FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Duraković odbija koaliciju s Dodikom u Srebrenici

SARAJEVO, 6. prosinca 2012.(Hina) - Zajednički kandidat bošnjačkih stranaka za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković oštro se usprotivio uspostavi vlasti u toj općini koja bi bila rezultat koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB), predvođenih Zlatkom Lagumdžijom i Fahrudinom Radončićem, sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika, a iz SBB-a su Durakovića u četvrtak zbog toga nazvali "maloumnikom".

"Po cijenu da dam ostavku, ja to neću prihvatiti", izjavio je Duraković lokalnim medijima nakon što je objavljena informacija da su SDP, SBB i SNSD zajedno sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) postigli dogovor o većinskom bloku u novom općinskom vijeću Srebrenice koja i za Srbe i za Bošnjake ima poseban značaj zbog svoje tragične ratne sudbine.

U novom bi vladajućem bloku bilo deset srpskih i četiri bošnjačka odbornika, a glavni cilj njegove uspostave je izolacija Stranke demokratske akcije (SDA) koja je zajedno sa Strankom za BiH (SBiH) dobila sedam zastupničkih mjesta u općinskom vijeću.

Prije Durakovića novoj su se koaliciji u Srebrenici usprotivili i iz građanske incijative "Glasat ću za Srebrenicu", koja je svojim zalaganjem na pojačanoj registraciji birača i osigurala pobjedu Durakovića kojega su uoči izbora podržali i SDP te SBB kao i SDA te SBiH. Koordinator inicijative Emir Suljagić je sporazum SDP-a i SBB-a sa srpskim strankama nazvao "izdajom", a na sličan su način reagirali i iz udruge "Majke Srebrenice", koje su odlučne u potpori Durakoviću.

Reagirajući na Durakovićevo odbijanje da preuzme poziciju načelnika uz općinsko vijeće u kojemu će odlučivati članovi Lagumdžijine, Radončićeve i Dodikove stranke, iz SBB-a su u četvrtak konstatirali kako su pogriješili što su ga uopće podržali kao kandidata za načelnika.

"Više je nego očevidno da on i dalje provodi politički maloumne ideje predsjednika SDA Sulejmana Tihića", stoji u priopćenju SBB-a.

Iz te stranke navode kako nisu oni izdali Srebrenicu nego upravo SDA, koja je dopustila njen pad tijekom rata i nije se izborila da nakon njegova završetka ta općina pripadne Federaciji BiH.

Predsjednik srebreničkog SBB-a i nekadašnji SDA-ovac Abdurahman Malkić dodatno je izjavio kako u suradnji njegove stranke te SDP-a sa srpskim strankama nema ničega spornog. "Mi smo ponudili javni dokument u kojem možda ima nedostataka, dok drugi šire smutnju i nude priču o nekom jedinstvu po njihovim uzusima. O Emiru Suljagiću, koordinatoru građanske inicijative - odnosno inicijative SDA, Sulejmanu Tihiću i Ćamilu Durakoviću ne bih trošio riječi, vrijeme će reći sve", izjavio je Malkić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙