterećenja, samo doprinose produbljenju krize", kaže se u priopćenju HNS-a. Agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je jučer kreditni rejting Hrvatske sa BBB-/A-3, na BB+/B, a smanjenje rejtinga oblazložila je nedostatnim reformama. Hrvatski kreditni rejting, po ocjeni te agencije, dosad je bio na investicijskoj razini, a sada je pao na neinvesticijsku (špekulativnu) razinu, tzv. junk (smeće).

ZAGREB

Zagrebačka će banka (ZABA) od iduće godine primjenjivati nove Opće uvjete promjene kamatnih stopa u kreditnom poslovanju s domaćim i stranim fizičkim osobama, kojima se mijenja način određivanja promjenjive kamatne stope, objavljeno je danas iz te banke. Ti opći uvjeti primjenjivat će se na postojeće i nove ugovore o kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, uključujući stambene, druge namjenske kredite te nenamjenske kredite. Promjene kamatnih stopa usklađuju se sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju. Postojeće kamatne stope ostaju iste do 1. srpnja 2013., kada će se po prvi puta usklađivati s promjenama varijabilnog dijela kamatne stope, navodi se u priopćenju. Primjenom novih Općih uvjeta, mijenja se način određivanja promjenjive kamatne stope, tako da se kamatna stopa sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio se ne mijenja tijekom otplate kredita. Usklađivanje visine kamatnih stopa s promjenom parametara (povećanje/smanjenje) je šestomjesečno, a prvo usklađivanje provest će 1. srpnja 2013. godine, stoji u priopćenju.

ZAGREB

U humanitarnoj akciji Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti" danas se na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića prodaju božićna drvca, a sredstva prikupljena od prodaje namijenjena su obiteljima u potrebi. Već desetu godinu Hrvatske šume doniraju božićna drvca s korijenom za tu akciju Hrvatskog Caritasa, a šestu godinu i drva za ogrjev koja se daruju socijalno ugroženim obiteljima. U ovogodišnjoj su akciji Hrvatske šume darovale 155 božićnih drvaca s korijenom, čime naglašavaju i ekološku dimenziju akcije, čuvanje zelenih resursa Hrvatske. Prvi put ove godine akciji se donacijom 100 božićnih drvaca priključio i Grad Zagreb te s 50 drvaca Vrtni centar Šestine. Ukupno je tako ponuđeno 305 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke po cijeni od 120 do 200 kuna. S Caritasom i volonterima iz Franjevačkog svjetovnog reda drvca prodaju i ugledni sportaši, a kupcima koji drvca ne mogu sami ponijeti kući, besplatno ih nose volonteri. Akciji se kupnjom božićnog drvca i ove godine priključio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Članica Uprave Hrvatskih šuma Marija Vekić svečano je uručila bon za ogrjevna drva ravnatelju Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanu Svalini. Hrvatske šume su darovale 100 prostornih metara ogrjevnih drva, koja će Hrvatski Caritas uputiti obiteljima o kojima skrbi Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

SOLIN

Za tešku krađu policija je kazneno prijavila trojicu muškaraca koji su ukrali silos i platformu iz pivovare u Solinu i prodali ih centrima za otkup sekundarnih sirovina, izvijestila je danas splitska policija. Zbog te krađe i prodaje ukradene "robe" policija je provela kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom, 30-godišnjakom i 26-godišnjakom, kaže se u priopćenju splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙