FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament raspravlja o proračunu, glasovanje u četvrtak

LJUBLJANA, 5. prosinca 2012.(Hina) - Slovenski parlament u srijedu je započeo sa završnom raspravom o državnim proračunima za 2012. i 2013. godinu čiji je cilj smanjenje proračunskog deficita na 2,8 posto u idućoj i 2,5 posto BDP-a u 2014. godini.

Kako je zastupnicima, iznoseći prijedlog tih dokumenata, rekao ministar financija Janez Šuštaršič, predviđeni proračun za iduću godinu, unatoč smanjivanju deficita i rezanju troškova u državnoj upravi za 10 posto, neće dodatno pogoditi gospodarstvo za koje se inače u idućoj godini predviđa smanjenje gospodarske aktivnosti, odnosno pad BDP-a od 1,4 posto.

Šušteršič je ustvrdio da je u proračun za 2013. godinu ugrađeno oko 800 milijuna sredstava poticaja za gospodarstvo, investicije i porezne olakšice.

Proračun predviđa 8,6 milijardi eura proračunskih prihoda i 9,6 milijardi rashoda u idućoj godini te postupno smanjenje deficita do 2015., kad bi prihodi i rashodi trebali biti izbalansirani.

Prema zakonu o izvršavanju proračuna kao pratećem dokumentu država bi se iduće godine smjela zadužiti za najviše 3,1 milijarde eura.

Parlament će o proračunu za ovu i iduću godinu glasovati u četvrtak i očekuje se da bude prihvaćen jer ga podržavaju stranke vladajuće koalicije. Oporbeni Socijalni demokrati (SD) i stranka Pozitivna Slovenija (PS) najavile su da će glasovati protiv i tvrde da proračun koji se zasniva samo na štednji i rezanju troškova "nije razvojno usmjeren", da politika štednje i financijske konsolidacije utemeljana na rezanju troškova javnog sektora ne daje očekivane rezultate i da ekonomska politika sadašnje vlade onemogućava gospodarski oporavak te "uništava" socijalnu državu i kvalitetu javnih službi poput zdravstva i obrazovanja.

Odbijajući takve tvrdnje, ministar financija Janez Šušteršič izjavio je da Slovenija uopće nije u situaciji država koje su već provele strukturne reforme i financijske konsolidacije i kod kojih možda postoji dilema između štednje i gospodarskog rasta, jer već četiri godine visinom proračunskog manjka krši europski Stabilizacijski ugovor pa su za nju rezanje proračunskog deficita i štednja jedini način da stekne kredibilitet kod financijskih investitora koji su spremni uložiti u njene državne obveznice i potencijalnih ulagača u njeno gospodarstvo.

Šušteršič je upozorio i na vjerojatno povećanje državnog duga nakon što se iduće godine operacionalizira zakon o sanaciji slovenskog bankarskog sustava kojim će on biti očišćen od akumuliranih loših dugova.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru najavio je ovog tjedna da ne isključuje mogući štrajk zbog rezova plaća za javne službenike predviđenih proračunom za iduću godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙