FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 1. prosinca 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Američki reper Dr. Dre prvi je na godišnjoj listi najbolje plaćenih glazbenika po časopisu Forbesu. Forbes sastavlja godišnju listu najbolje plaćenih glazbenika na temelju procjene prihoda od prodaje glazbenih izdanja, koncerata i suvenira. U razdoblju od svibnja 2011. do svibnja 2012. godine, najviše je zaradio, točno 100 milijuna dolara, slavni američki reper Dr. Dre. U tome mu je, osim glazbe, jako pomogao njegov biznis s proizvodnjom glazbenih slušalica. Na drugom je mjestu bivši član Pink Floyda Roger Waters koji je zahvaljujući turneji "Wall" zaradio 88 milijuna dolara. U sklopu te turneje Waters je u travnju prošle godine posjetio Zagreb. Treći je Elton John, koji je u navedenom razdoblju održao više od sto koncerata u svijetu, što mu je donijelo 80 milijuna dolara na račun. Četvrta je grupa U2, koja je prošle godine završila svoju megaturneju 360 stupnjeva i zaradila 78 milijuna dolara. U2 je bio prvi na prošloj Forbesovoj listi kada je ta turneja bila u punom jeku, što je irskoj četvorki te obračunske godine donijelo 195 milijuna dolara. Peta je grupa Take That koja je na povratničkoj turneji zaradila 69 milijuna dolara.

CAPE CANAVERAL - Znastvenici su potvrdili postojanje velikih količina leda na sjevernom polu Merkura, planeta najbližem Suncu, izvijestio je The Washington Post. Dokaze o postojanju leda pribavila je letjelica Messenger koja orbitira oko Merkura a led na Merkuru tema je tri znanstvena članka objavljena u četvrtak u časopisu Science. Zamrznuta voda nalazi se na području Merkurovog sjevernog pola koji je pokriven kraterima i uvijek u sjeni. Vjeruje se da leda ima i na južnom polu no nema čvrstih dokaza koji bi to poduprli. Messneger orbitira mnogo bliže sjevernom nego južnom polu. "Kada sve zbrojite, imate između 100 milijardi do jednog bilijuna prostornih metara leda", rekao je David Lawrence iz Laboratorija za primijenjenu fiziku na sveučilištu John Hopkins. "Nepoznato je glede tog broja koliko duboko ide led". Smatra se da je led dubok najmanje oko pola metra a moguće i do oko 20 metara. Na Merkuru zapravo ima dovoljno leda da zatrpa područje veličine Washingtona tri do četiri kilometra duboko, rekao je jedan od autora objavljenih studija.

ZAGREB - Američka tvrtka Microzap razvila je tehniku kojom bi kruh, kako tvrde, mogao ostati jestiv, bez plijesni, puna dva mjeseca, prenosi BBC. Riječ je o tretmanu kruha u sofisticiranoj mikrovalnoj pećnici koja ubija spore koje uzrokuju kvarenje kruha. Tvrtka tvrdi da bi se time mogla značajno smanjiti količina bačenog kruha, koji samo u Velikoj Britaniji iznosi trećinu ukupno kupljenog kruha. Ista se tehnika može koristiti i za cijeli niz prehrambenih namirnica, uključujući svježu puretinu i mnoge vrste voća i povrća. Bacanje hrane golem je problem u većini razvijenih zemalja. Brojke govore da ove godine prosječna američka obitelj baca 40 posto hrane koju kupuje, što godišnje iznosi 165 milijardi dolara (oko 960 milijardi kuna). Najviše se baca kruh, a jedan od njegovih najvećih neprijatelja je plijesan, koja kruh učini nejestivim za najviše 10 dana. Microzap je do otkrića došao slučajno, nakon što su krišku kruha obradili u specijalnoj mikrovalnoj spravi, koja inače služi za ubijanje bakterija poput MRSA-e i salmonele. Stroj je ubio spore plijesni za 10 sekundi.

SYDNEY - Jednake kutije cigareta, bez obzira na marku, bit će obavezne od subote u Australiji, što je svjetski presedan protiv kojega su se neuspješno borili proizvođači cigareta. Prema tom zakonu koji stupa na snagu 1. prosinca, sve kutije moraju imati jednaku ambalažu maslinaste boje i sa šokantnim upozorenjima, bez obzira na marku. Kutije će se razlikovati samo po imenu cigareta. Ministrica zdravstva Tanya Plibersek podsjetila je da se tim mjerama htjelo pušenje učiniti što je manje moguće privlačnim. "To je cilj svega toga", kazala je ona novinarima u petak. "Ako uspijemo spriječiti mlade da se odaju pušenju, to je nešto što će im pomoći čitav život". Duhanska industrija osporila je nacrt zakona pred sudom, ali ga je Vrhovni sud u Sydneyu ipak potvrdio prošlog ljeta. Približno 50 posto Australaca izjasnilo se pušačima nakon Drugog svjetskog rata. Postotak trenutno iznosi 15 posto a vlada želi da padne na manje od 10 posto do 2018.

LOS ANGELES - Originalni model Batmobila iz 1966. ponudit će se na dražbi u siječnju 2013. u Arizoni. Slavno vozilo koje se pojavilo u tv seriji Batman (1966.-1968.) te potom u filmskoj adaptaciji s Adamom Westom u glavnoj ulozi 1966. godine, ponudit će na dražbi 19. siječnja u Scottsdaleu, u Arizoni, aukcijska kuća Barrett-Jackson specijalizirana za prodaju luksuznih automobila. "Batmobil je postao jedan od najpoznatijih automobila u povijesti Hollywooda i prava ikona koju prepoznaju sve generacije", izjavio je Craig Jackson, glavni direktor Barrett-Jacksona u priopćenju. Taj automobil zasnovan na konceptu Lincoln Future iz 1955. "ovjekovječuje svojstven logo Batmana ali i epohu kad je televizija uspjela uzdići automobil u zvijezdu programa", dodao je on. Automobil bi mogao biti prodan za više milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙