FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: ministar i državni tajnik pod sumnjom 'trgovanja' unutarnjim informacijama

LJUBLJANA, 6. prosinca 2012.(Hina) - Dva istaknuta člana vlade premijera Janeza Janše kupila su dionice Telekoma Slovenije malo prije nego što je došlo do velikog rasta njihove vrijednosti na burzi, potaknuvši sumnje da su se koristili unutarnjim informacijama o vjerojatnoj skoroj prodaji nacionalnog operatera, navodi u četvrtak ljubljanski "Dnevnik".

Ministar za rad i socijalnu politiku Andrej Vizjak u dva je navrata zadnjih mjeseci kupio dionice u vrijednosti 44.000 eura, čija je burzovna vrijednost u međuvremenu porasla na 52.000 eura, te stekao pravo na dividendu od 1750 eura, navodi list, dok je potencijalna zarada državnog tajnika u ministarstvu financija Mateja Runjaka manja jer je u dionice uložio 21.000 eura. Radi li se o sumnji trgovanja unutarnjim informacijama po zakonu bi trebala utvrditi agencija za trgovanje vrijednosnicama (ATVP), navodi list.

Sumnje potiče to što su dionice kupili neposredno prije nego što je vlada u rujnu Telekom stavila na čelo liste državnih tvrtki čiju prodaju planira odmah nakon što na snagu stupi novi zakon o holdingu državne imovine koji je u parlamentu već prihvaćen, ali nije jasno hoće li o njemu biti održan referendum na kojemu bi mogao biti opozvan.

Dionice Telekoma u vrijednosti 10.500 eura kupio je i nekadašnji ministar gospodarstva u dvjema vladama Matej Lahovnik, i to 9. veljače ove godine, dan prije nego je u parlamentu prisegnuo novi premijer Janša, piše list. Lahovnik je u međuvremenu imenovan predsjednikom nadzornog odbora Mercatora, a blizak je vladi koju savjetuje u gospodarskim pitanjima, s ocjenom da prevelik udjel državnog vlasništva u gospodarstvu nije dobar i da ga treba smanjiti, navodi list u naslovnom članku "Vladini burzovni mešetari".

Prema novom zakonu trgovanje unutarnjim informacijama u Sloveniji predstavlja ne samo prekršaj o kojemu se očituje agencija za trgovanje vrijednosnicama nego je i potencijalno kazneno djelo. Kaznena istraga o tome se primjerice već vodi protiv nekadašnjeg direktora naftne kompanije Petrol Marka Kryžanowskog, jer je kupio dionice tvrtke kojoj je bio na čelu i to neposredno prije nego što je ona 2008. godine objavila rekordni kvartalni poslovni rezultat i visoki dobitak, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙