FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Na sjednici Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede koji je trajao više od deset sati nije postignut nikakav konkretan dogovor pa proizvođači nastavljuju s obustavom isporuke mlijeka i ne isključuju mogućnost blokade granica. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davorin Blažić nakon sastanka je izjavio da nije prihvaćeno ništa što su seljaci predlagali. "Zahtijev za otkupnu cijenu mlijeka od 4,05 kuna po litri spustili smo na 3,5 kuna, nije prihvaćeno, prerađivači nude 2,43 kune što je seljacima neprihvatljivo", kazao je.

Najavio je da će održati sastanak koordinacije, ne isključuje mogućnost blokade granica, a obustava isporuke mlijeka se nastavlja. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je na Savjetu, koji je trajao više od deset sati, odrađeno dosta dobrih stvari. Što se otkupne cijene mlijeka tiče Jakovina je rekao da je mljekarska industrija ponudila cijenu od 2,43 kune po litri što je 28 lipa više od sadašnje. Mišljenja je kako je to vrlo korektna ponuda mljekarske industrije te napominje da se dio proizvođača složio s tom cijenom i nastavit će predavati mlijeko po povoljnijim uvjetima. Za najavljenu blokadu granica Jakovina je kazao da su to politikantske i populističke najave, navodeći da od prosječnih 1,5 milijuna litara koliko se dnevno isporuči mlijeka u Hrvatskoj jučer 120 tisuća litara nije došlo na odredište, što znači da je svega osam posto nezadovoljnih. Još jednom je apelirao na sve proizvođače da prihvate sredstva koja su im osigurana za pomoć sektoru i proizvođačima.

ZAGREB

Saborski zastupnik SDP-a i član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Ivan Račan potvrdio je sinoć da će na današnjoj sjednici tog odbora Goran Radman biti predložen za novog glavnog ravnatelja HRT-a. „Prijedlog Gorana Radmana za novog glavnog ravnatelja HRT-a rezultat je konzultacija među parlamentarnim klubovima“, napisao je Račan na svom facebook profilu sinoć, uoči današnje sjednice tog odbora koji odlučuje o kandidatu i daje konačan prijedlog Saboru. Račan je ocijenio kako su se nakon predstavljanja svih kandidata za ravnatelja na odboru jasno izdvojila dva kandidata: Goran Radman i Domagoj Novokmet – što je predstavljalo težak izbor između dva kvalitetna rješenja. Dodao je da je Novokmet "ukupno bio možda čak i bolji u predstavljanju, svježiji i dinamičniji te da je posebno briljirao na aktualnim temama i problemima HRT-a, što je i razumljivo s obzirom da je v.d. ravntatelja". "Goran Radman bio je bolji u predstavljanju programu rada za dalje, s jasnim sadržajnim i terminskim planovima za reorganizaciju i restrukturiranje, što je također razumljivo s obzirom na njegovo iskustvo u upravljanju", napisao je Račan. Objasnio je kako je u konačnici među članovima odbora iz SDP-a prevladalo opredjeljenje za Radmana zbog njegovog iskustva.

ZAGREB

Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatske zaklade za znanost, koja je lani obilježila 10 godina rada u kojima je pokrenula niz programa prepoznatih u znanstvenoj javnosti. U izvješću se ističe da je Upravni Odbor Zaklade 2011. napravio iskorak u radu Zaklade raspisivanjem natječaja za Istraživačke projekte i Suradne istraživačke programe, koji su pridonijeli porastu projektnih prijedloga na natječaje Zaklade. Zaklada je pristupila Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu o zapošljavanju istraživača. U izvješću se navodi da je Zaklada na sedam prošlogodišnjih natječaja zaprimila 637 projektnih prijedloga, a upozorava se na problem nacionalnog financiranja znanstvenih istraživanja, jer Zaklada od 2012. godine nije u mogućnosti raspisivati programe i natječaje. Zbog nedostata novca, Zaklada u 2011. nije ispunjavala uvjete za primanje u članstvo europske organizacije Science Europe, što Upravni odbor smatra jednim od prioriteta djelovanja Zaklade na međunarodnoj razini.

ZAGREB

Djelatnik Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u Zagrebu lakše je ozlijeđen u požaru što je sinoć buknuo u zgradi HZMO-a u Tvrtkovoj ulici, a u požaru je uništen dio arhiva i nagorjele su police. Prema podatcima koje je Hina dobila u dežurnoj vatrogasnoj službi dojavu o požaru primili su u 18,40 sati i na mjesto požara odmah uputili pet vatrogasnih vozila. U požaru je lakše ozlijeđen jedan djelatnik HZMO-a koji se nadisao dima, a izgorjelo je deset četvornih metara te dio spisa, ali nema veće materijalne štete. Požar je ugašen, a policijski očevid je u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙