FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žerjav: Slovenija želi jaču suradnju s Rusijom i Turskom

LJUBLJANA, 15. prosinca 2012.(Hina) - Jačanje gospodarske suradnje sa skupinom država izvan EU-a, među kojima sa Rusijom i Turskom, strateški je plan Slovenije za iduću godinu, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote ministar gospodarstva Radovan Žerjav koji uz to želi u Sloveniju privući jednog od velikih njemačkih automobilskih koncerna.

"Automobilska industrija bi donijela nova radna mjesta. Do sada sam posjetio Volkswagen, BMW i Magnu, a pripremam se i za posjet Mercedesu", rekao je Žerjav, dodajući da je njemačkim koncernima ponudio mogućnost investiranja u Mariboru, na lokaciji nekadašnje tvornice automobila TAM.

Najviše očekivanja u svezi s tom mogućnošću Žerjav vidi u BMW-u koji se priprema na širenje proizvodnje i gradnju nove tvornice.

"O tome gdje će je graditi BMW još nije donio odluku. Za takve se je šanse potrebno boriti jer i druge države žele privući takve investicije", rekao je Žerjav, dodavši kako se Slovenija do sada nije borila za strane investicije, kao su to na primjer činile Mađarska, Češka i Slovačka.

Lokacija i prazne hale nekadašnjeg TAM-a u Mariboru stranom bi investitoru bili ponuđene "praktički besplatno", uz niz poticaja koje sadašnja vlada predviđa za nesposredne strane investicije, a u tom gradu postoje industrijska tradicija i obučeni kadar, uz logističke prednosti koje taj dio Slovenije ima u odnosu na druge zemlje, naveo je Žerjav.

Žerjav je rekao da je dobra vijest što je po zadnjim podacima slovenski izvoz u prvih devet mjeseci ove godine porastao za jedan posto, a strateškim dokumentom za iduću godinu planiramo povećati gospodarsku suradnju sa Rusijom, Kazahstanom, Azerbejdžanom, Turskom, Indijom i Kinom.

"Određivanje tog prioriteta ne znači da ćemo zanemariti tržišta koja su nam na dohvat ruke poput Italije, Austrije i Mađarske i država na Balkanu jer je to naš prirodni ekonomski prostor", trekao je Žerjav u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙