FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fatmiru Limaju poništena oslobađajuća presuda

PRIŠTINA, 20. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Bliskom savezniku kosovskog premijera ponovno će biti suđeno za ratne zločine, odlučio je vrhovni sud u utorak, šest mjeseci nakon što mu je izrečena prvostupanjska oslobađajuća presuda.

Fatmir Limaj, dugogodišnji kosovski političar i bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužen je za ubojstva i mučenja srpskih zatvorenika.

Limaj je i potpredsjednik vladajuće Demokratske stranke premijera Hashima Thacija i njegov bliski suradnik.

U svibnju je oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dva srpska zarobljenika, a da je trećeg mučio u selu Klečka u središnjem Kosovu.

Oslobađajuća presuda mu je izrečena nakon što se ključni svjedok, bivši zatvorski čuvar, ubio prošle godine u Njemačkoj.

Sud je bio odlučio da je pisana izjava čuvara Agima Zogaja, poznatog u to vrijeme kao svjedoka X, neprihvatljiva. Međutim, Vrhovni je sud u utorak poništio tu odluku i naredio novo suđenje.

Sud, koji se sastoji od sudaca s Kosova i iz misije EU-a (EULEX), "poništio je prvostupanjsku presudu", priopćio je EULEX.

"Sud je također donio odluku da je dokaz Agim Zogaja...prihvatljiv", rekao je glasnogovornik EULEX-a Nicholas Hawton.

Limaj, poznat pod nadimkom Čelik, oslobođen je 2005. sličnih optužbi na UN-ovu Haškom sudu i pozdravljen je na Kosovu kao heroj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙