FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Države jugoistočne Europe jačaju znanstvenu suradnju

SARAJEVO, 23. studenog 2012.(Hina) - Ministri znanosti zemalja u jugoistočnoj Europi u petak su na sastanku u Sarajevu usvojili zajendičku deklaraciju o suradnji koja bi trebala otvoriti put jačanju ukupnih odnosa.

Na skupu, koji se pod pokroviteljstvom UNESCO-a održava svake dvije godine, sudjelovali su ministri i predstavnici ministarstava znanosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Grčke, Moldavije, Srbije, Rumunjske i Turske.

Domaćin sastanka, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, novinarima je kazao kako je postignuta suglasnost o potrebi jačanja partnerstva između javnog i privatnog sektora u području znanosti, tehnologije i inovacija te suradnja kroz međunarodne projekte i fondove koji nude potporu istraživanjima.

"Još je jednom potvrđeno da ministri znanosti jugoistočne Europe dijele zajedničko stajalište po kojemu znanost nadilazi političke granice jačajući ukupne odnose", kazao je Nović.

Dodao je kako je upućen zajednički poziv UNESCO-u, Europskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama da pruže potporu zemljama jugoistočne Europe u jačanju domaćih i regionalnih znanstvenih kapaciteta.

Pomoćnica glavne ravnateljice UNESCO-a Gretchen Kalonji kazala je kako je veoma zadovoljna ozračjem koje je vladalo na sarajevskom sastanku i ohrabrena pokazanom spremnošću na suradnju.

Istaknula je pri tom kako bi za UNESCO bilo veoma važno vidjeti što bolju suradnju u visokom obrazovanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙