FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Mađarska naftna kompanija MOL priopćila je da i dalje kategorički odbija optužbe koje su protiv nje iznesene na suđenju bivšemu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, nepravomoćno osuđenom, među ostalima i da je za deset milijuna eura mita MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini. "MOL ne želi komentirati dosadašnje i buduće optužbe protiv bivšeg premijera Republike Hrvatske koje se ne odnose na kompaniju. Međutim, kada je riječ o optužbama koje se odnose na MOL, proučili smo napomene i komentare poštovanog suda u objašnjenju presude. U vezi s tim, zabrinjavaju nas neke izjave te određene netočne tvrdnje u argumentaciji prvostupanjske presude te se nadamo da će one naknadno biti korigirane", ističu u MOL-u. Smatraju da sudu nije dostavljen nijedan relevantan dokaz koji bi podupro optužbe koje se odnose na MOL. Dodaju i da su netočne napomene koje se odnose na Ininu upravljačku strukturu te na upravljačke procedure i postupke unutar MOL-a, a u vezi s Inom. "Osim toga, ispitat ćemo jesu li procedure poduzete u vezi s tvrdnjama protiv MOL-a u skladu s ustaljenim europskim pravnim procedurama. Kao najveći strani investitor u Hrvatskoj, zadržavamo pravo da, ako to bude potrebno, poduzmemo odgovarajuće međunarodne korake", navode u priopćenju. "MOL će uskoro pružiti detalje o svojim razlozima za zabrinutost. Također, kompanija će revidirati svoj službeni stav nakon što obrana bivšeg premijera Republike Hrvatske odluči o žalbi te nakon što se donese pravomoćna presuda.

ZAGREB

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić zatražio je od mađarskog pravosuđa da u Hrvatskoj izdržava kaznu zatvora na koju ga je zbog prometne nesreće osudio sud u Mađarskoj, potvrdili su večeras u Ministarstvu pravosuđa RH. Radimir Čačić je zahtjev preko svog odvjetnika predao Ministarstvu pravosuđa RH, koje je zahtjev prevelo na mađarski jezik i uputilo ga mađarskom ministarstvu pravosuđa. Mađarske vlasti nemaju rok u kojem trebaju odgovoriti. Radimira Čačića mađarski je sud pravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su u siječnju 2010. poginule dvije osobe. Po toj presudi, bivši prvi potpredsjednik vlade trebao bi u zatvoru odslužiti polovicu kazne, to jest 11 mjeseci. Hrvatska s Mađarskom nema bilateralni ugovor o suradnji u izvršenju zatvorskih kazni, ali mogućnost da zatvorsku kaznu služi u Hrvatskoj Čačiću dopušta Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba. No, za to je potrebna suglasnost dviju država. Konvencija dopušta da države potpisnice jedna drugoj međusobno ustupe izvršenje zatvorske kazne po načelu uzajamnosti.

ZAGREB

General Mladen Markač večeras je rekao da još uvijek sređuje dojmove nakon oslobađajuće presude izrečene prije nekoliko dana njemu i generalu Anti Gotovini te dodao da bi srpska strana, da je imala nešto snažno u dokumentaciji protiv njih ili drugih branitelja to sigurno upotrijebila. "Da su oni imali nešto snažno u dokumentaciji protiv nas ili protiv drugih hrvatskih branitelja, oni bi to bili uporabili", odgovorio je general Markač zamoljen za komentar najave srpske strane da će otvoriti šest novih slučajeva za zločine počinjene tijekom i nakon akcije "Oluja". Dodao je kako mogućnost postoji da ima pojedinačnih slučajeva, ali da će to rješavati pravosuđe. "Ne vjerujem da Srbija ima nešto snažno što bi uporabila protiv Hrvata", izjavio je general Markač u emisiji "U četiri oka" Media servisa. Najavio je da će se sada baviti istraživanjem Domovinskog rata od 1991. do 1993. kada je policija imala stožernu ulogu i kad još nije bilo Hrvatske vojske jer iz tog vremena ima jako malo informacija. Policija je dala izuzetan prinos, a to nismo do kraja prezentirali... pa je policija ostala malo zakinuta, ocijenio je Markač. Ponovio je da će se baviti humanitarnim radom i nastojati obići branitelje i roditelje poginulih. "Ako im mogu biti potpora, otvorenog srca i s velikom željom idem u taj pothvat", rekao je Markač te dodao da im želi bar malo olakšati tugu i bol.

ZAGREB

Saborski su klubovi danas poslijepodne pozdravili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o komunalnom gospodarstvu, kojima će se odlučivanje o žalbama na rješenja komunalnih poduzeća vratiti u nadležnost županija i Grada Zagreba. Prijedlog je predstavila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, koja je podsjetila da je riječ o jednom od najdugovječnijih zakona, donesenom još 1995. i mijenjanom 10 puta. Zadnjim izmjenama, 2011. utvrđeno je da o žalbama protiv odluka komunalnih poduzeća odlučuje Ministarstvo, koje je zbog toga ostalo zatrpano neriješenim predmetima, obrazložila je ministrica. Naglasila je da će se povratkom na staro rješenje osigurati brže rješavanje svih upravnih postupaka koji su u nadležnosti tijela državne uprave. Prijedlog je pozdravio Vedran Babić (SDP), upozorivši da se u nadležnom ministarstvu nalazi oko 1500 neriješenih žalbi, jer nakon prošlogodišnje izmjene nadležnosti nije osiguran i kadar koji bi trebao raditi na tim predmetima. "Povratom većeg broja ovih predmeta na regionalnu samoupravu, objektivno je za očekivati da će se oni napokon početi rješavati", uvjeren je Babić. Ivica Mandić (HNS) predloženo je rješenje nazvao "još jednim iskorakom u toliko željenoj decentralizaciji".

ZAGREB

Nedavna oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu aktualizirala je slučaj Krešimira Mihajlovića, bivšeg ravnatelja zagrebačke Osnovne škole Petra Zrinskog koji se sudi tvrdeći da je ostao bez posla jer je lani na školski pano stavio slike dvojice tada nepravomoćno osuđenih generala. Mihajlović je, kako podsjeća njegov odvjetnik Berislav Živković, zbog slika Gotovine i Markača, najprije po političkom uvjerenju diskriminiran pri postupku imenovanja ravnatelja, raspisanom u prosincu prošle godine. Pošto nije izabran, dobio je i otkaz iako je prije dvaju mandata na dužnosti ravnatelja u toj školi godinama bio u stalnom radnom odnosu kao profesor zemljopisa. Općinskome radnom sudu u Zagrebu zbog toga je podnio tužbe kojima traži utvrđenje i zabranu diskriminacije te poništenje odluke o izboru ravnatelja i povratak na posao. U njegovu obranu stale su i mnoge udruge branitelja, invalida, veterana, udovica i žena iz Domovinskog rata te Hrvatsko žrtvoslovno društvo. I one su angažirale odvjetnika pa kao tzv. "umješači" na strani tužitelja prate sudski spor. Predstavnici udruga u sudnici su i danas uz Mihajlovića i zastupnike tužene škole slušali ispitivanje dviju svjedokinja, članica školskog odbora koji je izabrao novu ravnateljicu iako je ona, po tvrdnjama Mihajlovićeve obrane, na toj dužnosti nezakonito. Prije donošenja odluke ispitat će se nova ravnateljicu, ali i Mihajlović, koji bi se sudu trebao obratiti na idućem ročištu u veljači. Po riječima njegova odvjetnika, spomenut će i medijsku hajku koja je protiv njega pokrenuta zbog isticanja slika hrvatskih generala, na što se kritički prvi osvrnuo jedan srbijanski medij.

ZAGREB

Od ukupne populacije, žene s invaliditetom su oko 77 posto nižeg obrazovnog nivoa, a to znači da imaju završenu četverogodišnju ili osmogodišnju školu ili uopće nemaju završenu osnovnu, što predstavlja važan podatak koliko je njihov povratak u zajednicu, povratak na posao ili pak zapošljavanje ozbiljan problem, upozorila je danas pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak na okruglom stolu "Nasilje nad ženama s invaliditetom". Cilj okruglog stola bio je otvoriti diskusiju o specifičnim problemima i poteškoćama žena s invaliditetom vezano uz iskustva različitih oblika nasilja, diskriminaciji i problemima s kojima se suočavaju prilikom prijave nasilja te potaknuti rasprave o mogućnostima koje bi doprinijele prepoznavanju problema, većoj prijavi nasilja, a prije svega boljoj i efikasnijoj pomoći, podršci, ali i zaštiti žena s invaliditetom. Slonjšak je naglasila da po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo postoji 518 389 osoba s invaliditetom te da su od toga 40 posto žene. Vezano uz zapošljavanje, istaknula je da je u prvoj polovici 2012. zaposleno oko 33 posto žena s invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih osoba s invaliditetom. Govoreći o problemu nasilja nad ženama s invaliditetom, istaknula je kako su najčešći oblici nasilja u obitelji, od okoline i na radnom mjestu, ali da je najveći problem neprijavljivanje nasilja.

ZAGREB

Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je konačnu cjelovitu odluku o kriterijima za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih studija u sljedećoj akademskoj 2013./2014. godini u kojoj u cjelini prevladava zahtjev sastavnica za višom (A) razinom na barem jednom od obveznih predmeta. Riječ je o odluci koju je Senat donio jučer, a o njoj je danas na konferenciji za novinare u sveučilišnu Rektoratu izvijestila prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak. Tako, objasnila je, višu (A) razinu iz hrvatskoga jezika kao upisni kriterij traži 21, od ukupno 33 sveučilišne sastavnice, višu (A) razinu iz matematike 17 sastavnica, a višu (A) razinu iz stranoga jezika 13 sastavnica. U okviru upisnih kriterija prag je pak definiralo 12 sastavnica, na svim sastavnicama definiran je izborni predmet, a uvjet i bodovanje hrvatskoga jezika na višoj (A) razini uvedeni su na svim nastavničkim studijima. Prorektorica Divjak istaknula je kako zagrebačko Sveučilište ima jako dobru popunjenost od 93 posto bez obzira na to što su u nekoliko proteklih godina podizani upisni kriteriji, te da, ako se promatraju kvote za redovite studente, ukupna popunjenost iznosi čak 97 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙