FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud: snimke razgovora Napolitana u istrazi mafije su nezakonite

RIM, 4. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Najviši talijanski sud u utorak je presudio da je sud u Palermu nezakonito uvukao predsjednika Giorgia Napolitana u istragu o navodnim pregovorima između države i mafije nakon smrtonosnih bombaških napada u Italiji prije dva desetljeća.

Ustavni su je prihvatio Napolitanove argumente da se snimke njegovih razgovora s bivšim ministrom unutarnjih poslova o istrazi o mafiji ne mogu koristiti u slučaju te da ih se odmah treba uništiti.

Presuda otklanja pritisak s 87-godišnjeg Napolitana, kojega se smatra jamcem tehnokratske vlede Marija Montija, koji će vjerojatno igrati važnu ulogu u formiranju nove talijanske vlade nakon izbora koji bi trebali biti održani u ožujku.

Napolitano je riskirao biti oslabljen slučajem koji mu je stvorio negativan publicitet u nekim talijanskim novinama. Presuda protiv Napolitana bi naštetila njegovom mandatu, koji završava iduće godine, povezujući ga s jednom od najzloglasnijih epizoda novije talijanske povijesti.

Tužitelji iz Palerma su u srpnju zatražili suđenje šestorici osoba povezanih s mafijom i šestorici bivših državnih ili policijskih dužnosnika, uključujući bivšeg ministra unutarnjih poslva Nicola Mancina, zbog optužbi povezanih s pregovaranjem države sa zločinačkom organizacijom od 1992. do 1994. godine.

Sicilijanska mafija je navodno ponudila okončati niz bombaških napada 1992-1993. godine u kojima je ubijena 21 osoba, uključujući suce Giovannija Falconea i Paola Borselina, u zamjenu za blaže kazne i bolje uvjete u zatvorima za osuđene kriminalce.

Napolitano je u slučaj uvučen jer su tužitelji prisluškivali Mancinov telefon i snimili četiri njegova poziva predsjedniku. Dio snimki su novine ljetos objavile. U njima se Mancino žali na tužitelje i čini se da od predsjednika traži da mu pomogne slučaj prebaciti na drugi sud.

Mancino, koji niječe da je počinio bilo kakvo kazneno djelo, optužen je za krivokletstvo jer je rekao da nije ništa znao o pregovorima. Napolitano je rekao da je nezakonito prisluškivati predsjednika, talijanskog državnog čelnika, a kada su tužitelji to odbacili i odbili uništiti snimke uložio je žalbu na ustavnom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙