FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitore brine nedostatak napretka oko proračuna

NEW YORK, 28. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali, jer investitore brine nedostatak napretka oko dogovora o proračunu SAD-a, te bi stoga S&P 500 indeks mogao pasti treći dan uzastopno.

Terminski Dow Jones indeks bio u oko 14,00 sati u minusu 30 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio u plusu 6,25 boda.

Istodobno, terminski S&P 500 je oslabio 4,1 bod i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Harry Reid, vođa demokratske većine u američkom Senatu, izjavio je u utorak da je razočaran "slabim napretkom" u pregovorima demokrata i republikanca o izbjegavanju fiskalne krize. Riječ je o 600 milijuna dolara vrijednom smanjenju potrošnje i povećanja poreza koji će se aktivirati početkom iduće godine ako se ne postigne sporazum o deficitu i zaduživanju.

Strahuje se da bi to moglo usporiti oporavak američkog gospodarstva i naštetiti globalnom gospodarstvu.

O fiskalnim problemima SAD-a danas bi američki predsjednik Barack Obama trebao razgovarati sa čelnicima velikih američkih korporacija, uključujući Goldman Sachs, Deloitte i Caterpillar.

Razgovor Obame s korporativnim čelnicima dio je njegova nastojanja da prisili Kongres na produljenje poreznih olakšica za srednje bogati sloj Amerikanaca, što je važan dio dogovora o proračunu.

Od važnijih poslovnih vijesti, američki maloprodajni lanac Costco najavio je isplatu posebne dividende u visini od 7 dolara po dionici, odnosno u ukupnom iznosu 3 milijarde dolara.

Nove smjernice investitorima bi mogli dati podaci o prodaji novih kuća u SAD-u tijekom listopada.

I na europskim burzama zbog toga su indeksi oslabili. Tako je trenutno londonski FTSE u minusu 0,3 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC 0,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙