FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: potrošnja pada osmi mjesec zaredom?

ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, očekuje se pad potrošnje osmi mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u listopadu u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5,4 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 4,5 do 6,5 posto.

Bio bi to već osmi mjesec zaredom kako potrošnja pada. Zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, u ljetnim je mjesecima pad usporen, pa je u kolovozu iznosio 3,2 posto. No, u rujnu je pad ponovno ubrzan, na 6 posto.

„U listopadu se može očekivati i dalje značajan pad prometa u trgovini na mao. Bit će to rezultat daljnjeg rasta nezaposlenosti, snažnijeg pada realnih neto plaća, pada realno raspoloživog dohotka, poskupljenja energenata, izostanka potražnje za kreditima od strane kućanstava te nešto više prošlogodišnje baze“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Domaća potrošnja, među ostalim, slabi zbog rasta nezaposlenosti. Krajem listopada u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano oko 333.000 nezaposlenih, što je 13,5 posto, ili za gotovo 40.000 više nego u istom lanjskom mjesecu.

Pad potrošnje posljedica je, navode makroekonomisti, i pesimizma potrošača. Prema podacima Hrvatske narodne banke, indeks pouzdanja potrošača pao je u listopadu na minus 46,9 bodova, najnižu razinu od ožujka prošle godine.

Indeks očekivanja potrošača pao je u listopadu na minus 31 bod, dok se na početku godine kretao oko minus 6 bodova. Indeks raspoloženja potrošača pao je, pak, na minus 48,7 bodova, dok je na početku godine iznosio minus 39 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙