FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH na vidiku nova koalicija

SARAJEVO, 31. listopada 2012.(Hina) - Vodstva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođena Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom dogovorili su se u srijedu o programskoj suradnji u razdoblju od 2012. do 2014. godine, što bi trebalo poslužiti kao temelj za uspostavu nove vladajuće koalicije u BiH.

Nakon sastanka u Sarajevu, koji je trajao više od šest sati, Dodik je novinarima izjavio kako je sada jasno da će novu vladajuću koaliciju u BiH uz SDP i SNSD činiti i HDZ BiH te HDZ 1990, Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez za bolju budućnost (SBB) kao zamjena za Stranku demokratske akcije (SDA) koja definitivno odlazi u oporbu, za sada na državnoj razini.

Tim će strankama biti upućen prijedlog dokumenta o programskoj suradnji kojega su dogovorili SNSD i SDP kako bi se o njemu očitovali i koji bi predstavljao temelj za rad vijeća ministara BiH u novom sazivu.

Zlatko Lagumdžija pojasnio je kako je među osamnaest dogovorenih točaka u sporazumu i ona koja govori o prepuštanju imenovanja novih državnih odvjetnika parlametima umjesto da to, kao sada, čini visoko sudsko i tužiteljsko vijeće kao neovisno tijelo.

"Usuglasili smo se da glavni tužitelji na svim razinama vlasti budu imenovani od strane nadležnih zakonodavnih tijela", kazao je Lagumdžija, potvrdivši kako dvije stranke ostaju pri ovoj inicijativi unatoč kritikama da na taj način pokušavaju staviti pravosuđe pod politički nadzor.

Sve pojedinosti sporazuma SNSD-a i SDP-a postignutog u srijedu nisu objavljene, osim općenitih natuknica kako je rječ o mjerama na racionaliziranju javne uprave, zaštiti domaće proizvodnje uključujući i recipročne mjere prema susjednim državama u slučaju ograničavanja izvoza iz BiH, gradnji koridora V c.

Kriza vlasti potresa BiH još od lipnja kada je pokrenut postupak smjene ministara u vijeću ministara iz SDA zbog ranije odluke te stranke da ne podrži prijedlog proračuna za 2012. godinu.

Ministri obrane i sigurnosti koji su bili iz SDA konačno su smijenjeni prošlog tjedna, čime je otvoren prostor uspostavi nove vladajuće koalicije.

Prema ranijim najavama, postupak imenovanja novih članova vijeća ministara BiH mogao bi biti okončan tijekom studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙