FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan prema dolaru; jen pod pritiskom prodaja

LONDON, 30. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima stabilizirao prema dolaru nakon početnog skoka, potaknutog slabljenjem troškova zaduživanja Španjolske i Italije budući da su se nakon dogovora za Grčku smanjile napetosti na drugim tržištima obveznica u rubnom dijelu eurozone.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo 1,3029 dolara, najvišu razinu od 23. listopada. Potom se stabilizirao na 1,2974 dolara, što znači da je na gubitku 0,02 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja prethodnog dana.

Na značajnijem dobitku jedinstvena europska valuta bila je prema jenu, jer su japanski uvoznici poduzeli veće kupovine eura s obzirom da je kraj mjeseca, kažu trgovci. Tečaj eura poskočio je tako jedan posto, na 107,675 jena, što je njegova najviša razina od kraja travnja.

I dolar je izrazitije ojačao prema jenu, poskočivši 0,7 posto, na 82,66 jena, nadomak najviše razine u osam mjeseci od 82,84 jena, na koju se popeo prošli tjedan. Od početka mjeseca ojačao je više od tri posto.

Dodatnu podršku euru pružila je vijest da su zastupnici njemačkog parlamenta danas velikom većinom glasova odobrili mjere koje su početkom tjedna usvojili ministri financija eurozone za spašavanje Grčke od stečaja.

Na ruku mu je išla i situacija na tržištima obveznica u rubnom dijelu eurozone, pri čemu su prinosi na španjolske i talijanske 10-godišnje obveznice u petak bili stabilni i iznosili su 5,36 odnosno 4,54 posto.

"Čini se da tržište na kupovine potiče činjenica da eurozona odgađa odluke u nadi da će problemi nestati ili da će ih netko donijeti umjesto njih i da ne dozvoljava da Grčka ode u stečaj. Euro je već iznad 1,3 dolara a možda ima prostora i za daljnje jačanje prema 1,32 ili 1,34 dolara", kazao je Carl Hammer, glavni valutni strateg u banci SEB.

Jen je u petak zabilježio novu najnižu razinu u sedam mjeseci prema euru, a oslabio je i prema dolaru, nastavivši time redati gubitke zbog spekulacija da bi japanska monetarna politike mogla biti agresivno ublažena nakon formiranja nove vlade.

Pod pritiskom je prodaja zbog učestalih špekulacija da će japanska središnja banka ublažiti monetarnu politiku ako na izborima 16. prosinca pobijedi oporbena Liberalno demokratska stranka, iako je čelnik te stranke u posljednje vrijeme ublažio pozive za labavljenjem politike.

"Smatram da će jen postupno ali sigurno slabjeti", kazao je Neil Jones, čelnik odjela valutnih prodaja hedge fondova u banci Mizuho Corporate Bank.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙