FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA preuzeo vlast u Sarajevskoj županiji

SARAJEVO, 21. studenog 2012.(Hina) - Stranka demokratske akcije (SDA) preuzela je u srijedu vlast u Sarajevskoj županiji, poslavši u oporbu Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine (SDP) i njezina novog koalicijskog partnera Savez za bolju budućnost (SBB).

Većina zastupnika u županijskoj skupštini podržala je uspostavu nove županijske vlade na čijem je čelu član SDA Suad Zeljković.

On je najavio kako će nova vlada odmah početi rješavati nagomilane probleme u Sarajevskoj županiji.

Najvažnijim zadaćama opisao je borbu protiv korupcije i poboljšanje sigurnosnog stanja ali i rješavanje gorućih infrastrukturnih pitanja poput vodoopskrbe Sarajeva u kojemu su zbog dotrajale vodovodne mreže već godinama noćne redukcije vode redovita pojava.

"Vlada će krenuti u odlučnu borbu protiv korupcije koja je zahvatila sve segmente društva te provesti depolitizaciju policije, obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih institucija", obećao je Zeljković.

Uz SDA, nove ministre u županijskoj vladi imenovalo je ješ pet stranaka poput Socijaldemokratske unije (SDU), Stranke za BiH (SBiH) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB), a vladu su podržala i tri neovisna zastupnika, uključujući one koji su napustili redove SDP-a nezadovoljni politikom te stranke.

Sarajevska županija najvažnija je u Federaciji BiH i raspolaže najvećim proračunom na toj razini vlasti.

Nakon izbora 2010. godine u njoj su vladu zajednički uspostavili SDP i SDA, no nakon odluke SDP-a o raskidu te koalicije donešene u lipnju ministri iz SDA su smijenjeni a na njihova mjesta postavljeni članovi SBB-a.

Ta je vlada međutim ostala bez potpore u županijskoj skupštini, pa joj je u rujnu izglasovano nepovjerenje a SDA je nakon toga uspjela okupiti dovoljan broj zastupnika kako bi formirala novu izvršnu vlast.

Nakon raskida koalicije sa SDP-om, SDA je vlast uspjela preuzeti i u Bosansko-podrinjskoj županiji, dok je SDP sa SBB-om na vlasti u tri preostale županije s bošnjačkom većinom: Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Unsko-sanskoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙