FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja i dalje u padu?

ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u listopadu, koje će, procjenjuju makroekonomisti, pokazati da je aktivnost ponovno pala, ali nešto blaže nego mjesec dana prije.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u listopadu industrijska proizvodnja skliznula za 6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 5 do 7 posto.

Premda oštar, bio bi to blaži pad nego u rujnu, kada je industrijska proizvodnja potonula 7,7 posto.

Pad industrijske aktivnosti ponajviše je posljedica slabosti domaće i inozemne potražnje.

„Nastavak slabe domaće potražnje, uz pad inozemne potražnje, nisku konkurentnost i restrukturiranje proizvodnih poduzeća i dalje izazivaju strmoglavi pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Na slabost domaće potražnje ukazuje pad prometa u trgovini na malo sedam mjeseci zaredom. Tijekom ljeta, na vrhuncu turističke sezone, pad potrošnje ponešto je usporen, no već je u rujnu promet u trgovini na malo potonuo oštrih 6 posto.

Istodobno slabi i inozemna potražnja jer je gospodarstvo eurozone uronilo u recesiju. Zbog toga je oslabila i potražnja tih zemalja za uvoznim proizvodima, pa posljednjih mjeseci pada i hrvatski izvoz.

Hrvatski robni izvoz bio je, izražen u eurima, u prvih devet mjeseci 2,2 posto manji u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙