FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro dodatno ojačao prema dolaru zbog optimizma oko Grčke

LONDON, 4. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak dodatno ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog očekivanja da će program otkupa grčkog duga teći glatko, a dodatni poticaj pruža mu i nastavljen pad troškova zaduživanja ostalih prezaduženih zemalja eurozone.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3091 dolar, što je njegova nova najviša razina u posljednjih šest tjedana. Nakratko je dosegnuo i najvišu razinu prema švicarskom franku od sredine rujna od 1,21455 franaka, da bi se potom stabilizirao na 1,2116 franaka.

Jedinstvena europska valuta kliznula je pak prema jenu za 0,1 posto, na 107,21 jena, nakon što je dan ranije dosegnula najvišu razinu u sedam mjeseci od 107,67 jena.

Dolar je prema jenu oslabio 0,3 posto i njime se trgovalo po 81,95 jena. Time se dodatno udaljio od najviše razine u posljednjih sedam i pol mjeseci od 82,84 jena, na koju se popeo prošli mjesec.

Euru bi dodatni poticaj mogao stići s tržišta španjolskih i talijanskih obveznica, ako se njihovi prinosi nastave kretati silaznom putanjom, nakon što su ih već pritisnula očekivanja da će Grčka osigurati daljnju pomoć nakon otkupa duga, kažu analitičari.

Dolar, s druge strane, pritišće mogući zastoj u pregovorima o proračunu. Bijela kuća odbacila je u ponedjeljak prijedlog Republikanaca za oštrim rezovima potrošnje, zbog čega je ojačala zabrinutost da zakonodavci neće na vrijeme postići dogovor kojim bi se izbjeglo automatsko smanjenje potrošnje i povećanje poreza ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara.

"Euro dobiva podršku od vijesti iz eurozone koje su proteklih dana poboljšane. Na tržištima vladaju prilično optimistična očekivanja da će provedba grčkih planova glatko proći ", kazao je Ian Stannard, čelnik odjela europske valutne strategije u Morgan Stanleyu.

Plan otkupa grčkog duga, objavljen u ponedjeljak, ugodno je iznenadio tržišta i poboljšao izglede te prezadužene zemlje da smanji rastući dug i napokon osigura isplatu zamrznutih tranši pomoći. Program otkupa dio je prošlotjednog sporazuma međunarodnih zajmodavaca o smanjenju grčkog duga a njegov je dovršetak preduvjet za isplatu dijela pomoći koju je Grčkoj obećao Međunarodni monetarni fond (MMF).

Slabljenje švicarskog franka prema euru u utorak se nastavilo zbog najave najvećih švicarskih banaka početkom ovoga tjedna da bi mogle zaračunavati naknade za neke pologe u francima.

Što se jena tiče, neki ulagači vide malo prostora za daljnje slabljenje nakon većih gubitaka zabilježenih u posljednje vrijeme zbog očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u Japanu nakon izbora sredinom prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙