FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 27. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sabor je na početku današnjeg zasjedanja većinom glasova izmijenio ovogodišnji državni proračun. Proračunski prihodi time su povećani 1,4 milijarde kuna, rashodi za 1,5 milijardi kuna, a manjak proračuna povećan je za 100 milijuna kuna i zadržan na razini razini 10 milijardi kuna. Ukupni proračunski prihodi za 2012. godinu rebalansom su projicirani na 110,3 milijarde kuna, dok su ukupni rashodi porasli na 120,3 milijardi kuna. Do probijanja plana na rashodnoj strani došlo je ponajviše zbog troškova za plaće korisnika državnog proračuna koji su za 1,6 milijardi kuna veći od očekivanih. Rasli su, među ostalim, i izdaci za financijske rashode na ime kamata za dug brodogradilišta i kamata za obveznice izdane na američkom tržištu te za subvencije.

ZAGREB - Vlada će se nekome očito morati zamjeriti, ali manje nego što smo mislili, poručio je danas premijer Zoran Milanović, pozivajući zastupnike u Hrvatskom saboru na konstruktivnu raspravu o prijedlogu državnog proračuna za 2013. godinu. "Na nama je da riješimo probleme, i to u vrlo kratkom roku, koje prethodnih 20 godina nitko nije ozbiljno htio riješiti zbog straha, iz političkog straha da se nekome ne zamjeri. Mi ćemo se očito morati zamjeriti, ali manje nego što smo mislili", rekao je Milanović. Ministar financija Slavko Linić je predstavljajući prijedlog proračuna poručio kako su njegove osnovne značajke bitka za radna mjesta i povećanje zaposlenosti, i to ne kroz državnu i osobnu potrošnju, nego kroz investicije, kako državne tako i privatne.

ŠIBENIK - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević s današnje je konferencije za novinare u Šibeniku pozvao klubove parlamentarnih stranaka u Hrvatskom saboru i sve saborske zastupnike da ne podrže Vladin prijedlog proračuna za 2013. Taj prijedlog za 2013. godinu predviđa rast BDP-a od 1,8 posto, što nije realno. Tako 'skrojen' proračun je račun bez krčmara, ustvrdio je Matijašević. Proračun je nastavak politike štednje na uštrb građana. Takva je politika i dovela do pada potrošnje, zatvaranja radnih mjesta, do situacije u kojoj privatni investitori bježe iz Hrvatske, kazao je i poručio da Vlada mora prestati trenirati strogoću i olabaviti porezni pritisak. Usporedo s tim mora prestati i kampanja rezanja dodatka na plaće zaposlenika javnog sektora jer će udar na njih značiti nastavak zabrinjavajućeg pada potrošnje, rekao je. Navodi i da su banke koje posluju u Hrvatskoj samo tijekom 2012. iz zemlje iznijele 11 milijardi kuna, bez da im je oporezovana i jedna lipa, te Vladi sugerira da uvede porez na financijske transakcije.

ZAGREB - Uprava pulskog brodogradilišta Uljanik danas je objavila da je ispunjen uvjet za uspješnost dokapitalizacije, odnosno upisano je najmanje 1.118.127 novih dionica Uljanika, čija će konačna cijena iznositi 90 kuna. U obavijesti, objavljenoj putem Zagrebačke burze, navodi se da je Uprava, uz suglasnost Nadzornog odbora, 26. studenog odlučila da konačna cijena novih redovnih dionica izdanih u postupku povećanja temeljnog kapitala javnom ponudom dionica iznosi 90 kuna. Rok za uplatu novih dionica istječe u četvrtak, 29. studenog, minutu prije ponoći. Upis novih redovnih dionica Uljanika trajao je deset dana, od 12. do 23. studenog, dionice su upisivali institucionalni ulagatelji "te je zadovoljen uvjet da se u razdoblju za upis upiše najmanje 1.118.127 novih dionica". Uprava pritom najavljuje da će se "uspješnost upisa i uplate novih dionica te točan iznos povećanja temeljnog kapitala utvrditi prema stanju upisa i uplata na dan završetka roka za upis i uplatu novih dionica, u idućem roku od dva radna dana nakon isteka razdoblja uplate". Odluku o dokapitalizaciji Uljanika za najviše 301,8 milijuna kuna, izdavanjem novih 3,35 milijuna dionica, nominale 90 kuna, donijela je 30. kolovoza Glavna skupština Uljanika.

VUKOVAR - Vukovarski prozvođač obuće Borovo namjerava sa 2015. godinom izići iz postojeće krize kao potpuno restrukturirano i privatizirano društvo, istaknuli su članovi nove Uprave Borova na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen plan restrukturiranja pod nazivom "Borovo zaokret". Predviđene su i provode se aktivnosti na šest ključnih područja - normalizacija poslovanja, restrukturiranje ljudskih resursa, informatizacija poslovanja, upravljanje nekretninama, holding pristup upravljanju te proces širenja poslovanja putem novih tvrtki kćeri u regiji. Predsjednik Uprave Hrvoje Merki upozorava da poslovanje Borova danas opterećuje niz problema - dugovi su ukupno oko 150 milijuna kuna, a odnos režijskog i proizvodnog osoblja iznosi 1:4. Cilj je da nakon 2015. taj omjer bude 1:9, a broj radnika bi se sa sadašnjih 1.030 smanjio na oko 900 i to kroz razne oblike zbrinjavanja. Postojeće dugove Uprava namjerava razriješiti putem zamjene dugova prema državi za neposlovne nekretnine, dok će se dugovanja prema dobavljačima riješiti dezinvestiranjem te reprogramom bankarskih kredita. Borovu nedostaje stručne i kvalificirane radne snage, a Merki je "čudnim" ocijenio da se na natječaje najmanje kandidata javlja iz Vukovara.

KUŠTANI - Tvrtka More danas je u Kuštanima, u općini Sveti Ivan Žabno, obilježila početak gradnje tvornice za preradu drveta, proizvodnju masivnih ploča i namještaja, ulaganje vrijednosti 91,5 milijuna kuna osiguranih kreditom HBOR-a i vlastitim sredstvima. Realizacija investicije planira se tijekom sljedeće tri godine, u proljeće iduće godine zaposlit će 50 radnika, a do kraja investicije još 80. Riječ je o jednoj od trenutačno najvećih investicija u hrvatskoj drvnoj industriji. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na svečanosti je istaknuo da je Ministarstvo izdvojilo ove godine oko 62 milijuna kuna za potpore u drvoprerađivačkom sektoru. Ukupan izvoz hrvatskih drvoprerađivača je 2,8 milijardi kuna, a voljeli bi da u tom iznosu ubuduće bude više finalnih proizvoda nego sirovine. Računamo na veće mogućnosti ulaskom Hrvatske u EU, kazao je Jakovina. Vlasnik i direktor tvrtke More Mario Janković rekao je da su u sedam godina djelovanja izrasli u respektabilnu tvrtku za preradu drveta, koja 90 posto svojih proizvoda izvozi na europsko tržište, ali i u Egipat, Kinu i Tajvan.

ZAGREB - Vjerovnici Narodnih novina Press d.o.o. u stečaju, tvrtke koja je bila izdavač lista Vjesnik, prihvatili su na današnjem sudskom ročištu izvještaj stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića po kojem nema izgleda za nastavak poslovanja, a izgledi za naplatu vjerovničkih potraživanja su gotovo nikakvi. Prema Stjepovićevu izvještaju, stečajna masa nije dovoljna ni za pokriće troškova stečajnog postupka, a kamoli za namirenje vjerovnika, među kojima je najviše bivših novinara Vjesnika. Ti novinari prema zakonu ulaze u prvi isplatni red, u kojem je prijavljeno 17,9 milijuna kuna potraživanja, dok vjerovnici drugog isplatnog reda potražuju 14,9 milijuna kuna, pa su ukupna potraživanja 32,8 milijuna kuna. "Ne postoje nikakvi izgledi da se vjerovnici namire, pa čak ni djelomično", rekao je Stjepović. Među većim vjerovnicima su tiskara Vjesnik (6,5 milijuna kuna), Ministarstvo financija (5,1 milijun kuna), Hrvatski telekom (1,6 milijuna kuna) i Hina (542.000 kuna). Stečaj Narodnih novina Press otvoren je 12. rujna. Prema ocjenama iz Stjepovićeva izvještaja, tvrtka je prije otvaranja stečaja opstajala isključivo na račun državnih dotacija, s previše zaposlenih koji su imali previsoka primanja, te uz nesposobne i nezainteresirane uprave koje su propustile niz prilika za restrukturiranje.

ZAGREB - Tijekom provedbe projekta "Poduzetništvo žena u Hrvatskoj - EntrepreneurSHEp Croatia" više stotina žena upoznato je s mogućnostima i poticajima za pokretanje vlastitog posla, a do sada su osnovane tri tvrtke (d.o.o.) i četiri obrta, rečeno je na današnjem obilježavanju završetka tog projekta u Hrvatskog gospodarskoj komori (HGK). Projekt je financiran sa 146 tisuća eura u okviru programa EU za konkurentnost i inovacije CIP, a započeo je u prosincu 2010. Koordinator projekta bila je HGK, a partneri osječka tvrtka Tera Tehnopolis, Tehnološki park Varaždin te Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski". Tim je projektom Hrvatska u prosincu 2010. postala članica "Europske mreže žena ambasadorica poduzetništva", a ambasadoricama poduzetništva je od tada proglašeno 30 poslovnih žena iz Hrvatske.

ZAGREB - Nakon početnog plusa, na Zagrebačkoj burzi oko podneva Crobexi su stagnirali, dok je promet dionicama vrlo slab. Oko 12,00 sati Crobex indeks bio je u minusu 0,05 posto, na 1.762 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,06 posto, na 998 bodova. Redovni promet iznosio je 9,8 milijuna kuna, što je otprilike 6,3 milijuna više nego jučer u ovo doba. Međutim, nešto više od 7 milijuna kuna ostvareno je u trgovini obveznicom RH, dok je u trgovini dionicama ostvareno svega 2,8 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je dionicom Petrokemije, 661.000 kuna, a cijena joj je skočila 4,05 posto, na 219 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 370.000 kuna, uz blagi pad njezine cijene, za 0,16 posto, na 203 kune. Po skoku cijene za 7,86 posto ističe se dionica Badel 1862.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, ojačala prema euru za 0,01 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,553449 kuna. Istodobno je kuna oslabila u odnosu na sve ostale promatrane inozemne valute - prema švicarskom franku za 0,01 posto, američkom dolaru za 0,12 posto, te prema britanskoj funti za 0,17 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,274671 kunu, dolara 5,834131 kunu te funte 9,351800 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙